– Skadene etter skogbrannen er større enn antatt

– Skadene etter brannen i Västmanland i Midt-Sverige er større enn en først trodde, ifølge helikoptermannskap. Fredag fikk rundt 300 evakuerte lov til å dra hjem.

Heimevernet ser ødelggelsene etter den voldsomme skogbrannen

Ødeleggelsene etter den voldsomme skogbrannen er større enn tidligere rapportert.

Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB scanpix

Brannområdet er like stort som 25.000 fotballbaner. Skogbrannen i Västmanland nord for Stockholm er den verste i moderne tid i Sverige og er på sitt verste i nordøst-området.

Nødetatene frykter spredning på grunn av det varme været og vind, melder Expressen fredag ettermiddag.

Det skal bli varmere, tørrere og mer vind.


Brannen er fortsatt ikke under kontroll og 150-200 personer jobber med slukningsarbeidet.

– Skadene er dessverre større

– Vi har gjort en første dokumentasjon av det nordvestlige området som er berørt av brannen. Turer i helikopteret har dessverre vist at skadene er større enn vi tidligere har rapportert, sier Ulf Landgren, sjef for helikopterbataljonen til SVT.

Rundt 100 mennesker jobbet natt til fredag for å slukke den store skogbrannen.

– Brannen sprer seg ikke nå, sier Anders Kilström, som har ansvar for krisehåndteringa i Fagersta kommune, til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Slukningsarbeidet pågår for fullt i Västmanland

Over 190 kvadratkilometer skog er allerede svidd av, bygninger er brent ned, og et menneskeliv er gått tapt i den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid.

Foto: JOCKE BERGLUND / Afp

Flere evakuerte kan vende hjem

Natt til fredag slet brannfolkene med å sikre grensene rundt brannen. Fredag melder Aftonbladet at det avsperrede området nå krympes. Noen av beboerne som har blitt evakuert kan dermed vende hjem.

Ifølge Expressen kan rundt 300 mennesker nå vende tilbake til sine hjem. Det er særlig det vestlige brannområdet som anses såpass stabilt.

– Vi har lyktes med å holde brannen noe under kontroll. Likevel må de som vender tilbake være forberedt på å evakuere dersom brannen blusser opp, sier Uddholm til SVT.

Innbrudd i brannherjet område

Store områder kommer likevel fortsatt til å være avsperret.

Ifølge SVT patruljerer politiet i det brannherjede området i Västmanland for å motvirke boliginnbrudd.

Det har kommet inn tre meldinger om innbrudd i Norberg kommune. I to av tilfellene, har folk forlatt sine hjem for å unnslippe brannen.

Tilstanden stabil for 42-åring

Over 190 kvadratkilometer skog er allerede svidd av etter skogbrannen. Bygninger er brent ned, og et menneskeliv er gått tapt i den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid.

En 42 år gammel tømmerbilsjåfør ble mandag fanget i flammene fra den voldsomme skogbrannen i Sverige før han ble reddet ut.

SVT melder fredag at tilstanden er stabil, men skadene er fortsatt livstruende. Det sier ansatte ved Universitetssykehuset i Linköping.

SISTE NYTT

Siste nytt