NRK Meny
Normal

– NATOs Kosovo-oppdrag endres ikke

Haag-domstolens uttalelse om Kosovos uavhengighetserklæring påvirker ikke NATOs oppdrag i Kosovo, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen og Markus Bentler

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen (t.v.) møtte øverskommanderende for NATOs fredsbevarende styrke (KFOR) i Kosovos hovedstad Pristina i mai. Den tyske generalen Markus Bentler (t.h.) er sjef for nesten 10.000 utenlandske soldater.

Foto: HAZIR REKA / Reuters

– Denne rådgivende uttalelsen vil ikke påvirke KFORs mandat, fastslår Fogh Rasmussen ifølge nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Domstol godtar Kosovos uavhengighet

NATOs fredsbevarende KFOR-styrke skal beskytte etniske albanske og serbiske samfunn i Kosovo.

– KFOR vil fortsette å gjennomføre sitt mandat: Å opprettholde et sikkert miljø på en upartisk måte over hele Kosovo, til gagn for alle deler av samfunnet, både for flertallet og mindretallet, la generalesekretæren til.

LES OGSÅ: Norge positiv til Kosovo-uttalelse

– Ingen uro

Den internasjonale straffedomstolen (ICJ) uttalte torsdag at Kosovos uavhengighetserklæring fra Serbia i 2008 ikke var i strid med folkeretten. Konklusjonen er rådgivende, ikke juridisk bindende.

Øverstkommanderende for KFOR-styrken, den tyske generalen Markus Bentler, sier at styrken er klar til å håndtere enhver urolighet etter domstolens uttalelse.

– Vi ser ingen indikasjoner på nervøsitet eller noen kommende trussel, sier Bentler, som leder nesten 10.000 utenlandske soldater i Kosovo.

69 land har så langt anerkjent Kosovo som en uavhengig stat. Blant disse er Norge, USA og 22 av 27 EU-land.

Russland, Serbias mektigste allierte, har ikke anerkjent Kosovo. Det russiske utenriksdepartementet sier torsdag at Haag-domstolens uttalelse ikke endrer noe, og at det ikke er et rettslig grunnlag for Kosovos uavhengighet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt