NRK Meny
Normal

– Oversikt over skadene tidligst tirsdag

Flyktninghjelpens folk i Afghanistan forteller om ødelagte hus, skadde og drepte i byen Kunduz nordøst i landet i nærheten av de hardest rammede stedene.

TOPSHOTS-AFGHANISTAN-PAKISTAN-INDIA-QUAKE

RASERT AV SKJELVET: En mann leter i ruinene etter jordskjelvet i en landsby i Afghanistan. Over 260 personer er meldt omkommet.

Foto: STR / Afp

Jordskjelvet med styrke 7,5 som i dag rammet Afghanistan, Pakistan og India, hadde sitt episenter i et tynt befolket område i Hindu-Kush-fjellene omlag 250 kilometer nordøst for Kabul.

Dette er et av Afghanistans mest avsidesliggende og fattige områder: En fattig del av et fattig og krigsherjet land der beredskapen er dårlig og hvor det jevnlig er flom, jordskred og snøskred.Landsbyer langt oppe i fjellene er avskåret fra resten av verden i vinterhalvåret og folk må ri i to dager for å komme fram til sykehus.

Selv på en vanlig dag, er det vanskelig å ta seg fram.

I dette området er skadene etter jorskjelvet enorme: infrastruktur og veier er ødelagte og telefonnettet er ødelagt. I tillegg kontrollerer Taliban deler av området. Det er derfor vanskelig å få oversikt over skadene, forteller områdeansvarlig Kjersti Heraldseide på telefon fra Kabul:

– Det er først i morgen vi har tilstrekkelig oversikt, så vi kan begynne å hjelpe dem som er rammet. Våre team jobber på spreng for å se hva vi kan bidra med, sier Heraldseide.

Men det vil trolig ta flere dager å få full oversikt over skadeomfanget. Det bekrefter også fungerende statsminister i landet, Abdullah Abdullah, til nyhetsbyrået AFP. Samtidig ber han hjelpeorganisasjoner om hjelp til dem som er rammet.

Sårbart område

Flyktninghjelpens medarbeidere i byen Kunduz nordøst i landet, rapporterer om ødelagte hus, skadde og drepte. Også bygningen der Flyktninghjelpen har kontorer, fikk skader. Ingen medarbeidere er skadd.

AFGHANISTAN-PAKISTAN-INDIA-QUAKE

En afghansk jente overlevde jordskjelvet. Tolv jenter i samme område ble trampet ihjel etter skjelvet.

Foto: STR / Afp

Hittil har over 260 mennesker i Afghanistan og Pakistan omkommet som følge av det kraftige jordskjelvet. Men tallene er fortsatt svært usikre og antallet døde vil trolig stige.

Byen Kunduz ble nylig tatt av Taliban, men myndighetene klarte å ta byen tilbake. Flyktninghjelpen har bistått dem som har flyktet på grunn av krigshandlingene og situasjonen i området er fortsatt ikke avklart:

– Det er et veldig sårbart område der man på toppen av alt annet har fått disse ødeleggelsene som følge av jordskjelvet. Vi jobber med å se hvordan vi kan hjelpe. Først og fremst er det umiddelbare behov som må dekkes som tak over hodet, mat og tepper, forteller Heraldseide.

Det begynner å bli vinter i Afghanistan og temperaturen er rundt åtte grader flere steder.

Ikke like ille som i Nepal

Men på tross av store ødeleggelser og manglende oversikt over skadene, mener Heraldseide at omfanget av skadene trolig ikke er like stort som etter jordskjelvet i Nepal tidligere i år der minst 8000 mennesker omkom.

– La oss inderlig håpe at det ikke er tilfelle. Men det kan være mer omfattende skader enn vi ser nå, sier hun og forteller at de blant annet frykter jordskred som følge av det kraftige skjelvet.

Skjelvet kunne kjennes i Indias hovedstad New Dehli over 1.000 kilometer fra episenteret.

Les også: – Jeg trodde vi kom til å dø

Programleder må forlate studio under direktesendt tv da jordskjelvet nådde Kabul.

Se reaksjonen når jordskjelvet rammer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt