Hopp til innhold

– Nektes adgang til flyktningleir etter kritisk rapport

SYDNEY (NRK): Australias menneskerettighetskommisjonær nektes adgang til de lukkede asylmottakene landets regjering driver ute i Stillehavet. Hun kritiserte nylig forholdene ved mottakene – nå krever folk hennes avgang.

007880

Gillian Triggs nektes adgang til australske flyktningleire. Leirene på Manus og Nauru får heftig kritikk.

Foto: NRK

– Den australske regjeringen har ikke villet gi meg adgang, som regjeringens menneskerettighetskommisjonær, til å besøke leirene verken på Manus eller i Nauru, sier Gillian Triggs til NRK.

Da vi besøker henne er både hun og kontoret hun leder midt i en politisk storm.

Rapporten «glemte barn» som beskriver forholdene for barn under 18 år i de lukkede mottakene konkluderer med at flyktningbarna har 34 prosent sjanse for psykiske skadevirkninger. Den samme andelen iblant australske barn for øvrig er to prosent.

AUSTRALIA/ Demonstrators shout slogans against the government during a rally in support of asylum seekers in central Sydney

I Australia demonstrerer mange mot det de mener er uverdige forhold for flyktninger til Australia som blir satt i leire på stillehavsøyene Manus og Nauru.

Foto: DANIEL MUNOZ / Reuters

Rapporten ble feid til side av statsminister Tony Abbott som forutinntatt og partisk, og flere parlamentarikere har istedenfor å behandle rapportens innhold forlangt Gills avgang.

– Det er svært ødeleggende. Vårt fokus er menneskerettigheter. Vårt arbeid er upartisk og upolitisk og rapporten vi ga ut var like kritisk til den forrige regjeringen som til den sittende, sier Triggs til NRK.

(Saken fortsetter under videoen)

Foran hele verdens TV-kameraer ble «Tampa» bordet av au
stralske spesialsoldater i
august 2001, og flyktningene ble overført til marineski
pet HMAS Manoora som fraktet
dem til den avsidesliggende stillehavsøystaten Nauru.
Amiry ble fortalt at han skulle være på øya midlertidig
, til søknaden var behandlet.
Det endte med å ta 3 år.
- Jeg ble til slutt tatt imot av New Zealand som FN-fl
yktning. På skjemaet fylte jeg og
mange av de andre inn 1. juli som fødselsdato. Det er d
atoen jeg fikk beskjed om at jeg
hadde fått flyktningstatus. Den dagen ble den egentlige
starten på mitt liv, sier Amiry til
NRK.
Australske myndigheter har ikke ønsket å besvare NRK
s spørsmål i arbeidet med denne
reportasjen.

Se NRKs reportasje om flyktningleiren på stillehavsøya Manus.

Statsminister under press

I vinter har også statsminister Abbott vært under enormt politisk press. For noen uker siden overlevde han med knapp margin et mistillitsvotum mot seg i eget parti.

Gills ser kravet om egen avgang som del av et politisk spill:

– Det er ikke tvil om at vi har er møtt med en ekstrem reaksjon fra en regjering som er under stort politisk press av helt andre grunner. Vår rapport kom nok på det verst tenkelige tidspunktet i denne regjeringens politiske liv, sier Gills.

Asylsøkere syr igjen leppene i protest mot behandlingen

Asylsøkere syr igjen leppene i protest mot behandlingen. Australias menneskerettighetskommisjonær får ikke tilgang til asylmottakene.

Bekymret for internasjonal kritikk

Australias praksis med lukkede mottak på øde stillehavsøyer får nå stadig sterkere internasjonal kritikk, i takt med at mange av flyktningene i leirene blir stadig mer desperate og de siste månedene har sultestreiket.

– Det er ingen tvil om at FNs høykommissær for flyktninger, høykommissæren for menneskerettigheter og tortur, og FNs arbeidsgruppe for varetektsfengsling nå er stadig mer kritisk. Vi ser nå en veldig kraftig reaksjon på vår praksis fra Genève, sier hun.

– Vi er det eneste landet i verden nå som fengsler barn på denne måten i månedsvis. Under vanlige omstendigheter burde vi kunne forvente at selv om regjeringen eller statsadvokaten ikke nødvendigvis liker konklusjonene våre, så respekterer de grunnlaget for vårt arbeid. Men denne gang har de avvist rapporten fullstendig, og det er svært skuffende.

Se NRKs reportasje fra Nauru:

Se NRKs reportasje om forholdene ved australske flyktningmottak i Stillehavet.

Reportasje sendt i Søndagsrevyen 15. mars

SISTE NYTT

Siste nytt