NRK Meny
Normal

– Syria-utspillet var ment retorisk

USAs utenriksminister John Kerry sier han var «retorisk» da han sa at Syria kan levere inn sine kjemiske våpen for å unngå et militært angrep fra USA.

John Kerry

FORVIKLINGER: Utenriksminister John Kerry etter en pressekonferanse med Storbritannias utenriksminister William Hague mandag.

Foto: ALASTAIR GRANT / Afp

Utenriksministeren har mandag klart å sette i gang en internasjonal forhandlinsprosess om situasjonen i Syria - før han noen timer trakk tilbake den samme planen.

Utenriksministeren sa tidligere mandag at det syriske regimet kan levere inn de kjemiske våpnene sine, for å unngå et militært angrep.

Kerry slo i en telefonsamtale med sin russiske kollega Sergej Lavrov senere i kveld fast at uttalelsen ikke var ment som et forslag , ifølge en høytstående amerikansk tjenestemann nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Modererte seg raskt

Det var på en pressekonferanse mandag at Kerry uttalte at et amerikansk angrep kan unngås hvis Syria gir fra seg alle sine kjemiske våpen innen en uke. Han modererte seg imidlertid raskt og tilføyde at president Bashar al-Assad neppe ville gjøre noe slikt.

Men den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov nølte ikke med å ta initiativet. Etter samtaler med den syriske utenriksministeren Walid al-Moualem i Moskva lanserte han et forslag om at Syria skal overgi sine kjemiske våpen til internasjonal kontroll, og at våpnene deretter skal destrueres.

Moualem ønsket forslaget velkommen, men han gikk ikke så langt som å slå fast at Assad-regimet vil godta planen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hillary Clinton støtter Obamas Syria-plan

POSITIV: Etter at Hillary Clinton hadde møtt Barack Obama snakket hun om sin støtte til hans Syria-plan.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Advarte mot bløff

Tidligere utenriksminister i USA, Hillary Clinton, var mandag kveld positiv til forslaget. Da Clinton uttalte seg oppfattet hun det slik at det kunne være en reel mulighet for at Syria ville overlate sine kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet.

– Det vil være et viktig steg hvis de syriske myndighetene umiddelbart overrekker sine kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet, sier Clinton, som understreket at Russland og Syria kommer til å bli holdt ansvarlige hvis det viser seg at dette er en bløff.

– Dette kan ikke bare være nok en uthaling-utspill, for russerne må støtte det internasjonale samfunnets forsøk helhjertet eller så vil de bli holdt ansvarlig, sier hun og understreker at dette kun har latt seg gjøre på grunn av det amerikanske presset.

Ville diskutere

USA sa tidligere mandag at de ville vurdere den russiske planen grundig. De var skeptiske, men lovet å diskutere den.

– Selvfølgelig ønsker vi ikke at dette skal bli enda en uthalingstaktikk. Russerne har støttet det syriske regimet i FN og i det internasjonale samfunnet i måneder og år, sa utenriksdepartementets talskvinne Marie Harf tidligere i kveld.

Noen timer senere kommer altså meldingen om at Kerrys plan ikke var ment som en plan i utgangspunktet.

Også britenes statsminister var positiv, men skeptisk, til forslaget.

– Hvis Syria plasserer sine kjemiske våpen under internasjonal overvåking, slik at de ikke kan brukes, ville det være et stort fremskritt, sa Cameron i Parlamentet mandag.

– Vi må imidlertid være forsiktige og forsikre oss om at dette ikke er en avledningstaktikk for å vende oppmerksomheten vekk fra problemene som ligger på bordet, sier han

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt