Hopp til innhold

Domstol godtar Kosovos uavhengighet

Kosovos løsrivelse fra Serbia er ikke i strid med folkeretten. Det uttaler Den internasjonale FN-domstolen i Haag, ICJ.

President Hisashi Owada i FN-domstolen i Haag

Rettspresident Hisashi Owada leste opp FN-domstolens kjennelse i Haag i dag.

Foto: EBU

Uttalelsen fra ICJ er offisielt bare rådgivende, og ikke bindende for noen. Kosovo kan likevel ha vunnet en viktig diplomatisk seier.

Trolig vil flere stater nå anerkjenne Kosovo som uavhengig stat. Uttalelsen kan også gjøre det lettere for Kosovo å bli medlem av FN.

Uttalelsen kommer etter at FNs generalforsamling, etter ønske fra Serbia, i oktober 2008 ba Haag-domstolen om å komme med en uttalelse om lovligheten av Kosovos unilaterale uavhengighetserklæring fra Serbia.

– Erklæringen 17. februar 2008 brøt ikke generell folkerett, sa domstolens formann Hisashi Owada.

ICJ (International Court of Justice) er FNs øverste juridiske organ for behandling av konflikter mellom stater.

– Vil aldri akseptere

Serbia mener Kosovos uavhengighetserklæring 17. februar 2008 var ulovlig.

– Serbia vil aldri, under noen omstendighet, anerkjenne et Kosovo som har erklært seg selv uavhengig, sa Serbias utenriksminister Vuk Jeremic i Haag etter domstolens utalelse.

– Vi har vanskelige dager foran oss. Det er avgjørende viktig å beholde freden og å stabilisere hele området og provinsen Kosovo, uttalte Jeremic.

– Det er avgjørende at våre borgere ikke reagerer på provokasjoner, la han til.

Jeremic sa før avgjørelsen at ingen grense er trygg hvis FN godkjenner Kosovo .

Ønsker forhandlinger

Norge er et av 69 av FNs 192 medlemsland som har anerkjent Kosovo. Dommen er fattet av 15 dommere. Ni av disse kommer fra land som har anerkjent Kosovo.

Den serbiske regjeringen ønsker å fortsette med forhandlinger om Kosovos status, men Kosovos regjering har avslått invitasjonen.

Blant landene som har støttet Serbia er Russland og Spania, begge land hvor separatistbevegvelser har støtte.

Det var tre mulige utganger av dommen i FN-domstolen. Retten kunne godkjent løsrivelsen, den kunne forkastet den, eller den kunne komme med en nøytral avgjørelse.

Forberedt på vold

Flere tusen mennesker, de fleste etniske albanere, døde i Kosovo-krigen i 1998-1999. Krigen mellom separatistiske Kosovo-albanere og serbiske styrker tok slutt etter at NATO bombet serbiske mål og etablerte et FN-protektorat i Kosovo.

Fredsbevarende styrker under NATO-kommando i Kosovo er forberedt på at det kan bli voldshandlinger etter domstolens kjennelse. Styrkenes øverstkommanderende forventer likevel ikke vold, skriver nyhetsbyrået AFP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt