Hopp til innhold

– Et svart kapittel i internasjonal politikk

Med verdenssamfunnet på passiv tilskuerplass, fortsetter blodet å flyte i Syria. – Mye kunne ha blitt gjort for å stoppe volden, sier europadirektør i Human Rights Watch Jan Egeland.

Flere hundre mennesker er funnet drept i Daraya, en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus. (VI ADVARER MOT STERKE BILDER)

Flere hundre mennesker er funnet drept i Daraya, en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus. (VI ADVARER MOT STERKE BILDER)

Jan Egeland

Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland.

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

August ser ut til å bli den blodigste måneden siden opprøret startet i mars i fjor.

Samtidig fremstår FN og verdenssamfunnet som stadig mer hjelpeløse i sine forsøk på å stoppe konflikten.

– Sikkerhetsrådet har ikke vært så handlingslammet siden opptakten til Irakkrigen. Dette er et svart kapittel i internasjonal politikk, sier Egeland til NRK.

Ny massakre

Denne helgen har opprørere lagt ut grufulle videoer fra byen Daraya utenfor Damaskus på nettet.

Bildene viser lemlestede og blodige lik, kroppsdeler og forkullede rester av mennesker som skal ha blitt drept.

Blant de nærmere 400 drepte skal det være flere kvinner og barn. Begge partene i konflikten beskylder hverandre for å stå bak massakren.

Egeland mener verdenssamfunnet har verktøy som kunne ha stoppet grusomhetene.

– Det er veldig mye som kunne ha vært gjort for å ta et kvelertak på regimets ildkraft. Man kunne ha innført våpenboikott, først og fremst mot regimet, og etter hvert også mot alle andre bevæpnede grupper. Man kunne ha overlevert saken til den internasjonale straffedomstolen. Man kunne ha innført straffetiltak mot regimet. Ingenting av dette har skjedd, sier han.

Massegrav i Syria

Bildet viser ifølge opprørere en massegrav etter en begravelse i byen Daraya, hvor flere hundre mennesker skal ha blitt drept de siste dagene.

Foto: HO / Afp

– Uhyggelig mønster

Egeland understreker at det er vanskelig å vite nøyaktig hva som har skjedd i Daraya i helgen, men at fremgangsmåten tyder på at regimet står bak.

– Det følger et uhyggelig mønster. Regimet gjeninntar en bydel eller en by som opposisjonsgrupper har holdt, med overveldende ildkraft. Og de skiller ikke mellom militære og sivile, sier han.

Tidligere har regimet og regimevennlig milits gjennomført liknende aksjoner blant annet i byene Homs, Hama og Idlib.

Samtidig som helgens massakre angivelig pågikk, ble et av de få internasjonale bidragene i forsøket på å skape fred i Syria avviklet.

– På lørdag, da disse massakrene sannsynligvis har skjedd, dro general Moods etterfølger ut sammen med de siste observatørene fra FNs side. Det er nå blitt en en borgerkrig uten vitner, sier Egeland.

FN-observatører i Daraya

FN-observatørene besøkte byen Daraya 26. mai i år. Nå har observatørene dratt hjem, og opprørerne hevder at flere hundre er blitt drept i en massakre i byen.

Foto: HO / Afp

Observatørkorpset ble opprettet i april for å overvåke en våpenhvile. Til sammen har 300 observatører vært stasjonert i Syria, under ledelse av den norske generalen Robert Mood – som dro hjem i juli.

Mandatet til observatørene utløp natt til forrige mandag.

– Konspirasjon

Søndag gjentok president Bashar al-Assad at Syria kommer til å vinne over det han beskriver som en utenlandsk sammensvergelse mot landet, melder NTB.

– Det syriske folk kommer ikke til å tillate at denne konspirasjonen når sitt mål, sier Assad ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA.

Han mener Syria er blitt en skyteskive for utenlandske makter som vil spre en sammensvergelse utover hele regionen.

Ifølge aktivister er mer enn 24.500 mennesker blitt drept i Syria etter at opprøret startet.

SISTE NYTT

Siste nytt