– Russland er USAs største fiende

Mitt Romney karakteriserte i dag Russland som USAs største fiende, hvorpå Medvedev ba ham om å «bruke hodet».

Mitt Romney

RUSSLAND FIENDE NUMMER EN: Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney likte dårlig at Obama avtalte ting under bordet med landet han anseer som USAs største fiende.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Mitt Romney likte svært dårlig det han tolket som en avtale under bordet i Seoul på mandag. Tirsdag gikk han hardt ut i et intervju med CNN og kalte Obamas ord «alarmerende».

– Russland fiende nummer en

– Dette er en president som sier én ting og gjør en annen. Han ser etter mer spillerom, der han ikke trenger å svare overfor det amerikanske folk i forholdet til Russland. Det er alarmerende, innledet Romney.

Presidentkandidaten liker ikke antydningen av en fremtidig våpenavtale mellom USA og Russland, og utdypet hvorfor det etter hans mening er bekymringsverdig:

– Russland er ikke en vennlig aktør i verdenssamfunnet. De fortsetter konstant å støtte Syria, de støtter Iran, de kjempet mot oss da vi ville innføre nedslående sanksjoner mot Iran. Russland er vår største geopolitiske fiende, og de fortsetter å kjempe for verdens verste aktører.

– Bruk hodet

Russlands president Dmitrij Medvedev, som fortsatt er i Seoul, ga utrykk for journalistene at fremstillinger av Russland som et «ondt imperium» bør høre fortiden til, og hadde følgende motsvar til Romney:

– Jeg anbefaler at alle amerikanske presidentkandidater gjør to ting: Bruker hodet og fornuften når de formulerer et syn, og at de sjekker kalenderen. Dette er 2012, ikke midten av 70-tallet, sa presidenten.

Medvedev la ikke skjul på at han syntes uttalelsen «stinket av Hollywood», og likte svært dårlig at Romney spilte på ideologiske klisjeer.

– Jeg blir alltid nervøs når den ene eller andre siden bruker utrykk som «fiende nummer en», uttalte han.

Mikrofonglipp

Det var under sikkerhetskonferansen i Seoul mandag at Obama trodde mikrofonen var slått av da han henvendte seg til Russlands president. Russland er svært kritisk til NATOs planer om et rakettskjold til forsvar mot rakettangrep fra land som Iran og Nord-Korea, og frykter at skjoldet vil svekke kapasiteten til landets kjernefysiske rakettvåpen.

– Dette er mitt siste valg. Etter valget vil jeg ha mer spillerom, sa Obama, og ba indirekte Medvedev dempe kritikken av våpenskjoldet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt