Hopp til innhold

– Turen til Mars vil komme mye raskere enn dere tror

President Donald Trump har avslørt hva hans ambisjoner om amerikansk romfart er. Han vil ha en bemannet ferd til planeten Mars i sin presidentperiode.

USA-TRUMP/SPACESTATION

Trump hadde med seg datteren Ivanka da han snakket med astronautene om bord i Den internasjonale romstasjonen. Det kan være at Trump gir Mars-oppdraget til private aktører.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

President Trump snakket i ettermiddag med den amerikanske delen av besetningen ombord i den internasjonale romstasjonen.

Stort sett fulgte han manuset, men da planene om bemannet romfart ble tema, så Trump opp fra arket og snakket på en friere måte.

– Når tror dere at vi kan komme oss til Mars?, spurte Trump.

– Vel president, planen er i løpet av 30-tallet, svarte kommandør Peggy Whitson.

– Vi skal forsøke å få det til under min første presidentperiode, i verste fall under min andre, så vi må få litt fortgang i de planene, OK?, sa Trump.

Laster Twitter-innhold

De er allerede kjent at Trump ønsker en amerikansk seier i verdensrommet i sin første presidentperiode. Han har også snakket varmt om hvordan Apollo-programmet på 60-tallet samlet hele nasjonen.

– Turen til Mars vil komme mye raskere enn dere tror, slo Trump fast litt senere i samtalen.

Håpløst optimistisk

De kan kanskje være bra at presidenten kom et lite smil etter at ambisjonen hans ble kjent, for det er nærmest umulig for amerikanerne å nå Mars med en bemannet ferd innen den første presidentperioden.

På grunn av banene som Mars og Jorden beveger seg i, er ferder mellom de to planetene praktisk mulig bare annethvert år.

Neste mulighet er i slutten av april neste år. Det er også den eneste gjenværende i Trumps til nå fire år i Det hvite hus. Muligheten i 2020 vil medføre en landing i 2021, etter neste valg.

US-SPACE-POLITICS-TRUMP

Kommandør Peggy Whitson og astronaut Jack Fischer måtte bare svare på presidentens spørsmål om planene til Nasa med det Nasa har tenkt å gjøre. De kan være astronauter fra det private selskapet SpaceX som når Mars først.

Foto: HANDOUT / AFP

Det finnes ikke utstyr som kan gjøre en slik ferd mulig. Det nærmeste er Dragon-fartøyet til det private selskapet SpaceX, men det er ikke klart for bruk.

Det finnes heller ikke støttemoduler som kan gjøre det mulig for en besetning å ha med seg nok forsyninger til å holde seg i live under turen.

Godta ekstrem risiko

Under utforskningen av månen på 1960- og 1970- tallet, regnet ledelsen i den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa med at de på et eller annet tidspunkt ville miste et mannskap.

På dette tidspunktet var det kald krig og målet ble sett på som viktig for USA i sivilisasjonskampen mot Sovjetunionen.

Nasa godtok risikoen, det gjør organisasjonen ikke nå, frivillig.

US-SPACE-SPACEX

Romskipet Dragon fra SpaceX har vært på mange turer i rommet. men ikke med mennesker om bord. Om Dragon kan frakte mennesker til og fra planeten Mars, er fortsatt ukjent.

Foto: HANDOUT / Afp

Elon Musk, grunnlegger av SpaceX, har en annen tilnærming. Han har sagt at folk som ønsker å reise til Mars, må være forberedt på å dø.

Dersom Trump heller nok penger på marsbålet, og godtar at det hele kan gå tragisk galt, så er det tenkelig at han kan få sin romseier, men sannsynligvis bare dersom han greier å vinne valget i 2020.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt