NRK Meny
Normal

Assad truer USA med motangrep

USAs utenriksminister John Kerry sier Syria kan unngå et militært angrep dersom de overleverer alle sine kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet i løpet av uken. Syrias president svarer med at hevn vil ramme USA.

USAs utenriksminister John Kerry i London

USAs utenriksminister John Kerry mener at bruken av kjemiske våpen i Syria 'bør sjokkere verdens moral'.

Foto: Susan Walsh / Ap

Det har vært hektisk møtevirksomhet i formiddag om det mulige kommende amerikanske angrepet mot Syria, som reaksjon på at det syriske regimet kan ha brukt kjemiske våpen i et angrep på opprørere og sivile i Damaskus.

John Kerry møtte Storbritannias utenriksminister William Hague i London. Mens Russlands utenriksminister hadde sin syriske kollega Walid al-Moallem på besøk i Moskva.

Og i kveld blir det opinionsfrieri fra begge sider på amerikanske tv-skjermer.

President Barack Obama gir ikke mindre enn seks tv-intervjuer som skal sendes i løpet av kvelden på CBS, NBC, ABC, PBS, CNN og Fox News i sitt forsøk på å sanke støtte før den viktige avstemningen i Kongressen, hvor de amerikanske folkevalgte skal stemme ja eller nei til et angrep på Syria uten FN-vedtak.

Mens Syrias president Bashar al-Assad beleilig nok har latt seg intervjue av den amerikanske tv-veteranen Charlie Rose. Intervjuet, som ble foretatt i Damaskus på lørdag, skal gå på luften i kveld på kanalene CBS og PBS, rett etter Obama.

Alt mens FN-sjefer forsøker å roe ned gemyttene.

Verden må reagere

– Vi skal ikke gå til krig mot Syria, men vi kan ikke skape et inntrykk av at noen kan slippe unna med å bruke kjemiske våpen mot sitt eget folk. Det er vi nødt til å stå opp mot, sa John Kerry etter møtet med William Hague.

Ifølge Los Angeles Times planlegger USA et tre dager langt angrep mot Syria, med en lang rekke rakettangrep på godt over 50 bombemål. Det vurderes også å ta i bruk bombefly fra luftforsvaret.

– Risikoen ved ikke å gjøre noe er større enn faren ved å gjøre noe, var den amerikanske og britiske utenriksministeren samstemte om.

Selv om Kerry oppfordrer den syriske presidenten til å gi det internasjonale samfunnet kontroll over Syrias lagre med kjemiske våpen umiddelbart og med det unngå et angrep, har han liten tro på at oppfordringen vil bli fulgt.

Hans britiske kollega forsikret at USA har Storbritannias fulle diplomatiske støtte, selv om det britiske parlamentet nektet regjeringen, og med det de militære styrkene, å være med på angrep uten at det er forankret i et FN-vedtak.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

USA og Stobritannias utenriksministre holdt pressekonferanse om situasjonen i Syria.

- Må ha politisk løsning for Syria

Hvilke våpen? spør presidenten

Syrias president Bashar al-Assad nekter fortsatt på det sterkeste at landet har tatt i bruk kjemiske våpen.

– Det finnes ingen bevis for at jeg brukte kjemiske våpen mot mitt eget folk, sier al-Assad i CBS/PBS-intervjuet.

Ifølge den amerikanske utenriksministeren er Bashar al-Assad selv, hans bror Maher og en ikke navngitt general de eneste i regime som har full kontroll over landets kjemiske arsenal.

Syria er ett av få land som ikke har signert FNs kjemivåpenkonvensjon, og ifølge militæranalytikere og vestlig etterretning skal beholdningen være en av de største i verden.

President Assad vil verken bekrefte eller avkrefte om dette er tilfellet.

– Men hvis de skulle finnes, så er de under sentralisert kontroll, svarte Assad.

Hittil har regimet beskyldt opprørsgrupper for å stå bak angrepet den 21. august, etter at det ble mer og mer tydelig at en type nervegass ble brukt mot befolkningen i det opprørskontrollerte distriktet i utkanten av Damaskus.

USA må forvente hevn

Assad advarer om at et angrep anført av Vesten vil bli møtt med motangrep fra Syrias allierte.

– USA må forvente at alt kan hende - og ikke nødvendigvis fra denne regjeringen. For den er ikke den eneste i denne regionen. Det finnes ulike parter, ulike partier, ulike fraksjoner, ulike ideologier. Alt er i spill nå og vi må forvente det verste, sier presidenten.

Gjengjeldelsene kan komme i ulike former, direkte og indirekte, ifølge presidenten.

De indirekte virkningene vil være ustabilitet og spredning av terrorisme i hele regionen, som til slutt vil ramme Vesten direkte.

– USA må betale prisen hvis man ikke utøver klokskap når man har med terrorister å gjøre, mener Assad.

På spørsmål fra intervjueren om dette er å anse som en trussel, var han vagere.

– Jeg er ingen spåmann som kan fortelle hva som vil skje.

Men på ett område er han sikker, et amerikansk angrep vil gi vekst til Al Qaida i Midtøsten.

– Det vil være å anse som en direkte støtte.

Lavrov ber USA vente

Også den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov advarer om at USA må regne med gjengjeldelse hvis de angriper det syriske regimet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Syrias utenriksminister Walid Muallem

Walid al-Moallem og Sergej Lavrov etter møtet i Moskva.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

– Utbrudd av terrorisme vil følge angrep på Syria, sa Lavrov etter møtet med sin syriske kollega.

Han ber USA konsentrere seg om å få til fredssamtaler mellom regimet og opprørerne for å løse konflikten politisk og ikke militært, inkludert den nåværende krisen rundt de kjemiske våpnene.

Og han vil ha FNs våpeninspektører tilbake til Syria for ytterligere undersøkelser. Ifølge Lavrov er den syriske regjeringen beredt til å ta imot FN-inspektørene på nytt.

Russland mener å ha beviser for at det var opprørsgrupper, og ikke regimestyrker, som avfyrte rakettene med kjemiske våpen, i motsetning til hva USA og EU mener.

Prøvene som FN-inspektørene tok, er nå til analysering ved ulike laboratorier i Europa.

Også Irans utenriksminister er bekymret.

Iran er Assad-regimets nærmeste allierte ved siden av Russland, nabolandet Irak forsøker å holde seg nøytralt men er sterk motstander av et amerikansk angrep mens Den arabiske liga har stilt seg på USA side.

– Vi er bekymret for krigshissing i denne regionen. Kortsynte mennesker som slår på krigstrommene er i ferd med å tenne en ild som vil ramme oss alle, sa Mohammad Javad Zarif på en pressekonferanse sammen med sin irakiske kollega i går.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt