Hopp til innhold

Trump i hardt vær: Mottas med entusiasme i Saudi-Arabia

Donald Trump landet lørdag i Saudi-Arabia, på sin første utenlandstur som USAs president. Allerede før flyet hadde lettet, kom nye avsløringer om Russland-forbindelser.

Donald Trump, Melania Trump

PÅ FREMMED JORD: USAs president Donald Trump landet lørdag i Riyadh i Saudi-Arabia. Med på turen er kona Melania.

Foto: Evan Vucci / AP

Første stopp på turen er Riyadh i Saudi-Arabia, hvor Presidentflyet Air Force One landet lørdag formiddag. Trump har med seg kona Melania og datteren Ivanka på turen. Allerede før flyet hadde landet, kom New York Times med nye avsløringer om hvordan Trump skal ha kalt den avgåtte FBI-sjefen James Comey en skrulling i møte med russere i Det hvite Hus.

Til tross for skandalene får Trump en varm mottagelse i Saudi-Arabia, ifølge amerikanske medier. New York Times melder at Trump mottas med en entusiame som er uvanlig i landet, og hovedstaden er fylt opp med store plakater av Trump og kong Salman side om side.

AP: Toner ned antimuslimsk retorikk

I Saudi-Arabia skal Trump holde en tale til statsledere fra arabiske og muslimske land. Ifølge et utkast til talen som nyhetsbyrået AP har sett, kommer Trump til å legge til side noe av den krasse antimuslimske retorikken han brukte under valgkampen.

Han vil samtidig be om samarbeid i kampen mot ekstremisme i den muslimske verden, og omtaler utfordringene som en «kamp mellom godt og ondt».

Etter besøket i Saudi-Arabia går reisen videre til Israel, Palestina, Vatikanet, NATO-toppmøtet i Belgia og G7-møtet i Italia.

Det hvite hus har pekt på at Trump på reisen besøker hellige steder for verdens tre store monoteistiske religioner.

Trump møter kong Salman av Saudi-Arabia

Trump ble mottat av Kong Salman av Saudi-Arabia da han landet i Riyadh lørdag formiddag.

Foto: Mandel Ngan / AFP

– Kalte FBI-sjef skrulling

Hjemme i USA er det først og fremst Trumps forhold til Russland som fortsetter å skape overskrifter.

Kort tid etter at flyet med presidenten og hans kone Melania Trump hadde tatt av, publiserte New York Times en artikkel om at Trump skal ha fortalt russere på besøk i Det hvite hus at tidligere FBI-sjef James Comey var gal, og at sparkingen av ham lettet trykket.

– Jeg sparket nettopp FBI-sjefen. Han var gal, en skikkelig skrulling (nut job), sa Trump ifølge et dokument som The New York Times refererer til.

Avisa har fått tilgang til dokumentet via en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

– Jeg var under stort press på grunn av Russland. Det har avtatt. Jeg er ikke under etterforskning, skal Trump ha sagt videre.

Samtalen skjedde dagen etter at Trump sparket Comey, da han hadde besøk av blant andre Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på Det ovale kontor.

Under Trumps flytur ble det også klart Comey har gått med på å stille til en åpen høring i det amerikanske senatets etterretningskomité. Det går fram av en pressemelding sendt ut av komiteen.

Høringen vil bli holdt etter 29. mai.

Trump møter kong Salman av Saudi-Arabia

Donald og Melania i møte med blant andre kong Salman av Saudi-Arabia lørdag.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Rådgiver granskes

Mens Trump satt på flyet kunne også Washington Post fortelle at en rådgiver i Det hvite hus granskes i etterforskningen av antatt samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkampteam.

Avisa siterer ikke navngitte kilder med kjennskap til den strafferettslige granskingen og skriver at etterforskerne ser spesielt på en nåværende Trump-ansatt.

Det viser at granskingen har nådd de innerste regjeringskontorene, mener Washington Posts kilder, som omtaler personen som nær presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt