Snowden: – Jeg er verken forræder eller helt

Varsleren Edward Snowden bekrefter at han planlegger flere nye avsløringer, og sier at han har full tiltro til myndighetene i Hong Kong, hvor han holder seg skjult.

Edward Snowden

Edward Snowden vil verken kalle seg en helt eller en forræder. – Jeg er en amerikaner, sier han.

Foto: The Guardian

Edward Snowden snakker for første gang ut etter at han sto fram som varsleren bak avsløringene om omfattende amerikansk teleovervåkning.

– Jeg er verken en forræder eller en helt. Jeg er en amerikaner, sier Snowden til Hong Kong-avisa South China Morning Post.

– Vil avsløre kriminalitet

I det ferske intervjuet begrunner Snowden hvorfor han valgte å dra til akkurat Hong Kong.

– Folk som tror jeg gjorde en tabbe ved å velge Hong Kong som plassering, misforstår intensjonene mine. Jeg er ikke her for å gjemme meg for rettssystemet. Jeg er her for å avsløre kriminalitet, sier han i intervjuet.

I oppstyret som har oppstått etter at Snowden sto fram, har flere påpekt at det kan være risikabelt for ham å oppholde seg i den kinesiske metropolen, ettersom Hong Kong har utleveringsavtale med USA.

Snowden slår fast at han vil gjøre alt han kan for å unnslippe en eventuell utlevering til USA, hvor han risikerer lang straff.

– Planen min er å be rettssystemet og folket i Hong Kong om å bestemme min skjebne. Jeg har ingen grunn til å tvile på systemet deres, sier den 29 år gamle varsleren.

– Mer i vente

I intervjuet med South China Post, bekrefter også Snowden at han har mer «sprengstoff» i vente, i form av flere detaljer om overvåkningsprogrammet til amerikanske myndigheter.

Amerikanske myndigheter har trolig satt i gang etterforskning av Snowden, men har foreløpig ikke begjært ham utlevert.

Avsløringene Snowden står bak, viser at den militære etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) i USA har skaffet seg tilgang til opplysninger om telefontrafikken til millioner av amerikanere og om aktiviteten på serverne til selskaper som Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Skype og Apple.

Etter at Snowden sto fram i et intervju med den britiske avisen The Guardian i forrige uke, har han både blitt hyllet og fordømt verden over.

I USA har både kongresspolitikere, Obama-administrasjonen og hans egen arbeidsgiver gått ut og sagt at han setter USAs sikkerhet i fare.

På den andre siden har blant annet en islandsk politiker og Wikileaks-gründeren Julian Assange forsvart Snowden, og tilbudt ham hjelp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt