NRK Meny
Normal

– Radikaliseringen skjer i Sverige

Potensielle terrorister rekrutteres og indoktrineres i all hovedsak innenfor Sveriges grenser, viser en ny rapport fra det svenske sikkerhetspolitiet.

Stockholm

Svensk politi patruljerer Stockholms gater etter terroraksjonen i helga.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Svenske myndigheter la i dag fram en rapport om terrorbildet i landet, bare få dager etter at en svensk statsborger sprengte seg selv i luften i sentrum av Stockholm.

Etterforskerne i Säpo (sikkerhetspolitiet i Sverige) greide ikke å plukke opp trusselen fra svenske Taimour Abdulwahab Al-Abdaly.

Målet med angrepet var å drepe et stort antall svensker og såre enda flere. Bakgrunnen var Sveriges deltakelse under krigen i Afghanistan.

Ingen økning

Ironisk nok skjedde selvmordsaksjonen i Stockholm sentrum kun få dager før den planlagte fremleggelsen av Säpo-rapporten i Sverige.

Rapporten viser at rundt 200 personer sees på som mulige terrorister i landet.

Les: – 200 mulige terrorister i Sverige

Tallene i gjennomgangen er vurderinger av terrorbildet i 2009, men Säpo ser ingen markant økning i 2010.

– Ikke innreiseproblem

Sjefanalytiker ved Säpos kontraterroristenhet, Malena Rembe, forteller at radikaliseringen i stor grad skjer innad i Sverige.

– Det er ikke et innreiseproblem, sier hun.

Analysene viser at det i stor grad dreier seg om små, løst sammensatte grupper av menn og kompisgjenger som henter inspirasjon fra internett.

Et 30-talls svensker har reist til Somalia, Afghanistan og Pakistan for å motta trening, høste erfaringer og stifte kontakter. Dette blir sett på som veldig alvorlig.

Rembe sier imidlertid at mange som reiser ut for å ta språk- og religionsstudier kan erfare en motsatt effekt, og at de kan miste interessen etterhvert som de får mer innblikk i radikaliseringen utad.

Les også: Dette må svensk politi få svar på
Les mer: Dette er selvmordsbomberen

Satser forebyggende

Svenskene ønsker å møte terrorutfordringen med forebyggende arbeid for å hindre at flere rekrutteres til radikal islam.

Det skal ifølge Säpo nå innføres spesielle tiltak i de store byene Gøteborg, Stockholm og Malmø for å begrense den fremtidige trusselen.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson sier i dag at regjeringen for første gang planlegger å tildele særskilte midler til forskning på ekstremisme i det kommende budsjettet.

Les også: PST: – Det kunne skjedd i Norge

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt