NRK Meny
Normal

– Her er jukset som utløste folkeopprøret i Russland

MOSKVA (NRK.no): Da journalisten Mila Shneiolek-Bekher fotograferte det hun mente var åpenbart juks under det russiske valget, ble hun slått bevisstløs. Over 7.500 tilfeller av juks ble registrert – en tredobling fra forrige valg.

russlandjuks

– BANKET OPP: – Jeg ble tatt nakkegrep på, slått bevisstløs og fikk hjernerystelse og ryggskader, sier den russiske journalisten Mila Shneiolek-Bekher. Bildene til høyre er bare noen av flere tusen som dokumenterer ugyldige stemmer, sprik mellom offisiell og bokført stemmegivning og annet valgjuks.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

– Det var ganske spesielt. Samme gruppe mennesker kom frem og tilbake til valglokalet og stemte flere ganger. Hver person hadde 12 stemmesedler hver, og alle de la ned i urnen var til Putins Det forente Russland. Den siste gangen ropte noen brått «Juks!», og jeg tok opp kameraet for å dokumentere, sier Shneiolek-Bekher til NRK.no.

Derfra skjedde alt fort, ifølge Pravda-journalisten, som var akkreditert for å følge stemmegivningen: Da hun nektet å gi fra seg kameraet, ble vaktene bedt om å fjerne henne. Hun nektet igjen.

– Jeg husker ikke så mye etter dette. Lederen for valglokalet tok nakkegrep på meg bakfra, og tok etter kameraet. Så kjente jeg et bank mot hodet. Da jeg våknet, lå jeg på et bord, så folk med maskingevær og kameraet var knust, hevder hun.

Shneiolek-Bekher møter NRK.no i Bydumaen i Moskva med støttekrage rundt halsen. Hjernerystelse og skader i ryggraden ble fasiten etter forsøket på å dokumentere fusk under avviklingen av parlamentsvalget 4. desember.

Men historien hennes er på langt nær unik, ifølge den sivile organisasjonen Golos, som jobber for velgerrettigheter i Russland. Etter å ha overvåket valget, melder den om hele 7.500 registrerte tilfeller av valgjuks – som var en direkte årsak til det plutselige og stadig voksende folkeopprøret, som sist samlet rundt 120.000 til demontrasjon i Moskva julaften.

Artikkelen fortsetter under bildet...

– Enda råere enn før

putinmoskva

PRESSET: «Ikke en eneste stemme til Putin» var et av slagordene til de over 100.000 som samlet seg i Moskva lørdag. Det var den andre stor-demonstrasjonen på få uker, etter det omstridte parlamentsvalget.

Foto: Reuters

– Ved forrige valg, i 2007, registrerte vi rundt 2.500 tilfeller. Vi tør påstå at valgjukset i år var enda råere enn vi har sett før. All tenkelig teknologi for å falsifisere ble tatt i bruk, sier leder for Golos, Lilija Shibanova, til NRK.no.

Jukset Golos mener å ha påvist, tok form på mange måter både før, under og etter valget i favør av Vladimir Putins parti Det forente Russland:

  • Velgere skal ha blitt bestukket i valglokalene.
  • Stemmesedler ble lagt i urnen av valgfunksjonærer uten noen «avsender».
  • Enkeltpersoner skal ha stemt med flere sedler, i noen tilfeller opp mot 50 hver.
  • Hjemme-stemming, som primært skal skje ved sykdom og lignende, skal ha blitt misbrukt: Det meldes om mange som fikk folk med valgurner hjem på døren, og ble utsatt for press for å stemme pro Putin.
  • Minst ti prosent av protokollene fra valglokalene til valgkommisjonen ble omgjort før resultatet ble offentliggjort, med et mer gunstig resultat for Det forente Russland.
  • Folk skulle i utgangspunktet stemme i valglokalet ved sitt hjemsted, men mange skal ha blitt tvunget til å stemme på arbeidsplassen – hvor mange oppgir å ha blitt utsatt for press.
  • Myndighetene la press på massemediene for å sikre Det forente Russland mest omtale på bekostning av de andre partiene. Det samme gjaldt reklame i bybildet, og det meldes om en rekke andre brudd på reglene for valgkampanjer.
  • Universitetsstudenter oppgir å ha blitt sendt fra forelesning med beskjed om å stemme for Putin & Co.

Det forente Russland vant valget med 49, 5 prosent ifølge de offisielle tallene, mot 64 prosent under valget i 2007. I oktober fortalte NRK om instruksen Kreml hadde sendt ut, hvor maktapparatet ble bedt om å arbeide for minst 65 prosents oppslutning for Putins parti.

jukspenzaprotokoll

– DET REELLE RESULTATET: Dokumentet over viser de protokollførte stemmene i byen penza sørøst i Russland. Ifølge dette fikk Putins parti Det forente Russland 518 stemmer (innringet).

Foto: Golos
valgjukspenzanett2

DEN OFFISIELLE VERSJONEN: Her ser vi det resultatet valgkommisjonen i Penza gikk offisielt ut med (innringet). Der hevdes det at Putins parti fikk 1007 stemmer - nesten dobbelt så mye som det protokollførte som skal være det reelle. Fra hele landet ble denne typen juks meldt hyppig inn.

– Metodene viser hvor fortvilet Det forente Russland og Putin er nå. Til tross for alt dette jukset, vant de med mye lavere prosent enn sist. I forkant av valget var uregelmsessighetene som forventet, men selve valgdagen eksploderte det, sier Shibanova.

Dokumenterte via nettet

Tredoblingen av antall dokumenterte tilfeller juks tilskrives også sosiale medier. Foruten tradisjonell rapportering fra utsendte korrespondenter i valgdistriktene og

russland golos

– RÅERE ENN FØR: Organisasjonen Golos overvåket parlamentsvalget, og mener å ha avdekket 7.500 tilfeller av juks. – Vi så råere metoder enn tidligere, noe som tyder på at Putins folk er desperate, sier leder Lilija Shibanova.

Foto: Evgenija Vorobijeva

ekspertrapporter, ble det opprettet et interkativt kart på Golos' nettsider hvor folk selv kunne laste opp videoer, bilder og informasjon om mulig valgjuks, i tillegg til tips via Facebook og Twitter.

NRK.no har bladd igjennom mye av kartet, hvor dokumenter som antyder sprik mellom protokoller og offisielle resultater, ferdig utfylte stemmesedler og studenter som instrueres til å stemme for Putin, er blant det som tilsynelatende blir dokumentert.

– Materialet vi fikk inn ble så sjekket opp. De fleste tipsene viste seg å stemme og gjentok seg i mange distrikter, sier Shibanova.

I Russland er det kun myndighetenes utnevnte organer som har rett til å sende inn klage ved mulige tilfeller av valgjuks. Den massive rapportingen av valgjuks for Golos, med påfølgende folkeopprør og stordemonstrasjoner, har på ingen måte blitt godt mottatt i Kreml. Allerede i november ble organisasjonen ilagt en bot på

russlandjuksferdigestemmer

– FERDIG UTFYLT: Det ble ifølge Golos bredt praktisert å «kaste inn» ferdig utfylte stemmesedler. Man kan lett se sånne bunker blant vanlige stemmesedler som ligger overalt, som her i valglokale 206 i Moskva.

Foto: GOLOS

30.000 rubler for å ha krenket valgloven. Det føderale sikkerhetsbyrået FSB, tidligere KGB, har oppsøkt flere av lokalkontorene.

Under valget var nettsiden deres en av 25 regimekritiske nettsider som ble utsatt for et massivt hackerangrep. Det samme skjedde med e-posten til nestlederen Gregory Melkonians, og telefoner tilhørende Golos ble ifølge Shibanova koblet om. Hun ble selv fratatt sin bærbare pc i sikkerhetskontrollen da hun skulle fly til Warszawa nylig, og har ikke sett noe til den siden. Hun forteller at hun også har blitt drapstruet.

– Åpenbart hvem som hacker

– Det dreier seg om en omfattende kampanje, og det krever store ressurser å forsøke å sabotere på denne måten. Hvem andre er det som har så store ressurser enn FSB? Ingen, sier lederen.

Organisasjonen Agora bistår Golos juridisk, og deler oppfatningen.

– Vi hadde mange angrep, men Golos var det største og mest påfallende. Vi ser et angrep fra flere sider: Hackere, domstolen, statlige medier som publiserer konspirasjonsartikler om at Golos står i ledtog med USA. Det er åpenbart hvem som er i stand til å bruke slike ressurser. Vi når heller ikke frem med anmeldelser, sier leder Damir Gainutdinov til NRK.no.

Shibanova innrømmer at hun frykter at presset fra myndighetene i verste fall kan stoppe Golos’ virksomhet. Men de voldsomme protestene som har vært folkets svar på valgjukset, gir henne håp. Neste milepæl blir presidentvalget 4. mars.

– Situasjonen er veldig ustabil nå, og det er vanskelig å si hva som skjer da. Jeg tror nok Putin vinner, men om protestene holder frem, har vi et håp om at det blir litt mindre urettferdig.

juks50sedler

– ÉN PERSON, 50 SEDLER: Her har en mann ifølge observatøren blitt stoppet med 50 stemmesedler merket av for Putin.

Foto: GOLOS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt