NRK Meny
Normal

– Sjokkerede at skytingen kunne skje her

SAN BERNARDINO, CALIFORNIA (NRK): Dyp sorg er det som preger USAs nest fattigste by, dagen etter skyteepisoden hvor 14 mennesker ble drept.

CALIFORNIA-SHOOTING/ FBI and police investigators examine evidence at the scene of the investigation around the area of the SUV vehicle where two suspects were shot by police following a mass shooting in San Bernardino

San Bernardino i går: FBI og politi undersøker stedet der de to misstenkte ble skutt av politiet etter masseskytingen i går.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

– Ord kan ikke beskrive sorgen og sjokket vi føler i dag når vi våkner opp etter denne tragedien. Det står det på byen San Bernardino sine offisielle nettsider i dag, dagen etter at 14 personer ble drept og 21 såret i den voldsomme skyteepisoden i går.

Sorg og sjokk er også den reaksjonen som går igjen blant folk flest i byen.

Student Deborah Kendrick

Deborah Kendrick bor i San Bernardino og håper politikerne i USA vil gjøre mer for å hindre flere skyteepisoder.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Disse personene som gjorde dette var en del av vårt samfunn, jeg er sjokkert, sier studenten Deborah Kendrick.

– Må ikke bli normalt

Hun hadde aldri trodd noe slikt kunne skje i hennes by.

– Det hjelper sikkert at vi tar våre forholdsregler, men når folk er sjokkert av at disse personene kunne gjøre det, hva hjelper det da, spør Kendrick.

Studenten mener kongressen og presidenten må gjøre noe, men hva er ikke godt å si.

– Nå må vi passe på så dette ikke blir normalt, sier Kendrick.

Tove Bjørgaas om skytemassakren

– Maktesløse

President Barack Obama sa på en pressekonferanse i dag at nasjonen må gjøre det vanskeligere å gjennomføre slike handlinger, men innrømmet samtidig at det er umulig å fjerne trusselen helt.

– Mange amerikanere kjenner seg maktesløse overfor slike masseskytinger, sa Obama.

Robert Torrez

Robert Torez skal i dag til samme helsesenter som ble angrepet av to gjerningspersoner.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Det kjenner den arbeidsledige bygningsarbeideren Robert Torrez seg igjen i.

– Jeg syntes det er helt forferdelig det som har skjedd. Jeg er helt sjokkert. Selv har jeg spilt golf like i nærheten der det skjedde mange ganger.

– Jeg tror det må være en eller annen form for terrorangrep. Det må ha vært planlagt siden de hadde så mye våpen og utstyr. De viste hva de skulle gjøre, sier Torrez.

Selv er han på vei til bygningen hvor skytingen skjedde for å søke økonomisk hjelp som så mange andre arbeidsledige i byen.

Nest fattigste byen i USA

Det som en gang var en by for arbeidere er nå preget av dop, fattigdom, og arbeidsledighet. I sommer skrev Los Angeles Times en lengre reportasje om "San Bernardino: Broken City", den ødelagte byen. Der kommer det frem at San Bernardino var den neste fattigste byen i USA etter Detroit i 2010.

To år senere gikk byen konkurs.

I sommer ble det lagt en plan fra politikerne for å få byen på fote igjen. Det skal gjøres ved at innbyggerne må betale enda mer skatt og avgifter, men tilbudet til dem kuttes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt