Hopp til innhold

– Sykehus angrepet av tønnebomber i Syria

Det største sykehuset i den opprørskontrollerte delen av Aleppo er truffet av tønnebomber, ifølge en medisinsk organisasjon i området.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO

ALEPPO 29. SEPTEMBER 2016: De områdene i Aleppo som kontrolleres av opprørere er preget av enorme ødeleggelser. Dette bildet er tatt 29. september i nabolaget al-Kalaseh.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

– To tønnebomber traff M10-sykehuset, og det er rapporter om klasebomber også, sier Adham Sahloul til nyhetsbyrået AFP.

Han jobber for organisasjonen Syrian American Medical Society, som støtter sykehuset økonomisk.

Bomber fylt med metallbiter og splinter

Tønnebomber er bomber formet som tønner som kan fylles med alt fra sprengstoff, metallbiter og splinter til drivstoff eller kjemikalier. Målet er stor ødeleggelse:

«Så mange amputasjoner, innvoller ute av kroppen. Det er for grusomt», sa Amnestys Philip Luther om tønnebombeangrepene i Aleppo i fjor.

Hvor store skadene på sykehuset er etter formiddagens bombing er foreløpig ukjent.

Syriske regjeringsstyrker har den siste tida intensivert angrepene mot de delene av Aleppo som kontrolleres av opprørere.

Sivilforsvaret leter etter overlevende i ruiner i Aleppo

Redningsarbeidere leter etter overlevende etter at en bygning ble truffet av et luftangrep i bydelen al-Shaar øst i Aleppo.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

I disse områdene bor det fortsatt rundt 250.000 sivile, som lever i konstant frykt for nye angrep. Seinest i går ble minst 20 sivile, seks av dem barn, drept i syriske og russiske bombeangrep, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Dette var andre gang på en uke at det store M 10-sykehuset ble truffet av bomber. «Krigsforbrytelser», kalte FNs generalsekretær Ban Ki-moon det, da også det nest største sykehuset, M2, ble truffet av bomber onsdag.

Russisk offensiv i nord

Samtidig som meldingene om tønnebomber mot sykehuset i øst-Aleppo lyste på nyhetsbyråene lørdag formiddag, kom det meldinger om at russiske krigsfly har bombet de nordlige delene av Aleppo som holdes av opprørere.

Luftangrepene var rettet mot store forsyningsveier inn til opprørskontrollerte områder, ifølge Reuters. I tillegg var det kamper ved frontlinja til den nordlige delen av gamlebyen i Aleppo.

Det kommer vidt forskjellige meldinger fra de krigende på hver sin side om hvor vidt russerne lyktes i oppdraget.

– De (russerne, journ.anm.) bomber gamlebyen kraftig etter nok et feilslått forsøk på å ta områder. De har mistet mange soldater, og vi står sterkt, sier opprøreren Abu Hamam til Reuters.

En syriske militærkilde sier på sin side til statlig media i Syria at deres styrker har gjort framskritt.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

ANGREP: Syriske frivillige bærer en skadet person etter et angrep i opprørskontrollerte Heluk i Aleppo 30. september.

Foto: THAER MOHAMMED / Afp

220 mennesker drept

«Et blodbad», er ordene Leger uten grenser tyr til for å beskrive konsekvensen av det syriske regimets opptrapping av angrep.

220 mennesker skal være drept bare de siste ni dagene.

Hvor lenge kan det fortsette? Våpenhvilen som ble framforhandlet av USA og Russland i september for å slippe nødhjelp inn til den krigsherjede byen, brøt sammen i løpet av ti dager.

– Hvis ikke bombingen av Aleppo ikke snart tar slutt, vil USA kutte all Syria-kontakt med Russland, sa USAs utenriksminister John Kerry i en telefonsamtale med sin russiske kollega Sergej Lavrov onsdag denne uka.

Bare siden da er minst 20 sivile drept.

  • Hvorfor er Aleppo så viktig? Les Sigurd Falkenberg Mikkelsens forklaring her.
Aleppo fotografert med drone.

DRONEVIDEO: Video av de enorme ødeleggelsene i Aleppo sett fra oven.

SISTE NYTT

Siste nytt