Hopp til innhold

– Vanskelig å fortelle folk de måtte forlate dem de var glade i

Brannmenn og tidligere soldater får anerkjennelse for å ha hjulpet ofrene under masseskytingen i Las Vegas.

Mass Shooting At Mandalay Bay In Las Vegas

HJALP DE SÅREDE: Flere tjenestemenn som hadde fri, i tillegg til krigsveteraner og tidligere soldater, hjalp til da det regnet skudd fra himmelen i Las Vegas søndag. Flere av dem ble selv skutt.

Foto: Ethan Miller / AFP

Det kommer stadig flere historier om tapre sjeler som var til stede under masseskytingen i Las Vegas søndag.

Både krigsveteraner, tidligere soldater, brannmenn og nødetater har fått ros for krisehåndteringen under panikken som oppstod, da Stephen Paddock åpnet ild mot 22 000 mennesker under countryfestivalen Route 91 Harvest.

Skutt mens han utføre førstehjelp

Rundt 12 brannmenn, som ikke var på vakt, deltok på festivalen. Da skytingen startet, hjalp flere av dem til med førstehjelp og evakuering av mennesker.

Rachael Parker

Rachel Parker fra politistyrken er en av dem som ble drept under massakren.

Foto: AP

Brannmannen Steve Keys ble selv skutt da han utførte førstehjelp på en kvinne. Han har i ettertid postet et Facebook-innlegg hvor han takker alle som hjalp ofrene.

«Jeg klarte meg, men mange mennesker gjorde ikke det. Jeg jobbet ved siden av flere heroiske menn og kvinner. Vær så snill, la oss be for dem», skriver han.

Det var to brannmenn ble skutt under festivalen.

Las Vegas-politiet har frigjort en video fra uniformskameraene til politimennene som jaktet på skytteren på Mandalay Bay.

POLITIVIDEO FRA MASSAKREN: Videoen viser deler av den hektiske kvelden politiet hadde da panikken oppstod under skytemassakren.

Konen bønfalte ham om å ikke dra tilbake

Las Vegas-brannmann Jesse Gomez, var på Jason Aldeans konsert sammen med familien da kuleskuddene regnet fra himmelen.

– Det var utrolig nervepirrende da skuddene kom. Vi visste vi måtte komme oss bort derfra, sier Gomez til Global News.

Flere hadde først trodd at skuddene var fyrverkeri. Gomez forteller han hadde fått familien sin i sikkerhet da han så en dame ligge med blødende hode på bakken.

Det var da han bestemte seg for å hjelpe alle han kunne.

– Min kone bønfalte meg om å ikke dra tilbake i folkemengden. Det er kanskje den tøffeste avgjørelsen jeg har tatt i hele mitt liv, men hun visste jeg måtte, sier Gomez.

brannmann las vegas skyting

HADDE FRI: Jesse Gomez var en av tolv brannmenn som var til stede under masseskytingen. Han var utenfor tjeneste da skuddene ble avfyrt, og her forteller han om hvordan han håndterte å være «normal konsertdeltaker», men samtidig brannmann da panikken oppstod.

Foto: Anita Snow / AP

Han løp tilbake og begynte å hjelpe folk med å evakuere. Det var lyder fra skuddene over alt rundt ham, uten at han ante hvor de kom fra.

– Det var utrolig vanskelig å få folk til forlate dem de var glade i for at de selv skulle komme seg i sikkerhet, sier brannmannen.

Gomez er også imponert over folks mot – det ble brukt både gjerder, søppelspann og alt som var i nærheten for å bære og hjelpe folk ut i sikkerhet.

Reported Shooting At Mandalay Bay In Las Vegas

PANIKK: Folk flyktet i panikk da Paddock åpnet ild over countryfestivalen. Men det var mange som ble igjen for å hjelpe de sårede.

Foto: David Becker / AFP

Stakk fingre i kulehullene

Russell Bleck var i VIP-teltet under festivalen med forloveden. Han har fortalt Today om det store motet han så rundt seg da skytingen startet.

kvinne gråter las vegas

En kvinne gråter mens hun gjemmer seg under masseskytingen søndag.

Foto: Powers Imagery / AP

– Jeg så at instinktene «våknet opp» hos flere tidligere soldater. Flere blokkerte de skutte sine kulehull med bare fingrene for å stoppe blodstrømningen, sier han.

Videre forteller han at mens alle andre kastet seg ned, stod politimennene oppreist for å vise folk hvor de skulle gå.

– Det motet jeg så der – ord kan ikke beskrive det, sier Bleck.

Tre britiske soldater fra dronning Elizabeths dragongarde var også i Las Vegas for et rolig opphold. Disse hadde også hjulpet «heroisk» til med å hjelpe de sårede.

Laster Twitter-innhold

Fortsatt ukjent motiv

Totalt døde 59 mennesker og over 500 ble såret under det som omtales som den verste massakren i USAs moderne historie.

FBI vet enda ikke Stephen Paddocks motiv for skytingen, men dette er nå under grundig etterforskning.

Paddocks samboer og forlovede, Marilou Danley, ankom tirsdag USA i lokal tid for å snakke med FBI. De tror hun er et viktig ledd i å drive etterforskningen videre.

I kjølvannet av masseskytingen er det også vekket stor debatt i USA rundt våpenlovene. President Donald Trump har uttalt at han kan være åpen for å diskutere dette ved en senere anledning.

SISTE NYTT

Siste nytt