Hopp til innhold

– Russland har ikke fredet Bashar al-Assad

Ifølge lederen for Syrias politiske opposisjon Ahmed Jarba vil ikke Russland verne Syrias president Bashar al-Assad for evig tid.

Ahmad al-Jarba
Foto: JEAN-MARC FERRE / Afp

Jarba deltar på fredskonferansen om Syria som pågår Sveits og forteller til nyhetsbyrået Reuters at han snakket med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forrige uke i Paris.

– Vi møtte Lavrov og han bekreftet at Russland ikke har fredet Bashar al-Assad. Men at det må være syrerne selv som må forhandle frem Assads avgang gjennom politiske samtaler, sier Jarba.

Han holder fast på at Syria må få en overgangsregjering, og at den ikke kan inkludere president Assad.

Han mener også at det internasjonale samfunnet innser at Assad og regimet han står i spissen for, ikke vil styre Syria i fremtiden.

– Det er et dødt regime og det vet alle, sa Jarba.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad fastholder at han vil være president i Syria også i fremtiden.

Foto: JOSEPH EID / NTB Scanpix

Ikke rede ennå

Samtidig sier USAs utenriksminister John Kerry, som også er til stede under fredskonferansen i den sveitsiske byen Montreux, til den arabiske fjernsynskanalen Al-Arabiya at den syriske presidenten tydeligvis ikke er rede til å gå av nå.

Bashar al-Assad sier at han ikke har noen planer om å gå av, men heller akter å stille i det neste presidentvalget.

Også den syriske opposisjonen ser ut til å innse at veien frem til et Syria uten Assad-familien og det styrende nettverket fra Baath-partiet ikke er enkel.

– Samtalene vil bli langvarige og vanskelige, og vi må se på alle sider, inkludert dannelsen av en overgangsregjering. Det er vårt ufravikelige utgangspunkt, sier Jarba.

FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi møtte i dag partene hver for seg bak lukkede dører.

Representantene for det syriske regimet gikk fra sitt møtet uten å gi noen kommentarer mens Jarba var langt mer snakkesalig.

Rundt samme bord i morgen?

Ifølge en amerikansk diplomat skal Brahimi møte begge sider igjen fredag morgen, også da hver for seg, men at ambisjonen er et felles møte - ansikt til ansikt - på ettermiddagen.

– Han håper å samle dem rundt samme bord i morgen og så får vi se hva som skjer. Vi visste at dette ikke ville bli noen enkel prosess, sier diplomaten til nyhetsbyrået AFP.

Konferansen er antatt å vare i 10 dager, og ingen tror på et fullstendig fredsgjennombrudd under denne tiden. Men bare at partene befinner seg på samme sted og er villige til å diskutere krigens realiteter anses som et stort fremskritt.

Det fokuseres også på å oppnå viktige delmål: lokale våpenhviler, fri tilgang for humanitær hjelp til sivilbefolkningen og utveksling av fanger.

Brahimi mener at begge parter er villig til å drøfte de nevnte punktene på alvor.

Flere av gruppene som kjemper på bakken er ikke inkludert i fredssamtalene, mange av dem er da også helt utenfor den politiske opposisjonens kontroll.

Også Iran ble utelukket etter en rekke diplomatiske viderverdigheter.

Tilbyr fredssoldater

USAs utenriksminister John Kerry understreket at hvis en fredsavtale oppnås på sikt, har mange land tilbudt seg å bidra med fredsbevarende soldater.

– Vi er forberedt på å bidra med beskyttelsen alle minoriteter i Syria måtte trenge, sier Kerry til Al-Arabiya.

SISTE NYTT

Siste nytt