Hopp til innhold

Snowden: – USA spionerer på studenter i Kina

Amerikanske myndigheter står bak omfattende hacking av datamaskiner i Kina og Hongkong, ifølge varsleren Edward Snowden.

Edward Snowden

Varsleren Edward Snowden har gjort et nytt intervju, denne gangen med South China Morning Post.

Foto: The Guardian

Han ble onsdag intervjuet av Hongkong-avisa South China Morning Post. Under intervjuet hadde han med dokumenter som angivelig viste omfanget av USAs nettovervåking i Kina siden 2009.

Hackingen skal ha vært rettet mot flere hundre mål. Både private selskaper, offentlige tjenestemenn, studenter og akademikere er blitt overvåket, ifølge Snowden, som selv har jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

– Vi hacker ryggradene, slik som store internettrutere. Det gir oss tilgang til kommunikasjonen til hundretusenvis av datamaskiner, uten at hver enkelt må hackes, sier han.

Ikke militært

Snowden har tidligere hevdet at NSA plukker opp nærmest alt som foregår på internett. Dokumentene han har vist South China Morning Post, inneholder ikke informasjon om eventuell hacking av militære mål i Kina.

Kinesiske myndigheter er mange ganger blitt beskyldt for omfattende dataspionasje i USA. Anklagene er blitt avvist av regjeringen i Beijing, som hevder at Kina selv ofte utsettes for dataspionasje.

– Vil vite mer om Kina

Amerikanerne vil vite mer om de indre politiske forholdene i Kina som omverdenen vet veldig lite om, og finne ut hva som egentlig foregår og hva deres neste trekk vil bli, ifølge NRKs Asia-korrespondent, Anders Magnus.

SE VIDEO:

Amerikanske myndigheter står bak omfattende hacking i Kina og Hongkong, ifølge varsleren Edward Snowden. Asia-korrespondent, Anders Magnus kommenterer saken.

USA spionerer på Kina

– De er vel først og fremst ute etter å finne ut om noen personer planlegger terrorangrep mot USA. Det er jo det som er deres begrunnelse for å sette i verk hele den operasjonen, sier han.

– Men de er også på jakt etter opplysninger om militære bevegelser og militær utvikling i Kina, for eksempel, fortsetter Magnus.

Overvåkning på begge sider

Kineserne skriver torsdag for første gang om avsløringene til Snowden. De er ikke fulle av kritikk mot USA, men de ser at overvåkning skjer på begge sider.

Det har ikke kommet mange offisielle reaksjoner på avsløringene til Snowden. Men det har imidlertid kommet reaksjoner på blogger i Kina, hvor kineserne hevder amerikanerne nå får igjen for sine angrep hvor de hevder Kina hacker USA.

– Kina og USA må komme fram til et slags regelsett om hvordan man skal manøvrere i dette terrenget med hacking og krigføring i internettrommet, fastslår Magnus.

Patriot eller forræder?

Snowden er blitt kalt både helt og forræder etter avsløringene om NSAs overvåking, og en ny meningsmåling viser at amerikanerne er splittet i synet på ham.

Hele 46 prosent er usikre på hva de skal mene om varsleren. 31 prosent svarer at Snowden er en patriot, mens 23 prosent mener han er en forræder, ifølge målingen som er utført av Ipsos for nyhetsbyrået Reuters.

29-åringen sier i intervjuet onsdag at han ikke har til hensikt å forlate Hongkong. I stedet vil han kjempe mot utlevering til USA i domstolene i den delvis selvstyrte kinesiske byen.

– Folk som mener jeg gjorde en tabbe ved å komme til Hongkong, misforstår mine intensjoner. Jeg er ikke her for å gjemme meg fra rettsvesenet. Jeg er her for å avsløre kriminalitet, sier Snowden.

– Legger press

USA og Hongkong undertegnet en utleveringsavtale i 1996, og ifølge jurister er det usannsynlig at Hongkong vil nekte å sende Snowden tilbake til hjemlandet.
Så langt er det ikke kommet noe krav om utlevering, men Snowden hevder USA allerede har lagt press på myndighetene i Hongkong. Opplysningen skal stamme fra en «sikker kilde».

Snowden sier han aldri mer vil føle seg trygg, og han er bekymret for familien sin i USA. Han skal ikke ha vært i kontakt med dem etter at han sto fram som kilden til opplysningene om NSAs overvåking.

Amerikanske myndigheter begynte å lete etter ham allerede før han sto fram, ifølge kilder som nyhetsbyrået Reuters har snakket med. Alarmen gikk da Snowden søkte permisjon fra jobben og ikke kom tilbake.

29-åringen hadde høy sikkerhetsklarering og var ansatt hos selskapet Booz Allen, som utførte oppdrag for NSA.

SISTE NYTT

Siste nytt