Hopp til innhold

Rasende Renzi tvang frem enighet om flyktninger

– Om dere ikke kan gå med på tallet 40.000, fortjener dere ikke å kalle dere europeere, sa Italias statsminister Matteo Renzi under EU-toppmøtet. Til slutt ble landene enige om en avtale.

Matteo Renzi

En sint Matteo Renzi langet ut mot EU-toppene.

Foto: REMO CASILLI / Reuters

Etter en flere timer lang opphetet diskusjon ble EU-landene i natt enige om å ta imot 40.000 flyktninger fra Italia og Hellas. Men fordelingen av de 40.000 skal skje på frivillig basis i stedet for gjennom pålagte kvoter, og dermed er gjennomføringen av tiltaket uklar.

Sint Renzi

Klokken 02.30 i natt var EU-toppene enige om avtalen som skal lette trykket på de to middelhavslandene Italia og Hellas, som tar imot svært mange flyktninger. Det skjedde først etter at Italias statsminister Matteo Renzi hadde hisset seg kraftig opp fra talerstolen.

– Om dere ikke kan gå med på tallet 40.000, fortjener dere ikke å kalle dere europeere, sa Renzi under debatten.

EU-SUMMIT/ Italian Prime Minister Renzi talks to reporters while leaving the European Council headquarters after the first day of a European Union leaders summit in Brussels

Italias statsminister Matteo Renzi snakker med pressen etter møtet.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Om det er dette dere mener med Europa, kan dere beholde det. Enten er det solidaritet, eller så kan dere slutte å kaste bort tiden min, fortsatte Italias statsminister.

Frivillig ordning

Italia og nabolandene i Sør-Europa presset, sammen med Sverige, på for å få pålagte kvoter for hvert enkelt EU land. Storbritannia, Litauen og Tsjekkia vil ha frivillighet. Det endte altså med en løsning basert på frivillighet. Medlemslandene skal være enige om kriteriene for fordelingen innen utgangen av juli ifølge en felles uttalelse. Samarbeidsland som Norge kan bli invitert med i systemet.

Les også: Norsk skip reddet 600 flyktninger i Middelhavet

Vanskelig migrasjonsspørsmål

En svært vanskelig situasjon i Midtøsten og Nord-Afrika har ført til store flyktningstrømmer, og mange søker mot Europa. Nesten 2000 mennesker har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet til nå i år.

ITALY-EUROPE-MIGRANTS

Et barn hjelpes i land i Italia etter å ha blitt reddet i Middelhavet.

Foto: DARIO AZZARO / Afp

EU har registrert 320.000 ulovlige grensekrysninger så langt i år, opp fra 100.000 i hele 2013, opplyser en EU-tjenestemann til nyhetsbyrået DPA

Les også: Millioner på flukt i mai

– Vi har ikke enighet om pålagte kvoter, men det er ingen unnskyldning for å ikke gjøre noe, sa EU president Donald Tusk etter møtet. Samtidig påpeker han at det vil ta lang tid å finne europeisk enighet om migrasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt