NRK Meny
Normal

– CIA og NYPD drev omfattende overvåking av muslimer

I samarbeid med CIA driver New York-politiet en hemmelig enhet som overvåker muslimer. Politiet benekter at denne enheten finnes, selv om den er avslørt av interne dokumenter.

Brooklyn, New York

I dette bildet, tatt 18. august 2011, går folk under et av NYPDs overvåkingskameraer i Brooklyn-nabolaget Bedford-Stuyvesant.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

Det er nyhetsbyrået AP som har undersøkt saken og fått tak i dokumentene som skal bevise at overvåkingsenheten finnes. Dokumentene avslører hvordan «undercover» politiagenter målrettet har fått oversikt og infiltrert over muslimske grupper.

16 hemmelige agenter

Ifølge AP består enheten av 16 personer som alle snakker minst fem språk flytende. Deres oppdrag skal ha vært å kartlegge etniske miljøer i delstatene New York, New Jersey og Connecticut og å finne hvor menneskene i disse gruppene møtes, handler og ber.

Nå de 16 agentene hadde gjort sin del av jobben skulle NYPD «sende ut sivilkledde folk i alle miljøene», ifølge dokumentene.

Mannen som står bak dette og flere andre overvåkingsprosjekter skal være en veteran fra CIA. AP melder at ordningen med at CIA står bak overvåking innenfor USAs egne grenser, er uvanlig.

Politiet: Denne enheten finnes ikke

Konfrontert med rapporten fra AP sier New York-borgermester Michael Bloomberg at NYPD har hold byen trygg og ikke tar hensyn til religion i sitt arbeid. NYPD nekter for at overvåkingsenheten finnes.

– En slik enhet finnes ikke, sa polititalsmann Paul Browne før AP publiserte saken.

Men interne politidokumenter viser det motsatte. Under en presentasjon innad i politiet skal enheten og dens mål ha blitt beskrevet inngående. De skjulte agentene skal ha fått i oppdrag ikke bare å se etter bevis for terrorisme og kriminalitet, mens også å kartlegge hvor forskjellige mennesker kommer fra og lytte til samtaler på kafeer.

I 2006 skal en politiagent ha blitt refset for å ikke ha gjort en god nok jobb med å rapportere hva som foregikk i et lokalsamfunn og hva slags «retorikk som ble overhørt i kafeene og andre samlingsteder».

Overvåkingskamera i New York

En fotgjenger blir overvåket av politiets kameraer på Times Square midt på Manhattan i New York.

Foto: John Minchillo / Ap

Debatt om å overvåke bare muslimer

Hvordan amerikanske myndigheter kan ligge i forkant av islamsk terrorisme uten å bruke rasemessige profileringsteknikker, har vært heftig debattert siden terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Å velge ut enkelte minoriteter for ekstra nøye overvåking uten at det finnes bevis for noe kriminelt, blir kritisert som diskriminerende.

Men å ikke fokusere på muslimske miljøer blir også kritisert som panisk politisk korrekthet. Dokumentene som AP har fått tak i viser hvordan NYPD har bestemt seg for å løse denne diskusjonen.

Den hemmelige overvåkingsenheten, som har hovedkvarter i Brooklyn, skal ha en liste på 28 land som anses som interesante. Nesten alle landene er muslimske. Politiet bruker så data fra folketellingen og informasjon fra myndighetenes databaser for å kartlegge områder som regnes som interessante, sammen med de etniske nabolagene i og rundt New York.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt