En rekke internasjonale medier hevder i kveld at nordkoreanske og amerikanske tjenestemenn skal holde samtaler i Oslo.
Ifølge en talsmann for Kinas utenriksdepartement håper Kina at samtalene skal bidra positivt til forholdet mellom USA og Nord-Korea.
Talsmann Shi Xiang hevder møtet er ventet å bli holdt i Norge, men det er uklart når det eventuelt skal være.
Norge kan ta regningen
Etter det NRK erfarer, arrangerer ikke den norske regjeringen noe møte mellom USA og Nord-Korea. Det betyr at et slikt møte likevel kan være under planlegging, men da arrangert av andre aktører.
Dersom et slikt møte blir arrangert av andre, er det ikke utenkelig at regjeringen finansierer det. Det er i tilfelle i tråd med tidligere praksis.
Også TV Asahi skriver om det angivelige møtet. Ifølge nettsiden skal tidligere ansatte i det amerikanske utenriksdepartementet møte nordkoreanske tjenestemenn i Oslo.
Utenriksdepartementet sier til NRK at de ikke vil kommentere spørsmål knyttet til eventuelt norsk engasjement i freds- og forsoningsarbeid. Det er fast prosedyre, opplyser UD.
Bondevik: – Livsfarlig konfrontasjonspolitikk
Tidligere statsminister og nåværende leder av Oslosenteret Kjell Magne Bondevik sier til NRK at han ikke har vært involvert i de angivelige samtalene, og at han heller ikke er kjent med om opplysningene om at det skal være samtaler mellom Nord-Korea og USA, stemmer.
– Men jeg håper inderlig at det kan bli samtaler mellom nordkoreanske og amerikanske representanter. Hvor det enn måtte skje, håper jeg det skjer snart. Jeg mener at den konfrontasjonspolitikken vi har sett fra begge hold i den senere tid, bokstavelig talt er livsfarlig, sier Bondevik.
– Hvis Nord-Korea – med en så uberegnelig leder – har, eller er i ferd med å få, atomvåpen, kan det få katastrofale følger hvis det kommer ut av kontroll.
Bondevik mener en langsiktig løsning også er helt avhengig av at Sør-Korea tas med i prosessen.
Harpviken overrasket
Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, sier til NTB at han synes det er vanskelig å se hva Norge har som sikrer en god posisjon i denne sammenhengen, men at man aldri skal utelukke noe 100 prosent.
Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning
Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix– Men et valg av Oslo og Norge er så lite opplagt at jeg ville vært overrasket om det stemmer, sier Harpviken.
Ryktene løper
De første signalene om at et møte mellom de to erkefiendene USA og Nord-Korea, kunne være på gang, kom søndag.
Da meldte japanske Kyodo News at en høytstående nordkoreansk diplomat i nærmeste framtid skulle møte en tidligere amerikansk regjeringsrepresentant. Kilden var ikke navngitte diplomater.
Ifølge spekulasjonene er diplomaten Choe Son Hui, som er sjef for det nordkoreanske utenriksdepartementets USA-kontor. Hun skal ha kommet fra Pyongyang til Beijing sist torsdag.
Ifølge kildene skal de to sidene ganske sikkert ha landenes betente bilaterale forhold og militære temaer på sakskartet.
I april lovet USAs president Donald Trump en hard linje overfor Nord-Korea etter flere tester av langtrekkende raketter. Trump truet Nord-Korea med at USA kunne gå mot landet militært alene, dersom landet ikke trappet ned sine militære trusler. Trump lovet en hard linje og strengere sanksjoner.
SLAGKRAFT: Prisen for å angripe Nord-Korea har vært for høy til at noen amerikansk administrasjon har vært villig til å tenke tanken ut. Regimet i Pyongyang har et enormt artilleri, som kan legge både Seoul og Tokyo i aske i løpet av minutter.
Foto: KCNA / ReutersMen selv om Trump har slått an en hard linje overfor Nord-Korea, har han heller ikke utelukket å møte landets leder, Kim Jong-un, dersom det kan bli aktuelt.
Pave Frans tok i slutten av april til orde for at en tredjepart burde gå inn og mekle mellom USA og Nord-Korea. Han nevnte blant annet Norge som et aktuelt land.
Møter mandag og tirsdag
Ifølge nyhetsbyrået UPI skal utsendinger fra Nord-Korea møte tidligere amerikanske utsendinger mandag eller tirsdag for en runde med uformelle samtaler, kjent som Track 1,5. UPI siterer ikke navngitte sørkoreanske diplomatiske kilder.
Det er ikke klart hvilke amerikanere som eventuelt skal delta i samtalene, men tidligere megler Robert Gallucci skal være nevnt.
Ifølge det sørkoreanske byrået Yonhap skal de to sidene møtes i Oslo i to dager som en første runde. Ifølge Yonhaps kilde skal dette ikke være et initiativ fra Trump-administrasjonen.
VISER KREFTER: 15. april viste Nord-Korea fram sin slagkraft under en militærparade i hovedstaden Pyongyang. Bildet viser missiler som skal kunne avfyres fra ubåter.
Foto: Wong Maye-e / AP