Hopp til innhold

USAs høyreside i skyttergraven mot strengere våpenlover

WASHINGTON DC (NRK): Den mest typiske reaksjonen på høyresiden er at man nå må få lov til å sørge over ofrene i fred, og ikke straks politisere tragedien i Las Vegas.

Alabama GOP Senate Candidate Roy Moore Holds Election Night Gathering In Special Election For Session's Seat

- UAKTUELT: Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som nå er sjef i den høyreorienterte nettavisen Breitbart News, mener det er umulig å gjøre våpenlovene strengere.

Foto: Scott Olson / AFP

– Amerikanerne kommer ikke frivillig til å gi fra seg våpnene. Folk er i økende grad overbevist om at motsatt side i politikken ønsker å tilintetgjøre dem. Å legge ned våpnene er dermed helt uaktuelt, skriver John Daniel Davidson i det konservative amerikanske nyhetsmagasinet The Federalist.

Magasinet er overbevist om at tiden ikke er kommet for strengere våpenlover etter massedrapet i Las Vegas.

Tvert imot, mener artikkelforfatter John Daniel Davidson, jo mer venstresiden snakker om innstramminger, jo mindre sannsynlig blir det. Konservative velgere, og særlig president Donald Trumps kjernetropper – er rett og slett livredde for at de går utslettelsen i møte dersom de ikke får lov til å beholde våpnene sine.

Dette er deler av et over én time langt opptak fra politiets samtaler under angrepet i Las Vegas mandag. Over 50 personer er døde etter at en mann skjøt fra 32. etasje på et hotell ned på en konsertarena. I opptaket kan man høre hvor kaotisk situasjonen var. Lyd: Broadcastify

«Slutten på alt»

Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som nå er sjef i den høyreorienterte nettavisen Breitbart News, er like kategorisk avvisende til strengere våpenlover:

– Umulig. Det vil bety slutten på alt, sier han til nettstedet Axios.

Han mener at Trumps kjernevelgere vil reagere enda sterkere på innstramminger i våpenlovene enn om presidenten skulle støtte et amnesti for ulovlige immigranter.

President Trump reiste i dag til Puerto Rico i dag for å ta i øyesyn skadene etter orkanene Irma og Maria.

Før han dro sa han til tv-journalistene at «vi får snakke om våpenlover etter en stund».

Hva han mente om det er det ennå ingen som har fått vite.

Under en konsert i Las Vegas mandag morgen norsk tid, startet én eller flere gjerningspersoner å skyte. Dette er filmet av en av tilskuerne mens mennesker forsøker å komme seg i trygghet.

Støttet av våpenlobbyen

Svært mange på demokratisk side har nå gått til stormløp mot retten til å kjøpe og eie alle slags våpen, unntatt fullautomatiske rifler og maskingevær.

Men i Kongressen har republikanerne flertallet både i Senatet og Representanthuset, og det er ingen ting som tyder på at partiet kommer til å endre standpunkt.

Under valgkampen støttet den sterke våpenlobbyen i National Rifle Association of America (NRA) Trumps kandidatur med over 200 millioner kroner. Han takket dem hjertelig etterpå:

– Jeg kommer aldri noen gang til å gripe inn mot folks rett til å ha og bære våpen. Aldri, noen gang, sa Trump til medlemmene av NRA da han besøkte organisasjonen i april i år.

– Dere har nå en sann venn og støttespiller i Det hvite hus.

Frivillige og hjelpepersonell forsøker å redde liv etter at en gjerningsperson startet å skyte på publikum under en konsert i Las Vegas i USA.

«Prisen for frihet»

«Dette er prisen for frihet», skrev den journalisten Bill O'Reilly på sin blogg i går.

Bill O'Reilly

VIL HA VÅPEN: Bill O'Reilly

Foto: Richard Drew / AP

O'Reilly var tidligere programleder i tv-kanalen Fox News, og en av landets mest innflytelsesrike journalister på høyresiden.

– Voldelige galninger får lov til å bevege seg fritt omkring, uansett hvor truende de er. Og det andre grunnlovstillegget gjør det klart at alle amerikanere har rett til å bære våpen for å beskytte seg. Selv galningene.

Mange andre kommentatorer på høyresiden har pekt på at strengere våpenlover ikke ville ha endret noe, siden drapsmannen trolig benyttet helautomatiske våpen – og de har vært forbudt siden 1986.

«Ofrene fortjente ingen sympati»

Den mest typiske reaksjonen på høyresiden er at man nå må få lov til å sørge over ofrene i fred, og ikke straks politisere tragedien i Las Vegas.

Derfor gikk det ikke upåaktet hen da en av de assisterende direktørene i tv-selskapet CBSs rettslige avdeling i dag skrev på Facebook at hun «ikke engang følte noen sympati (med ofrene, red anm.) fordi countrymusikk fans ofte er republikanere som bærer våpen».

Det var under en konsert på countryfestivalen Route 91 Harvest, angrepet på publikum skjedde. Uttalelsen ble raskt spredt på nettet, og CBS sparket direktøren.

«Demokratene og deres islamistiske allierte»

På den andre siden av de dype politiske skillelinjene som i dag splitter USA, finnes konspirasjonsteoretikeren Alex Jones.

Han er kjent for å spre falske nyheter, men var likevel en av de spesielt inviterte gjestene til republikanernes landsmøte i 2016, da Trump ble klappet inn som partiets presidentkandidat.

Han har mange ivrige tilhørere på den ytterste høyresiden

Jones driver nettstedet InfoWars, hvor han på en nettsending tirsdag sa at «hele denne greia har alle kjennetegn på å være arrangert av demokratenes dype stat (han mener at demokratene fortsatt har kontroll over statsapparatet, gjennom hemmelige maktstrukturer. Red.anm.) og deres islamistiske allierte, som bruker psykiatriske pasienter som agenter.»

Med slike holdninger både til høyre og venstre, blir det vanskelig for både det amerikanske folk og deres politikere å samle seg om tiltak som kan bidra til å stanse alle massedrapene i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt