– NSA spionerte på hemmelige COP15-forberedelser

NSA skal ha skaffet seg tilgang til fortrolig informasjon fra andre lands forberedelser til klimatoppmøtet i København i 2009. Danske eksperter mener dette kan ha bidratt til å tippe utfallet av møtet i favør av USA.

USAs president Barack Obama taler på klimatoppmøtet i København i 2009

USAs president Barack Obama taler på klimatoppmøtet i København i 2009.

Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

Det skriver danske Information, som gjennom spionsiktede Edward Snowden skal ha fått tilgang til et internt NSA-notat.

National Security Agency (NSA) skal ha bedrevet ulovlig spionasje på flere andre lands hemmelige forberedelser, deriblant Danmark.

Information har snakket med flere danske delegater som deltok på møtet, som bekrefter at USA skal ha vært urovekkende velinformert om diskusjoner, som opprinnelig skal ha foregått i fortrolighet.

– Jeg var ofte veldig overrasket over hva de visste, sier en av delegatene til avisa.

Fikk tak i hemmelig dansk dokument

Blant dokumentene NSA kan ha fått tak i er et avtaleutkast, som ble oversendt fra den danske statsministerens kontor til USA noen uker i forkant av møtet.

Før det ble sendt av gårde var det klassifisert som strengt hemmelig. Nå ser det ut til at USA hadde tilgang til dokumentet før de fikk det oversendt fra Danmark.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt har i forbindelse med overvåkningsskandalen fastholdt at USA er en nær alliert av Danmark.

– Det er ikke grunn til å tro at det skal ha blitt utøvet ulovlig overvåkning av Danmark eller danske interesser, har Thorning-Schmidt tidligere uttalt.

Det synet bør Thorning-Schmidt nå revurdere, mener Peter Lauritsen som leder Forum for overvågningsstudier ved Aarhus Universitet.

– Regjeringen har forsøkt å tone ned bekymringen for NSA ved å si at det ikke er noe å bry seg om, at den ikke har noen mistanke om noe som helst, sier han til Information.

– De nye opplysningene undergraver den uttalelsen, mener han.

Tippet utfallet i favør av USA

Det var stor prestisje knyttet til klimatoppmøtet i København. Store økonomiske interesser var involvert, noe som sto i konflikt med ønsket om å få til en omfattende internasjonal klimaavtale.

Klimaansvarlig i World Wide Fund for Nature (WWF) i Danmark John Nordbo som fulgte møtet tett mener lekkasjene kan ha gitt USA mulighet til å tippe vektskålen i sin favør.

– Det gir dem fantastiske muligheter. Det setter dem i en helt spesiell posisjon der de kan manipulere ting i den retning de selv ønsker, sier Nordbo.

En annen embetsmann Information har snakket med støtter Nordbos antakelser.

– Det er klart at hvis man på forhånd kjenner de andre landenes strategier og vurderinger så har man en kjempefordel.

«Verdifulle innblikk»

Ifølge dokumentene Information har tilgang til planla NSA også å spionere på delegasjonene som deltok under klimatoppmøtet.

Hensikten var «å forsyne beslutningstakerne med enestående, betimelige og verdifulle innblikk i nøkkellandenes forberedelser og mål for konferansen, samt hvilke overveielser om klimapolitikk og forhandlingsstrategier» som ble gjort av det enkelte land.

NSA-dokumentene viser også hvordan amerikansk etterretning planla å drive signaletterretning, det vil si overvåking av delegasjonenes telefon- og databruk under klimatoppmøtet, for «å holde våre forhandlere så godt orientert som mulig» i løpet av de to ukene møtet pågikk.

Kjenner seg ikke igjen

Danmarks forsvarsminister Nicolai Wammen er ikke enig og finner fortsatt ingen grunn til å tro at NSA driver spionasje i Danmark.

– Jeg kjenner ikke igjen det bildet Informations artikler tegner i forhold til NSA og Danmark, sier han til Ritzau.

– Vår etterretningstjeneste har ikke opplysninger som gir grunnlag for å anta at amerikansk etterretningsaktivitet på ulovlig vis er rettet mot Danmark, sier han.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt