NRK Meny
Normal

– Norge har høy status i Nord-Korea

Nord-Korea ser på den norske samfunnsmodellen som en suksess og Norge har høy status i kommunistlandet, sier ekspert. Sveriges FN-kontor bekrefter overfor NRK at det foregår et møte mellom Nord-Korea og USA i Oslo.

NORTHKOREA-USA/

HØY STATUS I NORGE: Nord-Korea mener Norge har høy status i Nord-Korea og at det kan være en årsak til at Norge kan være aktuelt for samtaler mellom USA og Nord-Korea.

Foto: KCNA KCNA / Reuters

Lisa Laskaridis Sarmiento, pressesjef ved Sveriges FN-kontor i New York, bekrefter i en e-post til NRK at hun er kjent med at det pågår et møte i Oslo mellom Nord-Korea og USA. Sarmiento sier hun ikke har mulighet til å utdype dette nærmere.

Den japanske TV-kanalen FNN skrev mandag at svenske myndigheter er inne som mekler i samtalene. Kanalen hevder at også norske myndigheter er på banen og siterer flere diplomatiske kilder som hevder samtaler holdes i Norge mandag og tirsdag, ifølge NTB.

Ifølge TV-kanalen sier Sveriges FN-ambassadør Olaf Skoog at det er bekymring knyttet til manglende dialog med Nord-Korea, og at de derfor har støttet diverse andre pågående samtaler.

Også talsmann Shi Xiang for Kinas utenriksdepartement sier at Kina håper samtalene skal bidra positivt på forholdet mellom USA og Nord-Korea, melder japanske TBS News.

Det norske utenriksdepartementet vil hverken bekrefte eller avkrefte at slike møter pågår.

Les mer: Spekulasjoner om Nord-Korea-samtaler i Oslo

Norge høy status

Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen ved Nordisk Institutt for Asiastudier i København, håper likevel det er riktig og sier at Norge har en høy stjerne i kommunistlandet:

– Norge har høy status i Nord-Korea sammen med de andre nordiske landene, fordi vi hadde og har diplomatiske relasjoner med Nord-Korea. Vi var noen av de første i verden som etablerte diplomatiske relasjoner med landet. Selv om vi ikke har en ambassade der, blir vi betraktet som relativt nøytrale, sier Helgesen til NRK.

– Liker vår samfunnsmodell

Helgesen sier at nord-koreanerne kjenner godt til våre allianseforhold, men at de ikke er så urealistiske at de tror Norge er 100 prosent underlagt USAs utenrikspolitikk:

– Dessuten ser de på de nordiske land med stor sympati, fordi de betraker vår samfunnsmodell som en suksess i fohold til f.eks USA og andre mer hard-core liberalistiske modeller, sier Helgesen.

Geir Helgesen

NORGE HØY STATUS: Norge har høy status i Nord-Korea, sier Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen ved Nordisk Institutt for Asienstudier i København.

Foto: NRK

Han sier likevel at det er overraskende, men også veldig positivt om slike møter vil skje i Norge:

– Nord-Korea betrakter Norge om ikke som en venn, så som en relativt nøytral part, sier Helgesen.

Iskaldt forhold

I april lovet USAs president Donald Trump en hard linje overfor Nord-Korea etter flere tester av langtrekkende raketter.

Trump truet Nord-Korea med at USA kunne gå mot landet militært alene, dersom landet ikke trappet ned sine militære trusler.

Men selv om Trump har slått an en hard linje overfor Nord-Korea, har han heller ikke utelukket å møte landets leder, Kim Jong-un, dersom det kan bli aktuelt.

Ifølge spekulasjonene denne gangen, skal det være snakk om samtaler mellom nordkoreanske tjenestemenn og tidligere amerikanske tjenestemenn, altså på relativt lavt nivå.

Drap stoppet samtaler

Det er heller ikke første gang det har vært forsøkt med denne typen samtaler.

FILES-JAPAN-NKOREA-KIM

DREPT: Halvbroren til Nord-Koreas diktator, Kim Jong-nam, ble drept på flyplassen i Malaysia i februar. Analytikere er overbeviste om at Nord-Korea var ansvarlig for drapet.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

En delegasjon fra Nord-Korea var på vei til Washington i februar, men planene ble stoppet på grunn av drapet på halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-nam og en rakett-test som gjorde det vanskelig politisk å invitere nord-koreanere til USA, ifølge Washington Post.

Helgesen sier det nå er viktig å komme i gang med samtaler:

– Jeg håper det er riktig, for det er viktig å komme ut av en situsjon hvor partene går i ring og ikke kommer et skritt videre. Det må andre aktører inn, mener Helgesen.

Les mer: Anklager CIA for attentatplaner

Pave Frans pekte på Norge

Pave Frans tok i slutten av april til orde for at en tredjepart burde gå inn og mekle mellom USA og Nord-Korea. Han nevnte blant annet Norge som et aktuelt land, og Helgesen mener at det kan ha bidratt til at Norge kan ha blitt bedt om å bidra i slike samtaler:

– Hvis det skjer og det håper jeg det gjør, så er det et positivt skritt i riktig retning. Det er langt igjen, men samtaler er nødvendige, sier Helgesen.

– Ingen fra USAs politiske ledelse

Choi Sun Hee, lederen for det nordkoreanske utenriksdepartementets Nord-Amerika-kontor, er angivelig ventet å representere Nord-Korea i samtalene. Fra USA er det angivelig forhenværende amerikanske tjenestemenn som deltar.

Sjefen for den amerikanske tankesmia New America, Suzanne DiMaggio, ha bekreftet overfor det svenske nyhetsbyrået TT at hun også deltar. Nyhetsbyrået Reuters skriver at hun leder den amerikanske delegasjonen.

En anonym kilde har uttalt til Reuters ingen fra den nåværende politiske ledelsen deltar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt