Hopp til innhold

– Sabelrasling og mulig krig mot Nord-Korea er bløff

Sabelraslingen fra USA og snakket om krig med Nord-Korea er bare en eneste stor bløff. Det mener en av Kinas fremste forskere på Nord-Korea.

SKOREA-US-MILITARY-EXERCISE

MILITÆRØVELSE: Felles sør-koreansk og amerikansk militærøvelse i april 2017.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Kim Donggil, senteret for Korea-studier ved Peking-universitet

Kim Donggil mener forhandlinger er den eneste løsningen for konflikten mellom Nord-Korea og USA.

Foto: Antonia Cimini / NRK

Spenningen rundt den store årlige amerikanske militærøvelsen i mars, der bombefly nær daglig gikk på vingene over Korea-halvøya økte den militære spenningen. I vesten kunne mange få inntrykk av at en storkrig kan bryte ut når som helst.

  • Møt Kim Donggil i Urix på NRK2 kl. 22.30

Det er helt feil, mener Kim Donggil, en av nestorene ved senteret for Korea-studier på Kinas mest prestisjefylte universitet, Peking-universitetet. Han mener tvert imot at ingenting tyder på at Trump-administrasjonen er villig til å gå til krig mot Nord-korea.

– Dette er bare en bløff, sier Donggil i et intervju med NRK.

Hvorfor?

– Fordi det ikke er mulig. Hvis det blir krig og USA angriper Nord-Korea, vil Nord-Korea reagere med å angripe Sør-Korea. I løpet av to til tre dager, vil nærmere 10 millioner mennesker være drept i Sør-Korea, sier han.

Han tror ingen vil akseptere en slik krig:

– Jeg tror først og fremst at det amerikanske folket ikke vil godta det. Og heller ikke europeerne vil akseptere at 1-3 millioner mennesker blir drept hver eneste dag, sier Donggil.

Forhandlinger eneste løsning

Ifølge flere nyhetsbyråer pågår det nå samtaler mellom USA og Nord-Korea i Oslo. Samtalene skal være del av en jevnlig kontakt mellom USA og Nord-Korea de siste årene, og føres på lavt nivå. Amerikansk side er representert av en privat tenketank med tidligere amerikanske diplomater, og der kalles samtalene «rutinemessige».

Les mer: Spekulasjoner om Nord-Korea-samtaler i Oslo

Les mer: – Norge har høy status i Nord-Korea

Donggil tror å restarte de såkalte seksnasjoners-samtalene er eneste løsning på konflikten, der Kina, Russland, Japan, USA og Sør- og Nord-Korea deltar. Forhandlingene har stått i stampe siden 2009. Donggil tror ikke det er mulig å få Nord-Korea til å legge ned hele det omstridte atomvåpenprogrammet, slik Obama-administrasjonen tidligere har krevd:

– Vi kan ikke kreve det. Men Sør-Korea og Kina kan be Nord-Korea om å fryse atomprogrammet og slutte med rakettester og provokasjoner. Det er også stor sannsynlighet for at Sør-Korea og Kina vil be USA stoppe militærøvelsene de gjennomfører sammen med Sør-Korea i området, sier Donggil.

– I Trumps interesse

Kim Donggil mener de to kravene kan gjøre det mulig å gjenoppta de såkalte seksnasjonerssamtalene som har ligget brakk i åtte år.

Trump-administrasjonen har tidligere avvist forslaget, som for noen uker siden ble fremmet av Kinas utenriksminister Wang Yi.

Donggil viser til nylige hendelser han mener peker mot at Trump slett ikke vil være så tøff i politikken mot Nord-Korea som han har vært i retorikken.

Trump overrasket mange da han for kort tid siden kom med rosende ord om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

– Dersom det ville vært hensiktsmessig for meg å møte ham, ville jeg helt klart gjøre det. Jeg ville være beæret over å få gjøre det, sa Trump i et intervju med Bloomberg News. Trump kalte også Nord-Koreas leder for en «pretty smart cookie» og ordbruken i amerikanske fordømmelser etter Nord-Koreas siste rakettoppskytinger har vært mildere enn tidligere.

Donggil tror ikke det blir noen militær konfrontasjon mellom USA og Nord-Korea:

– Jeg tror ikke Trump vil velge en så tøff linje, for det er ikke i forretningsmannen Trumps interesse, sier Donggil.

SISTE NYTT

Siste nytt