NRK Meny
Normal

Dette må svensk politi få svar på

Kunne selvmordsbomberen i Stockholm rekke å forberede, kjøpe materiale og kjemikalier og lage bomber i løpet av den korte tiden han var i Sverige, eller må han ha hatt medhjelpere? Svensk politi må finne svar.

Stockholm

Svensk politi gjør undersøkelser rundt Taimour Abdulwahab etter at han sprengte seg selv.

Foto: SCANPIX / Reuters

– Det svensk politi må finne svaret på først og fremst, er om han hadde medhjelpere, og om de er i stand til å gjøre noe mer, sier terrorekspert og forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Thomas Hegghammer til NRK.no.

Politiet uttalte i går at de ikke utelukker at 28 år gamle Taimour Abdulwahab hadde hjelpere, men at han var alene i å utføre udåden.

Dobbelt så lang tid på å lage London-bombene

Det er en rekke momenter politiet må ta med seg for å kartlegge hva som skjedde før Abdulwahab eksploderte en bilbombe og sprengte seg selv i Stockholm sentrum.

Etter å ha bodd i Storbritannia siden 2001, dro 28-åringen til Sverige kun tre uker før han gjennomførte selvmordsaksjonen midt i Stockholm sentrum sist lørdag. Bilen som eksploderte få minutter før mannen sprengte seg selv, hadde han kjøpt i slutten av november.

Spørsmålet er om tre uker er tilstrekkelig tid til å kjøpe inn det nødvendige materiale og kjemikaliene for å lage bomber, og så faktisk lage dem, eller om det korte tidsrommet tyder på at Abdulwahab hadde medhjelpere som hjalp ham med forberedelsene.

– Det er vanskelig å si, det kommer an på hva slags sprengstoff han brukte, sier det svenske forsvarets bombeekspert Henric Östmark til NRK.no.

– Bombene som ble brukt i forbindelse med terrorangrepet i London i 2005, tok det 6-8 uker å lage. Men de var mer sofistikerte, sier Östmark.

Kan han ha kjøpt materiale og kjemikalier alene uten at noen ble oppmerksomme på det?

Ja, det kan han. Det vil komme et nytt lovforslag fra EU som begrenser salget av visse kjemikalier til «vanlige folk» for på den måten å gjøre det vanskeligere å lage hjemmelagede bomber, men per i dag er ikke det noe problem, sier Östmark og legger til at slike bomber fint kan lages i et helt vanlig bolig.

– Oppskrifter ligger lett tilgjengelig på Internett, og med noe opplæring og en viss kompetanse, kan en person alene lage bomber som kan brukes i terroraksjoner, sier Östmark.

– Medhjelper hoster på lydopptaket

Forsker Thomas Hegghammer

Forsker Thomas Hegghammer tror selvmordsbomberen hadde medhjelpere i Sverige.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

I dag skrev den svenske avisen Expressen at Abdulwahab hadde kobling til terrororganisasjonen Al Qaida, og at han fikk hjelp av den.

Hegghammer mener derimot at trusselen som var lest inn og sendt til et nyhetsbyrå og til svensk sikkerhetspoliti ti minutter før aksjonen, tyder på at Abdulwahab ikke er tilknyttet et nettverk.

– Hadde det vært en etablert gruppe som sto bak terroraksjonen, hadde de trolig ikke sendt et slikt opptak i forkant av aksjonen. De ville heller ha lagt ut en mer profesjonelt laget video, med logo, i etterkant, sier Hegghammer.

På lydopptaket mener han å høre en person som hoster, noe som gjør at han tror det kan ha vært to personer til stede da trusselen ble lest inn.

– Det høres ut som om den som hoster sitter litt nærmere mikrofonen enn han som leser inn meldingen. Jeg tror nok at han hadde en eller to medhjelpere i Sverige. Som oftes er det flere personer som står bak en terroraksjon, men jeg tror at Abdulwahab selv tok initiativ til aksjonen, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt