Kart som viser Qatar og deler av Bahrain
Foto: Thomas White / Reuters

Qatar

Oppsummert

De fleste av Qatars innbyggere fikk ikke lov til å stemme da det søkkrike arabiske landet lørdag 2, oktober holdt sitt første valg på en rådgivende forsamling. Bare statsborgere, som utgjør rundt 10 prosent av befolkningen, har stemmerett i Qatar.

 • EBU fordømmer Qatars pågripelse

  Den europeiske kringkastingsunionen EBU skriver i en uttalelse at pågripelsen av de to NRK-journalistene Lokman Ghorbani og Halvor Ekeland i Qatar er et brudd på pressefriheten. EBU skriver at det også er et brudd på journalisters rett «til å utføre sin jobb i henhold til ytringsfriheten».

  – EBU fordømmer denne uakseptable oppførselen og ber Qatar om respektere ytringsfriheten slik at den internasjonale pressen kan utøve sitt virke uten innblanding fra myndighetene i fremtiden, skriver EBU.

  Lokman Ghorbani og Halvor Ekeland
  Foto: Mathias Rød / NRK
 • Macron på besøk til Qatar

  Frankrikes president Emmanuel Macron kom fredag til Qatar og ble tatt imot av emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Than. Macrons reise fortsetter med offisielt besøk i Saudi-Arabia og Emiratene lørdag.

  Frankrikes president Emmanuel Macron kom i går kveld til Qatar og ble tatt imot av emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Than.
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Både Norge og Qatar ber om møte

  Både Norge og Qatar har bedt om et oppfølgingsmøte etter arrestasjonene av NRKs journalister i Qatar. Det bekrefter Ane Haavardsdatter Lunde, pressetalsperson i Utenriksdepartementet overfor NRK.

  – Vi har bedt om et møte med qatarske myndigheter for å fremme samme reaksjon som vi gjorde overfor Qatars ambassadør til Norge, sier hun.

  I et møte torsdag måtte den qatarske ambassadøren tåle hard kritikk fra Norge etter pågripelsen av journalistene.

  – Vi er enige om å snakke sammen. Møtet har ikke funnet sted, sier Haavardsdatte Lunde.

 • Kvinner saksøker Qatar

  En gruppe kvinner krever erstatning fra myndighetene i Qatar etter å ha blitt utsatt for en svært krenkende gynekologisk undersøkelse på flyplassen i Doha.

  Hendelsen fant sted i oktober i fjor, da en rekke kvinner som skulle forlate flyplassen i Doha ble tatt til side for en gynekologisk undersøkelse. Bakgrunnen var at det var funnet et forlatt nyfødt barn på flyplassen, og at man lette etter moren til barnet.

  13 australske kvinner var blant dem som ble undersøkt, og sju av dem går nå til sak mot Qatar med krav om erstatning.

  – De ønsker å sende et klart budskap til Qatar om at man ikke kan behandle kvinner slik, sier Damian Sturzaker i advokatfirmaet Marque Lawyers i Sydney.

  – Disse kvinnene ble utsatt for et grovt overgrep den kvelden, og de lider fortsatt med traumer og plager som følge av det som skjedde, sier han.

  De australske kvinnene krever en formell beklagelse og erstatning fra Qatar, samt en forsikring om at noe lignende aldri mer skal skje på flyplassen i Doha.

  Qatars statsminister har beklaget behandlingen kvinnene fikk, og polititjenestemannen som tok beslutningen om å undersøke kvinnene skal ha fått sparken.

  (NTB)

 • Qatar har sitt første valg

  De fleste av Qatars innbyggere fikk ikke lov til å stemme da det søkkrike arabiske landet lørdag holdt sitt første valg på en rådgivende forsamling. Valget ses mest som et symbolsk skritt i retning av mer demokrati. Landet har absolutt monarki, og analytikere mener at valget neppe vil ha noe som helst å si for kongefamilien Al Thanis ubegrensede makt.

  Bare statsborgere, som utgjør rundt 10 prosent av befolkningen, har stemmerett i Qatar. De kunne lørdag velge 30 medlemmer av shurarådet, som har 45 medlemmer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no