PST: – Det kunne skjedd i Norge

PST er bekymret over utviklingen i Norge og mener terroraksjoner lik den som skjedde i Stockholm i helgen, også kunne ha skjedd her.

Video PST om terror i Norge

– Det er ikke så store forskjeller på terrorsituasjonen i Sverige og Norge, så jeg må svare ja på at det kunne ha skjedd her, sier avdelingsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Jon Fitje til NRK.

– Det er med andre ord personer eller miljøer i Norge som kunne være villig til å gjennomføre en terroraksjon her?

Terroraksjon i Stockholm

Svensk politi gjør undersøkelser rundt Taimour Abdulwahab etter at han sprengte seg i luften i en terroraksjon i Stockholm sentrum.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX / Ap

– Vi vet at det er personer i Norge som er ekstreme islamister i den forstand at de i hvert fall verbalt støtter terror som et legitimt virkemiddel, de forherliger terror og har en veldig sterk ordbruk, sier Fitje.

Ifølge Fitje dreier det seg om få personer, men han understreker at ett forsøk på en terroraksjon er nok.

Fitje forteller at PST har «forstyrret miljøer» de ser på som ekstreme, ved for eksempel å ta kontakt med enkeltpersoner og ha såkalte bekymringssamtaler.

– Ikke veldig overrasket

Lørdag eksploderte en bilbombe i Stockholm sentrum få minutter før eieren av bilen, svensk-irakiske Taimour Abdulwahab (28), sprengte seg i luften noen hundre meter unna den brennende bilen.

Dette var den første selvmordsaksjonen i Norden.

Taimour Abdulwahab

Taimour Abdulwahab ble den første selvmordsbomberen i Skandinavia.

Foto: Afp

– Det er en alvorlig påminnelse om at terror skjer også i Skandinavia, sier Fitje.

Er du overrasket?

Vi har i lang tid sagt at vi har sett bekymringsfulle utviklingstrekk. Sånn sett er jeg ikke veldig overrasket, sier han.

– Ikke oversikt over alle potensielle terrorister

Svensk politi opplyste i dag at selvmordsbomberen var helt ukjent for dem før aksjonen. På sin Facebook-profil har han tidligere lagt ut flere terrorvideoer.

– Det forteller meg at det er umulig å ha oversikt over alle potensielle terrorister. Det har vi ikke, og det vil vi aldri ha, sier Fitje.

Etter bombeaksjonen i Stockholm har PST diskutert faren for smitteeffekt i Norge og gjør en fortløpende vurdering av trusselbildet i Norge. Fitje tror ikke vi vil se umiddelbare «kopi-aksjoner» her.

– Det må en del forberedelser til for å gjennomføre en slik aksjon. Det er ikke bare å bli inspirert og så gjennomføre det umiddelbart, det må være en viss planlegging, sier han og påpeker at sannsynligheten for den enkelte person å bli rammet av en terroraksjon i Norge, er liten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger