– Muslimer er en del av problemet

WASHINGTON D.C. (NRK.no): Kamal Nawash stilte til valg for republikanerne i delstaten Virginia i 2001. 12. september hadde hele staben hans forsvunnet, og politikerkarrieren var lagt i grus.

Herr og fru Nawash

Kamal Nawash jobber i dag som advokat, og vil endre holdningene til ortodokse muslimer. Her sammen med sin kone på kontoret i Washington D.C.

Foto: Anders Brekke / NRK

Anders Brekke i USA

– Det har blitt vanskeligere å være muslim i USA, sier Nawash, som i dag jobber som advokat i hovedstaden Washington D.C.

Palestinske Nawash er opprinnelig fra Jerusalem, og kom til USA som niåring. Da han stilte til valg i 2001, var han den første arabiske muslimen noensinne til å bli nominert som kandidat til å bli Virginias republikanske representant i delstatssenatet.

– Jeg så ikke på det å være muslim som en stor del av identiteten min. Jeg var bare en amerikaner som tilfeldigvis var muslim. Jeg var så selvsikker at jeg bestemte meg for å stille til valg selv om jeg var innvandrer, sier Nawash til NRK.

– Men etter 11. september forandret alt seg. Det skulle bare én ting til for å endre alt, og 12. september møtte ingen opp. Jeg hadde rundt 20 frivillige, og til og med de som fikk betalt ble borte. Jeg prøvde å ringe noen av dem, og de fleste var redde for å møte velgerne, sier han.

Kamal Nawash

Kamal Nawash mener mye av problemet ligger hos muslimene selv.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Folk var sjokkerte

Valgkampen hadde blitt et enmannsforetak, og skepsisen til muslimer i USA ble fort merkbar.

Nawash forteller at han tok kontakt med lokale muslimske organisasjoner for å gi råd om hvordan de skulle forholde seg til det som hadde skjedd i New York, Washington og på et jorde i Pennsylvania.

– Ett av problemene vi har, er at vi har dumme ledere som ikke forstår hvordan man skal kommunisere med vestlige mennesker.

– Så mitt første instinkt var å besøke noen av de muslimske organisasjonene for å passe på at de ikke sa noe dumt, slik ortodokse vanligvis gjør.

– Jeg ba dem fordømme angrepet umiddelbart, sier han.

Etter noen dager tok han igjen sjansen på å dra på besøk til potensielle velgere, men denne gangen måtte han gjøre det alene.

– Folk var høflige, men sjokkerte over at jeg turte. De visste ikke hva de skulle si, sier han.

– Jeg kunne ikke vinne

Det viste seg å være umulig å vinne en valgkamp i kjølvannet av 11. september. Nawash prøvde igjen i 2003, men da var det nærmest umulig på grunn av mediene, sier han.

– Avisene studerte hele historien min, alle jeg hadde hilst på, og knyttet det sammen.

– Hver gang jeg prøvde å gjøre noe kom det 10-15 artikler som knyttet meg til en eller annen verdensomspennende jihad-konspirasjon.

– Jeg kunne ikke vinne, sier Nawash.

Da en støttespiller som donerte 10.000 dollar til valgkampen hans ble arrestert med en koffert full av penger på flyplassen, var det så godt som over.

– Dagen etter var det et forsideoppslag om at en muslimsk kandidat representerte terrorister. Jeg hadde ikke en sjanse, sier han.

Kamal Nawash og Johari Abdul-Malik

Kamal Nawash og imam Johari Abdul-Malik i Dar al-Hijrah-moskeen i Falls Church, Virginia.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Muslimer er en del av problemet

Etter flere negative oppslag og enkelte telefontrusler bestemte han seg for å legge politikerkarrieren på is, og konsenterte seg om å jobbe med holdningene til amerikanske muslimer. Han mener de fleste ikke tør å involvere seg.

– I 2004 fant jeg ut at noe måtte gjøres. Jeg innså at problemet ikke bare lå hos dem som hater oss. Halvparten av problemet, kanskje mer, ligger hos muslimene. Vi er rett og slett en stor del av problemet, sier Nawash.

Nawash mener muslimer må innse at de har et stort problem med ekstremisme, og mennesker som bruker vold i islams navn.

– Når man blander politikk og religion må man være forberedt på at Vesten forbinder religionen vår med vold. Det stemmer ikke, men den største feilen muslimer gjør, er å blande religion og politikk, sier han.

Anti-moske-demonstrasjon i New York

Planene om å bygge en moské i nørheten av Ground Zero i New York utløste store demonstrasjoner.

Foto: MARIO TAMA / Afp

– Spyttet på barna våre

Han forteller at han var bitter på de muslimske lederne, som han mener antydet at terrorangrepet kunne rettferdiggjøres. I 2004 opprettet han organisasjonen Free Muslim Coalition Against Terrorism for å utfordre lederne.

– Barn ble trakassert og spyttet på på skolen, og jeg la skylda direkte på de muslimske lederne. Vi ville bryte et tabu ved å ta ansvar som muslimer, utfordre de ortodokse, og vise mangfoldet blant muslimene, sier Nawash.

Nawash understreker at han mener USA er det mest tolerante landet i verden, men at demoniseringen av muslimer har ført til at mange amerikanere rett og slett ikke stoler på dem.

– Men jeg tror også at dette har gjort den muslimske befolkningen smartere, sterkere og mer sofistikert. Hadde ikke dette skjedd, ville de fortsatt med den dumskapen de har holdt på med før, så på lang sikt tror jeg de vil komme bedre ut av det, sier han.

Nawash forteller imidlertid at han fortsatt føler seg mistenkeliggjort.

– Det er psykisk. Når min kone og jeg er på flyplassen, føler vi oss nesten skyldige. Så fort de ser passene våre føler vi at vi er i søkelyset.

– Så det er ikke lett, men man kan gjøre det lettere for seg selv, for eksempel ved å droppe skjegget, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt