Øyenvitne til NRK: De bomber overalt

Ordkrig mellom Russland og USA mens bombingen pågår får fullt i Aleppo. Lege melder om fulle sykehus.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO

Den kraftige bombingen av Aleppo fortsetter.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

dr Hamza Khatib

Hamza Khatib er en av de få gjenværende legene i opprørskontrollerte Aleppo.

Foto: Privat

– Det er bombing overalt i byen, hele tiden, sier doktor Hamza Al Khatib fra Aleppo. NRK var i kontakt med ham via telefon sent i går kveld. Han er en av de få gjenværende legene i byen.

– I dag har 85 mennesker blir drept, dagen før der var det 88 og fredag 91, sier han. Av søndagens drepte var 7 barn ifølge Khatib. Dette er høyere dødstall enn hva eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights operer med.

De sier at minst 124 mennesker er drept siden den syriske regjeringshæren annonserte en større militæroperasjon i byen. De støttes av det russiske flyvåpenet, Iran og militser fra flere land i Midtøsten.

Harde ord i FN

Situasjonen i Aleppo var tema i FN i helgen, og den diplomatiske språkbruken var uvanlig skarp i Sikkerhetsrådet. USAs FN ambassadør Samantha Powers beskyldte Russland for barbariske handlinger og sa at Russland og Syrias president Bashar al Assad ikke var ute etter fred, men krig. FNs generals Ban-ki Moon mener at bruken av tunge bunkerbomber kan være en krigsforbrytelse.

UN-SYRIA-CONFLICT

USAs FN-ambassadør Samantha Powers beskyldte Russland for barbariske handlinger i Sikkerhetsrådet.

Foto: BRYAN R. SMITH / Afp

Men de bruker også mye annet skyts.

– Det er for det meste klasebomber, hevder Khatib. Klasebomber er spesielt farlige for sivilbefolkningen fordi de spres over store områder.

Ordkrig

USA og Russland framforhandlet en våpenhvile som brøt sammen for en uke siden. Det er lite som tyder på at de kommer noen ny stans i kampene.

– I Syria er det hundrevis av grupper som blir bevæpnet, områder i landet blir bombet uten hensyn og det er tilnærmet umulig å skape fred nå, sa Russlands FN ambassadør Vitaly Churkin som svar på den vestlige kritikken. Russland mener at opprørssiden og USA ikke har klart å skille mellom moderate og ytterliggående grupper. I dag sier talsmannen i Kremlin at den amerikanske og britiske språkbruken i FN er «uakseptabel».

UN-SYRIA-CONFLICT

Russlands FN-ambassadør Vitaly Churkin sier det er nesten umulig med fred slik situasjonen er nå.

Foto: BRYAN R. SMITH / Afp

Dr Khateab som er en av de få legene som er igjen i de opprørskontrollerte områdene av Aleppo. 95 prosent av dem har flyktet. Han er også en av de få engelsktalende og har vært intervjuet ofte av internasjonal media.

Han sier også at alle behandlingssenter er fulle og at det var 400 skadde bare i går, men at de fortsatt har mulighet til å behandle i den beleirede byen. Khatib har vært gjennom mye i den over fem år lange krigen i Aleppo, men dette overgår alt.

– Det er verre enn noen gang, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt