Hopp til innhold

– Vi trenger våpenkontroll NÅ

Countrygitaristen Caleb Keeter har skiftet mening om USAs våpenlover etter å ha vært til stede under skytemassakren i Las Vegas søndag.

33125771

SPILTE LIKE FØR SKUDDENE: Countrybandet Josh Abbott Band spilte samme dag som skytemassakren fant sted. Hendelsen har fått gitaristen til å ville innføre strengere våpenkontroll i USA.

Foto: JPA/AFF-USA.com / Pa Photos

Caleb Keeter er gitarist i Josh Abbott Band, en gruppe fra Texas som spilte under Route 91 Harvest, countryfestivalen som ble åstedet for den verste skytemassakren i amerikansk moderne tid.

Keeter skriver at gårsdagens forferdelige hendelse har endret hans syn på de amerikanske våpenlovene.

– Jeg har vært en stolt tilhenger av grunnlovstillegget om retten til å bære våpen - inntil det som skjedde i går kveld. Jeg kan ikke få uttrykt hvor feil jeg har tatt, skriver Caleb Keeter.

Laster Twitter-innhold

Skrev dødsmelding til foreldrene

Sammen med venner, bandets medlemmer og støtteapparat var Keeter fanget i panikken som oppstod da Stephen Paddock åpnet ild mot de 22 000 menneskene som var til stede.

– Vi stod like ved en person som ble skutt av den feigingen, sier Keeter.

Gitaristen forteller videre at han under det skrekkslagne øyeblikket begynte å skrive en «dødsmelding» hvor han tok farvel med foreldrene og kjæresten.

Reported Shooting At Mandalay Bay In Las Vegas

59 DØDE: 59 mennesker mistet livet og over 500 ble skadet søndag kveld. Gitarist Caleb Keeter befant seg midt i panikken som oppstod.

Foto: David Becker / AFP

– Jeg begynte også å formulere mine siste ønsker, for jeg følte ikke at jeg kom til å overleve kvelden, sier han.

– Vi trenger våpenkontroll NÅ

I turnébussen hadde bandmedlemmene lovlige skytevåpen og pistoltillatelser. Disse fikk de ikke bruk for.

– De var ubrukelige. Vi turte ikke røre dem, i frykt for at politiet skulle tro vi var en av skytterne og ville skyte oss, sier Keeter.

Da han stod i kaoset, gikk det opp for han hvor ute av kontroll situasjonen var.

– Vi trenger våpenkontroll NÅ. Min største anger er at jeg ikke innså dette før jeg og bandbrødrene mine var truet, sier han.

Keeter sier dette til tross for at det ikke er særlig populært å være mot USAs våpenlover i countrymiljøet.

Jason Aldean

Artisten Jason Aldean var han som spilte da det ble åpnet ild mot 22 000 mennesker. Han skal ha løpt av scenen og har i ettertid omtalt kvelden som grusom. Bildet er fra tidligere i år.

Foto: Amy Harris / AP

Flere countrymusikere har de siste årene latt være å ytre seg i politiske spørsmål i frykt for å miste fans, mye i kjølvannet av hvordan countrysanger Dixie Chicks fikk gjennomgå for å ha tatt stilling til Irak-krigen.

Artister som Lee Greenwood og Toby Keith, som blant annet spilte under president Donald Trumps presidentinnsettelse, har lovet å forsvare amerikanernes våpenlover.

NRA, USAs største lobbyorganisasjon for våpentilhengere, har en gren som de kaller for «NRA Country» for artister, hvor de oppfordrer fans og musikere til «å feire countrylivsstilen». I april kalte Trump seg for «en sann venn og forkjemper» av denne gruppen.

Demokrater raser mot våpenlovene

Flere demokrater kommer nå - igjen - med ønske om strengere våpenlover.

– Hva Kongressen kan gjøre og hva Kongressen må gjøre, er å lage lover som gjør at våre medborgere er trygge, sier Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer, dagen etter skytingen.

Senators Schumer And Wyden Discuss GOP Tax Reform Plan

VIL LAGE TRYGGE LOVER: Demokrat Chuck Schumer sa i Sentatet mandag at USAs våpenlover må endres.

Foto: Win Mcnamee / AFP

Schumer mener en god begynnelse vil være å lage lover som hindrer at våpen havner i feile hender.

Republikanerne har enda ikke gitt noen tegn til å svare på uttalelsene.

– Hele landet må stå samlet i dette sjokket, i våre kondolanser og i våre bønner, sa Paul Ryan, den republikanske lederen for Representantenes hus.

– Tanker og bønner er ikke nok. Ikke når mødre og fedre skal begrave barna sine denne uken, og sønner og døtre vil vokse opp uten foreldre, svarte den demokratiske senatoren Elizabeth Warren i en Twitter-melding.

Laster Twitter-innhold

Før massakren i Las Vegas hadde ledende republikanere i Representantenes hus lagt frem et forslag om å gjøre det enklere å kjøpe lyddempere. De vil også gjøre det enklere å bære skjulte våpen og ta dem med seg inn i andre delstater. Det er nå uklart om det vil bli stemt over forslaget.

President Trump har ikke svar på spørmål om skjerpede våpenlover. Han hevder på Twitter at massakren er en handling av «ren ondskap». Tidligere har ikke skytemassakrer ført til lovendringer i USA.

Vil aldri glemme skuddene

Caleb Keeter har gjennom årene argumentert for våpenrettighetene, spesielt på Twitter. Dette angrer han på nå.

– Jeg vil aldri glemme lyden av skuddene, og bandet vil aldri glemme følelsen av å være der. Gjennom flere år har jeg sett lignende skje uten å gjøre noe med det. Jeg vil gjøre det jeg kan nå, skriver han på Twitter.

Mass Shooting At Mandalay Bay In Las Vegas Leaves At Least 50 Dead

SØRGER: Sørgende tenner lys for å minnes om de døde etter skytemassakren i Mandalay Bay i Las Vegas.

Foto: Drew Angerer / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt