Hopp til innhold

Kasparov: Putin er verdens rikeste diktator

Det russiske sjakkesset Garry Kasparov er ikke nådig mot president Vladimir Putin og skjerper nå sin kritikk av maktutfoldelse i Russland.

Det russiske sjakkesset Garry Kasparov er ikke nådig og skjerper nå sin kritikk av Vladimir Putins maktutfoldelse i Russland.

Myndighetene i Moskva krever at utenlandske frivillige organisasjoner skal registrere seg som utenlandske agenter. Det har ikke gjort Kasparov mindre kritisk.

– Enmannsdiktatur

Før valget i 2008 lanserte Kasparov seg selv som presidentkandidat, men han trakk seg senere og beskyldte myndighetene for å ha presset ham ut.

– Det er et diktatur som er i ferd med å forandre seg fra å være en ettpartistat til et enmannsdiktatur. Og hvis du tenker på de store naturressurser som Russland har, så betyr det at mange penger kontrolleres av en person som trolig er den diktatoren, i hele verdenshistorien, som direkte og indirekte har kontrollert mest penger, sier Kasparov til NRK.

Han er i Oslo for å feire sin egen 50-årsdag og for å treffe ulike interesseorganisasjoner og politikere. Den tidligere verdenseneren i sjakk ved flere anledninger ytret seg svært kritisk til Putin.

Blant annet ble han arrestert og stilt for retten i fjor i forbindelse med demonstrasjonene til støtte for punkbandet Pussy Riot.

Den gangen var han anklaget for å ha brutt en ny lov om demonstrasjoner, som er blitt strammet inn etter at Putin igjen inntok presidentkontorene. En anklage han ble blankt frifunnet for.

– Må være enig

– Jeg tror ikke jeg er den eneste som tenker slik jeg gjør i Russland. Flere og flere får øynene opp for det regimet som Putin har etablert gjennom 14 år, sier mannen som tidligere har kalt Putin «en oligark som vil styre som Stalin».

Kasparov var med å starte paraplyorganisasjonen «Et annet Russland» i 2006 som skulle samle opposisjonen mot daværende og nåværende president Putin.

Nå mener han at det ikke er noen reel opposisjon i verdens største land.

– Alle partiene som er en del av den offisielle opposisjonen må registreres av Kreml, og det ganske ironisk at man må spørre makthaverne om man får lov til å være et politisk parti. Så man kan ikke registrere ett politisk parti i Russland med mindre du er enig med Kreml.

Redd for forandring

Putin ble overrakt presidentstillingen av Boris Jeltsin på nyttårsaften 1999, og mange russere opplevde det som et friskt pust. Putin gjenopprettet ro og orden og var president mens økonomien blomstret, ikke minst på grunn av stor eksport av olje og gass.

Brutto nasjonalprodukt har siden steget med over det sjudobbelte, og gjennomsnittlig månedslønn er ti ganger så høy som i 1999. Men den tidligere KGB-mannen har også brakt en rekke av sine kolleger fra de hemmelige tjenestene inn i Russlands styre og stell. For mange av dem er demokrati og rettsstat fortsatt fremmedord.

– Mange russere er redd for forandringer og frykter kaos. Jeg derimot tilhører den gruppen mennesker i Russland som mener at jo lenger Putin sitter ved makten jo verre blir det. Russland har ingen fremtid uten demokrati, og det får vi ikke med Putin.

Putin vil fylle 65 år 7. oktober 2017, bare en måned før 100-årsdagen for den russiske Oktoberrevolusjonen i 1917, som etter vestlig kalender skjedde i november.

Men flere analytikere har i mange år ment at Russland vil få sin egen demokratioppstand hvis ikke reformene kommer, en forsmak på dette fikk vi like før nyttår i 2011 da flere tusen samlet seg i Moskvas gater for å demonstrere mot Putin-regimet. En demonstrasjon Kasparov deltok i.

SISTE NYTT

Siste nytt