– Han gikk for å kjøpe brød, og siden har ingen sett ham

Den kaotiske situasjonen i Syria gjør landet til et «paradis» for kidnappere, mener menneskerettsorganisasjon. Siden mars i fjor har mellom 2000 og 3000 personer blitt bortført, hevder de.

Savnede i Syria

Denne gutten er en av mange som er meldt savnet på Facebook-siden «Missing» der det er lagt ut en rekke bilder av savnede personer i Syria.

Foto: Montasje/skjermdump fra Facebook

– Konflikten i Syria er en trussel mot det syriske folk, mot regionen og mot verden, uttalte FN-utsending Lakhdar Brahimi i forrige uke.

Kampene mellom president Bashar al-Assads styrker og opprørerne i landet ser ikke ut til å minke i omfang og intensitet, og stadig flere uttrykker bekymring for den blodige situasjonen som ingen ser en ende på.

Les også: – Et svart kapittel i internasjonal politikk

De siste månedene har det imidlertid også dukket opp en rekke sider på nettet som antyder en sterk økning i antall bortføringer av sivile.

Pårørende og aktivister hevder at antallet forsvinninger øker hver gang volden forsterkes i landet.

– Økonomisk vinning

– De bortføres for politiske grunner, eller kanskje enda oftere for en økonomisk vinning, forteller pårørende og aktivister, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den britiske menneskerettsgruppen Syrian Observatory for Human Rights hevder at mellom 2000 og 3000 personer blitt kidnappet rundt om i Syria siden opprøret startet i mars i fjor.

På Facebook er det nå satt opp flere grupper som legger ut bilder av menn, kvinner og barn som har forsvunnet fra sine familier og venner.

Bilder og opplysninger på nett

På den ene av sidene, som har fått navnet «Missing», er det lagt ut bilder og opplysninger om nye savnede omtrent hver dag siden nettsiden ble opprettet i august.

Pårørende har sendt inn informasjon og et ønske om hjelp for at de skal komme til rette.

Gutten på bildet øverst i teksten er bare en av mange som er meldt savnet på siden i løpet av de siste ukene.

Under bildet av ham står det skrevet at han gikk ut for å kjøpe brød for om lag tre uker siden, og at ingen har sett ham siden.

Savnede barn i Syria

Disse barna er meldt savnet i Syria. Pårørende har lagt ut bilder og opplysninger om dem i håp om at de skal dukke opp.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Bilder av de som er funnet

I tillegg til å legge ut bilder av de som er savnet, er det også publisert bilder av personer som er funnet, men som ikke finner tilbake til sine nærmeste.

I ett tilfelle er det en mann som har havnet på sykehus med hukommelsestap, og nettsiden etterlyser personer som kan gjenkjenne mannen.

Det legges også ut opplysninger om de som er funnet døde.

– Livet har blitt veldig billig i Syria

Leder av menneskerettsgruppen Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdel Rahman, sier at «alle kidnapper alle andre».

– Styrker, både pro- og antiregime, kidnapper hverandre for å utveksle fanger eller kreve penger. Det er også kriminelle bander som bare ønsker å kreve løsepenger fra de savnedes familier, forteller han til AFP.

– Livet har blitt veldig billig i Syria, sier han.

– Hørte dem voldta en jente i rommet ved siden av

En pårørende forteller til AFP at hans far, Abu Ahmad, ble kidnappet i midten av august en kveld da han var på vei hjem fra jobb.

– Han har en god jobb, det er derfor de ville ta ham, forteller Ahmad.

Han sier videre at en mann skal ha ringt familien og krevd $75.000, nærmere 430.000 norske kroner, for faren.

– Jeg fortalte ham at vi ikke hadde mulighet til å betale. Vi er heldige som fikk ham tilbake i live, forteller han.

Etter ni dager ble 66-åringen sluppet fri. Kidnapperne lot ham gå etter at familien bladde opp $15.000, nær 85.000 kroner.

– De ville bare få tak i de pengene de kunne få, forteller Ahmad.

Han har fortalt at han ikke ble slått av kidnapperne, men at han skal ha hørt kidnapperne voldta en jente i et nærliggende rom.

Savnede i Syria

Aktivister melder om at det har vært en økning i antall bortføringer flere steder i Syria der kamper pågår.

Foto: Skjermdump Facebook

– Sterk økning

Ifølge AFP skal hundrevis av syrere ha blitt tatt til fange tidligere i år da hærens angrep på byen Homs var som verst, svært mange er fortsatt savnet.

Aktivister har meldt om en sterk økning i antall bortføringer i Yarmuk, en palestinsk flyktningleir sør i Damaskus der det har vært store sammenstøt den senere tiden.

Det er også meldt om mange kidnappinger fra den krigsherjede byen Aleppo.

– De sivile betaler den største prisen

I byene Zahraa og Nabul har innbyggere hevdet at mer enn 100 personer er blitt kidnappet av opprørere, som senere har krevd ammunisjon i bytte for deres nærmeste.

– I de fleste tilfeller er det de samme gruppene som var ansvarlig for kriminalitet før revolusjonen, som også nå står bak kidnappingene, forteller en aktivist i Aleppo til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Økende antall utenlandske islamister som kjemper i Syria

Ifølge ham er folket, som et resultat av «denne galskapen», nå redde for alt.

– Og de sivile må betale den største prisen. De er redde for bombardering, er redde for å bli drept, de er redde for å bli anholdt, og nå også redde for å bli kidnappet.

Les også: Derfor blir det ikke fred i Syria

SISTE NYTT

Siste nytt