Hopp til innhold

Blogger hylles som russernes nye håp: – Protestene fortsetter for fullt

MOSKVA (NRK.no): Lørdag går titusener av russere igjen ut i gatene for å vise sin avsky mot Putin-regimet. – Vi har ikke tenkt å gi oss, sier mannen de samler seg bak, bloggeren Alexey Navalnij, til NRK.no.

bloggeren Alexey Navalny

- ET NYTT RUSSLAND: Alexey Navalny slapp ut av fengsel tirsdag denne uken, etter å ha blitt pågrepet under demonstrasjonen 5. desember. Torsdag manet han til fortsatt kamp. - Det er et nytt Russland jeg har kommet ut til.

Foto: Evegenia Vorobyeva / NRK

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

Applausen runger i det lille, svette studioet hos en TV-kanal i Moskva, hvor flere hundre mennesker har stimlet sammen en sen desemberkveld.

Bare kort tid før haglet ord som «kjeltringer», «tyver», «tyrann» og «landsforrædere». Russerne i rommet er samlet for å planlegge den lørdagens stordemonstrasjon i Moskva, og applausen og skjellsordene har sin tydelige forankring:

Sinnet er rettet mot regimet, med Vladimir Putin i spissen. Klappingen er for Alexej Navalnij – en regimekritisk blogger som nå løftes frem som den selve symbolet på håpet om en bedre fremtid og den lederskikkelsen opposisjonen sårt har trengt. Hans karakteristikk av Putins parti Det forente Russland som et parti av «svindlere og tyver», er blitt demontrantenes slagord.

Les Navalnijs blogg her

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russlands Venstrefront

KAMPKLARE: Under initiativmøtet for demonstrasjonen lørdag var alle enige om å kjempe videre mot det man mener er et «forrædersk regime».

Foto: Evegenia Vorobijeva / NRK

Et forandret land

Han kommer nesten rett fra fengselscellen til møtet. 5. desember ble han pågrepet under en protestaksjon etter det som omtales som et gjennomkorrupt parlamentsvalg dagen før.

I løpet av 14 dager i fengsel, rakk mellom 50.000 og 80.000 russere å samle seg i det største folkeopprøret landet har sett Sovjet-tiden. Lørdag er det duket for ny massemønstring – og minst 50.000 er ventet ut i Moskvas gater.

– Jeg foreslår «Ikke én stemme til Putin»som en parole, roper en mann, til ny applaus og anerkjennende nikk.

Navalnij omtaler det Russland han kom ut til fra fengselet som et forandret land. Da NRK.no snakker med ham etter møtet, gjør han det klart at målet nå er å vise at folkeopprøret ikke er et blaff. Allerede snakkes det om nye stordemonstrasjoner i januar.

– Jeg har store forventninger til lørdag. Det er alltid vanskelig å spå hvor mange som kommer, men vi vil fortsette å protestere for fullt, sier han til NRK.no.


Fremmøtet viser at frustrasjonen har nådd bredt ut i folket. Her er alt fra ungdomsgjenger til eldre russere.

– Folk er forskjellige. De kommer alle fordi stemmene deres ble stjålet, sier Navalnij.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner mot Putin i Russland

Tusenvis av demonstranter deltok 10. desember i en massemønstring på Bolotnoja-plassen for å protestere mot det de mener er valgfusk i forbindelse med dumavalget.

Foto: STAFF / Reuters

Kan vippe Putin av

En annen av den russiske opposisjonens frontfigurer, Venstrefrontens leder Ilja Ponomarev, innrømmer at han selv ble overrasket da han så den massive folkemønstringen i gatene for to uker siden.

– Jeg tenkte at vi kom til å se kanskje 7000, maks 10.000 folk som allerede er politisk aktive, protestere mot valgjukset. Så skjer dette, sier Ponomarev til NRK.no.

At russere, tradisjonelt et lite politisk folk, tar til gatene i hopetall, forklarer han slik:

– Selv om russere ikke er veldig interessert i politikk, vil vi vite at vi blir hørt. Da Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev annonserte at de vil bytte om jobbene som statsminister og president, ble folk sinte. Mange stemte ved parlamentsvalget for første gang på grunn av dette. Så dokumenteres massivt valgjuks, og folk skjønner at de overhodet ikke blir hørt, sier han.

Selv vurderte Ponomarev først å trekke sin plass i nasjonalforsamlingen Dumaen i protest mot valgavviklingen, men nå har han bestemt seg for å bli sittende. Mest av taktiske grunner – som parlamentsmedlem er han blant annet strafferettslig immun, og kan ikke bli arrestert, som Navalnij ble under demonstrasjon.

– Vår strategi fremover er ganske enkel. Vi vil øke aktiviteten. Jo mer, oftere og flere vi er på gaten, jo større er sjansen for at vi blir hørt. Vi er ikke ute etter en revolusjon, men vil på fredelig vis nå frem med folkets krav om å bli hørt og uttrykke sine forskjellige meninger. Selv om frie valg i Russland jo er å anse som ganske revolusjonært, sier han og ler oppgitt.

At det er mulig å holde folkeopprøret gående lenge, i første omgang til presidentvalget i mars, tror han er godt mulig.

– Hvis Putin fortsetter å kalle oss aper som vifter med kondomer, blir ikke folk mindre sinte. Jeg tror det er mulig. Historien fra 1980- og 1990-tallet viser det.

– Hvor viktig er en person som Navalnij i denne prosessen?

– Folk hater politikere de forbinder med Sovjet-tiden. De vil ha en som har vokst opp med dem, som er mulig å identifisere seg med. Navalnij er en slik. Han er kanskje den som kan vippe Putin av, svarer han.

– Han er først og fremst kjent som blogger. Hvor viktig er sosiale medier nå?

Det er svært viktig. Det er der folk finner, deler og diskuterer viktig informasjonen som ligger til grunn for å mobilisere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ilja Ponomarev

– FREDELIG: – Vi vil ikke ha revolusjon, men på fredelig vis oppnå frie valg, sa lederen for den russiske Venstrefronten, Ilja Ponomarev, da NRK.no møtte ham i Moskva denne uken.

Foto: Evegenia Vorobijeva / NRK

Tror på minst 100.000

En av hovedarrangørene bak lørdagens massemønstring er den liberalpolitiske organisasjonen Solidarnost. I en nedslitt bygård i den eldre delen av Moskva står innbundne bunker med informasjonsskriv stablet, oransje flagg med logoen på ligger på bordet og leder Nadasjda Mitjusjkina går hektisk rundt. Telefonen ringer i ett sett. Det er mange som vil vite mer om den varslede storprotesten.

Samtidig strømmer det på med russere som vil registrere seg som medlem. Andrej Sjabaev-Markini er en av dem som fyller ut skjemaene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hektisk aktivitet hos Solidarnost

HEKTISKE DAGER: To dager før stordemonstrasjonen står sammenbuntede flygeblader stablet hos Nadasjda Mitjusjkina (t.h.) i Solidarnost, mens flere, deriblant Andrey Sjobaev, kommer for å registrere seg. – Det er umulig å ikke få med seg hva som skjer nå, sier han.

Foto: Evgenia Vorobieva / NRK

– Jeg er 38 år, og heldig med familie, god jobb og god inntekt. Det er på tide jeg engasjerer meg for at alle russere kan ha mulighet til å oppnå dette. Forstår man ikke hva som er i ferd med å skje i Russland nå, har man hodet langt inne i statlig TV. Vi som følger med via internett skjønner at Russland nå ikke er bra, sier Sjabaev-Markini til NRK.no.

Den voldsomme interessen i forkant av demonstrasjonen, både på kontoret, telefonen og Solidarnosts blogg, Facebook- og Twitter-side, gjør Mitjusjkina svært optimistisk foran lørdagen.

– Vårt viktigste ønske er å få flere enn forrige gang til å stille. Det annonseres 50.000, men ærlig talt – jeg tror det blir opp mot 100.000, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det egentlige valgresultatet ifølge opposisjonen

– DET EGENTLIGE RESULTATET: I lokalene til Solidarnost henger plakater fra ulike valgdistrikt, med liste over det man mener hadde vært resultatet, uten juks. Den uthevede plasseringen viser Putins parti Det forente Russland, med 21,96 prosent av stemmene – mens Kommunistene tilsynelatende lå an til seier med 26,72 prosent i det aktuelle valgdistriktet.

Foto: Evegenia Vorobijeva / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt