– Presidenten sover! Ring senere

– Klokken er fire på natta her i Colombia. Presidenten sover, insisterte talsmannen ved kontoret til Colombias president Juan Manuel Santos da NRK ringte.

Colombias president Juan Manuel Santos

President Juan Manuel Santos sover, var den kontante beskjeden NRK fikk da vi forsøkte å ringe ham etter det ble kunngjort at han vant fredsprisen klokken 11.00 i dag.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

– Hei, vi ringer fra Norsk rikskringkasting. Gratulerer med at Juan Manuel Santos har vunnet Nobels fredspris!

NRK opprettet kontakt med det døgnbemannede kontoret til Colombias president Juan Manuel Santos, som nettopp har vunnet Nobels fredspris.

– Klokken er fire på natta her. Presidenten sover. Dere kan ringe igjen klokken åtte, var det kontante svaret NRK fikk fra over Atlanterhavet. Colombia ligger sju timer bak Norge.

Telefonsamtalen gikk like etterpå over i ventemodus, og en klassisk heismusikkmelodi med et noe kinesisk preg, ble spilt om og om igjen.

Når NRK får kontakt igjen en time senere bekrefter vakten at presidenten har fått vite at han har vunnet fredsprisen.

Komitesekretær i Nobelkomiteen Olav Njølstad sier han har snakket med Santos etter tildelingen.

– Han fortalte oss at dette er uhyre viktig for den videre fredsprosessen i Colombia, forteller Njølstad.

Olav Njølstad snakket med Columbias president Juan Manuel Santos kort tid etter kunngjøringen.

Santos fikk ikke beskjed på forhånd

Nobelkomiteen har ikke gitt den colombianske presidenten noe forhåndsvarsel om at han er årets vinner av fredsprisen.

– I den moderne verden kan det være risikabelt med slike varsler på forhånd, sa komiteens leder Kaci Kullmann Five etter kunngjøringen.

– En erkjennelse av president Santos' sterke vilje til fred, sier Juan Manuel Santos' kommunikasjonsrådgiver Camilo Granada om årets Nobels fredspris.

– Jeg har ikke hatt anledning til å snakke med presidenten ennå. Men dette er en ære for ham og framfor alt for Colombia, sier Granada når han blir oppringt av det svenske nyhetsbyrået TT.

Fredssamtalene mellom regjeringen og FARC-geriljaen har pågått på Cuba siden 2012, med Norge som tilrettelegger.

– President Santos tok initiativet til de forhandlingene som resulterte i fredsavtalen mellom den colombianskeregjering og FARC-greiljaen, og han har hele tiden vært en pådriver i fredsprosessen, understreker Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

Over 220.000 mennesker har mistet livet, og over 6 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av den 52 år lange konflikten.

– Tildelingen må også forstås som en hyllest til det colombianske folk som til tross for store prøvelser og overgrep ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred, og til alle parter som har bidratt til fredsprosessen, sier Five.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt