Hopp til innhold

– Verste jeg har sett på 30 år

– Jeg har jobbet med flyktninger i 30 år og har aldri har sett maken. Dette er fullstendig skammelig, sier Vincent Cochetel og hudfletter greske myndigheter.

FNs høykommisær for flyktninger

Lederen for Europa-avdelingen hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sparte ikke på beskrivelsene etter å ha vært rundt på de greske øyene Kos, Lesvos og Khios.

124.000 personer har siden starten av 2015 tatt seg over Middelhavet og i land på de greske øyene. Bare i juli kom det 50.000 personer, fleste av dem syrere, irakere og afghanere, på flukt fra krigene i hjemlandene.

– Det er et totalt kaos, sier Cochetel ifølge nyhetsbyrået AFP og sikter til mangelen på nok organisert mottak, mangelen på matutdeling, mangelen på sanitære forhold, mangelen på overnattingssteder, mangelen på søppelhåndtering.

Flyktninger på Kos slåss om å få tak i mat

En gruppe flyktninger på Kos slåss om å komme først i køen under matutdeling, organisert av frivillige. Bildet er tatt 15. juli i år.

Foto: Santi Palacios / Ap

Krever handling nå

Cochetel er mest oppgitt over hvordan greske myndigheter håndterer flyktningsituasjonen, han mener de gjør i nærheten av ingenting.

– Hellas har sin egen krise å ta hånd om, jeg forstår det, men greske myndigheter er nødt til å gjøre noe. De må ha hjelp, fra EU, fra andre, men regjeringen må ta et lederskap. Og de må gjøre det nå, krever Cochetel.

Ifølge Cochetel er det meste overlatt til greske privatpersoner som sørger for en viss tilflyt av mat og vann til flyktningene. Situasjonen blir heller ikke bedre når flyktningene flyttes videre til Aten.

– Der er det ingenting som venter dem, sier Vincent Cochetel og peker på at den greske staten offisielt kun har 1100 mottaksplasser.

– Det er totalt i utakt med behovet, sier UNHCR-representanten oppgitt.

Flyktninger som har slått leir i en park i Aten

Flyktningfamilier har midlertidig bosatt seg i en park i den greske hovedstaden, i mangel på organiserte mottakstilbud. Bildet er tatt 30. juli i år.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Må få hjelp

Han mener myndighetene må ta initiativet til å få opprettet midlertidige flyktningleire på øyene, slik at bistandsorganisasjoner kan trå til og få organisert hjelpen skikkelig.

Det er svært bekymringsfullt at ingen tar ansvar. Jeg har i årenes løp vært i mange land i Afrika og Asia, men jeg har aldri sett noe lignende. Og dette skjer midt i EU, sier en rystet Cochetel.

Kun 6200 av flyktningene som har kommet til Hellas, har søkt om asyl der. I stedet tar de fleste seg videre ulovlig gjennom Øst-Europa, med mål om å nå Tyskland, Nederland, Norden eller andre land.

– Hele Europa trenger å reagere, fordi situasjonen berører nå veldige mange. Det burde være i interessen til andre EU-land å hjelpe Hellas med å få kontroll på situasjonen, mener UNHCR-representanten.

Statsminister Alexis Tsipras og innenriksminister Tasia Christodoulopoulou

Statsminister Alexis Tsipras og viseinnenriksminister Tasia Christodoulopoulou, som har ansvaret for landets flyktningpolitikk, hadde fredag møte i innenriksdepartementet om den presserende flyktningsituasjonen.

Foto: YIANNIS KOURTOGLOU / Reuters

Ber om hjelp

– Problemet overgår hva vi klarer å håndtere. Vi trenger hjelp, erkjente den greske statsministeren Alexis Tsipras i dag.

– Hellas er et land i økonomisk krise, nå står vi i tillegg overfor en humanitær krise, sa Tsipras

Ifølge statsministeren vil regjeringen legge frem flere tiltak som skal avhjelpe det mest akutte, og han ber EU om hjelp til å håndtere den videre situasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt