Hopp til innhold

Innrømmet forsøk på smugling

En av de narkotiltalte norske kvinnene i Bolivia innrømmet smuglingsforsøket i et signert brev til statsadvokaten. Men aktoratet tør ikke bruke dette som bevis i retten.

Tilståelsesbrevet og den tiltalte 19-åringen i Cochabamba
Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Aktoratet er nemlig usikre på om kvinnen vet hva hun har signert på i brevet, som er skrevet på spansk av kvinnens tidligere forsvarsadvokat.

I brevet til statsadvokaten i Cochabamba innrømmer den norske kvinnen at hun deltok i forsøket på å smugle kokain ut av Bolivia i mai 2008.

I dokumentet som NRK.no har fått tilgang til, skriver den nå 19 år
gamle kvinnen under på en erklæring der det blant annet står at hennes 23 år gamle medtiltalte skaffet kokainbagene og plasserte dem i 19-åringens koffert.

To av de tiltalte norske kvinnene i Cochabamba

Kvinnen til høyre på bildet hevder i tilståelsesbrevet at venninnen til venstre skaffet kokainen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Men nå nekter 19-åringen straffskyld, hennes norske forsvarer har ikke hørt om brevet, og aktoratet sier de ikke kan bruke tilståelsen av flere grunner.

Skylder på den eldste kvinnen

«Selv om jeg ikke så innholdet, fortalte hun meg hva bagene inneholdt, og forsikret meg om at det ikke kom til å bli noe problem», heter det i erklæringen, som er datert 10. februar 2009. Brevet er signert den tiltaltes tidligere forsvarer Andrea Trigo Amador og kvinnen selv.

Da den da 17 år gamle jenta og hennes to medtiltalte var på vei ut av Bolivia 19. mai 2008, ble de stoppet med 22,4 kg kokain fordelt på elleve bager i tre kofferter. Fredag 11. desember skulle rettssaken mot de tre kvinnene ha begynt , men den er blitt utsatt.

Les også: Saken kommer opp igjen 7. april 2010

Ytterligere sju personer er tiltalt i den samme narkosaken, blant andre en annen norsk kvinne som er fengslet i Norge , og hennes norskbolivianske kjæreste, som ble pågrepet i Bolivia sist torsdag .

Dette kan være en enkel tabbe av advokaten hennes, eller så er det et bevisst forsøk på å bruke tid eller på å forvirre aktoratet og dommerne.

Claudia Mancilla, statsadvokat i Bolivia / NRK.no

Fem statsadvokater på saken

Det maskinskrevne dokumentet, som ble oversendt statsadvokat Eliana Colque, er på nesten fem sider og er skrevet på spansk. Colque var en av de første som jobbet med saken mot de tre norske kvinnene. På grunn av viktigheten saken er tillagt av bolivianske myndigheter, er det nå fem statsadvokater som jobber med narkosaken.

I første del av brevet forklarer den tiltalte 19-åringen om forløpet til den skjebnesvangre dagen på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba.

«Det var min andre tur til Bolivia sammen med NN1 (den 23 år gamle tiltalte kvinnen red.anm.) og hennes datter, som også er min niese . Akkurat som på forrige reise dekket hun utgiftene mot at jeg skulle passe datteren. Denne gangen var også NN2 (den andre 19 år gamle tiltalte kvinnen red.anm.) med, noe NN1 hadde godkjent. Hun (NN1) skulle dekke alle utgiftene.»

Dette er de tre tiltalte norske kvinnene i Cochabamba:

Kvinnefengselet San Sebastian

19-åringen som har skrevet tilståelsesbrevet sitter i kvinnefengselet San Sebastian i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Hadde sterk innflytelse på meg

Videre forteller kvinnen at de besøkte byene Santa Cruz og Cochabamba . I den sistnevnte byen skal den medtiltalte 23-åringen ha kommet med narkotikaen som beskrevet over.

«Siden hun betalte for hele turen følte jeg at jeg var i en situasjon hvor jeg ikke kunne si noe. Hun hadde i tillegg sterk innflytelse på meg, og hadde tillatt at jeg tok med meg NN2.»

Deretter beskrives pågripelsen i korte trekk:

«Jeg så dessverre ikke hva slags konsekvenser dette kunne få (...) da jeg ble stoppet hadde jeg 8124 gram med kokain i kofferten min (...) stoffet NN1, som nevnt, hadde plassert i kofferten min med min tillatelse.»

Ber om redusert strafferamme

I neste del av dokumentet ber 19-åringen om at hun blir tiltalt kun for sin rolle i transporten av narkotikaen, ikke tiltalepunktene som omfatter produksjon, organisert smuglervirksomhet og omsetning av narkotika.

Den norske kvinnen i rettssalen i tinghuset i Cochabamba

Den norske kvinnen som har skrevet under på tilståelsesbrevet i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

«Min rolle i saken begrenser seg til at jeg godtok å ta med kokainen for NN1, og jeg vet hverken hvem som var mottagere, produsenter eller brukere.»

Hun ber derfor om at statsadvokaten tar hensyn til dette, og sier hun er klar for å sone en straff for denne handlingen.

«I en slik sak er strafferammen på 8–12 år. Tatt i betraktning de ovennevnte punktene i forhold til min rolle vil en forventet straff ligge på rundt fem år og fire måneder», heter det i dokumentet som den norske kvinnen har skrevet under på.

– Hun undertegnet alt

19-åringens norske advokat, Frode Sulland, var ikke kjent med brevet da han ble kontaktet av NRK.no. Etter å ha snakket med kvinnen i Bolivia, sier Sulland at hans klient aldri med viten og vilje har undertegnet et slikt brev.

– I februar kunne hun lite spansk og undertegnet alt advokaten forela henne, sier Sulland til NRK.no.

– Senere skjønte hun at advokaten ikke ivaretok hennes interesser og byttet henne ut. Hun hadde aldri trodd at det hun skrev under på kunne være så ille som dette gir inntrykk av, sier Sulland.

– Jeg har aldri hatt noe å tilstå, sier 19-åringen til NRK.no gjennom advokaten sin.

Usikker på om tiltalte vet hva hun skrev under på

Når NRK.no tar opp tilståelsesbrevet med statsadvokat Claudia Carola Mancilla, bekrefter hun at brevet fra den norske 19-åringen ble skrevet i februar i år.

– I brevet står det at hun sier seg skyldig, sier Mancilla til NRK.no.

Dommerens bord i rettssalen i tinghuset i Cochabamba

Dommerens bord i rettssalen i tinghuset i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Mancilla sier at brevet er skrevet av den tidligere advokaten til den tiltalte norske kvinnen, og at det ble skrevet og sendt til statsadvokatens kontor i et forsøk på å fjerne punktet om organisert kriminalitet fra tiltalen.

Men ifølge Mancilla kan ikke aktoratet bruke brevet i retten, av to grunner:

– For det første, siden brevet er skrevet på spansk, kan ikke anklagerne være sikre på at hun visste nøyaktig hva hun skrev under på, og det kan derfor ikke bli brukt i retten, sier Mancilla til NRK.no.

I retten vil ikke aktoratet kunne bevise at den tiltalte 19-åringen visste hva hun til slutt skrev under på.

Skiller ikke mellom smugling og forsøk

I brevet tilstår 19-åringen å ha forsøkt å smugle, men det er ikke et forhold som den bolivianske narkoloven Ley 1008 anerkjenner. Til sammenligning gis det forskjellig straff for drap og drapsforsøk, men i den bolivianske narkoloven er det ingen ting som heter «forsøk på narkosmugling». Enten så gjør man det, eller så gjør man det ikke.

Statsadvokatens kontor i Cochabamba

Statsadvokatens kontor i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Dette er den andre grunnen til at aktoratet ikke kan bruke tilståelsesbrevet i retten.

– Hun kan derfor ikke hevde at hun bare forsøkte å smugle stoffet. Dette forholdet er ikke anerkjent av Ley 1008, så den korrekte betegnelsen er «smugling», sier Mancilla.

– Dette kan være en enkel tabbe av advokaten hennes, eller så er det et bevisst forsøk på å drøye ut tiden for rettssaken eller på å forvirre aktoratet og dommerne.

– Bare et triks

Ifølge den norske advokaten Carl Bore, som representerer den tredje norske tiltalte i saken, en 19-åring fra Lillesand, ble det uttalt av de andre advokatene at deres taktikk er å trenere saken slik at straffansvaret foreldes etter tre år .

Da NRK.no snakket med statsadvokat Mancilla om dette, mente hun at foreldelsesfristen ikke går ut etter tre år i saker som ligger under Ley 1008, Bolivias strenge og USA-inspirerte narkolov.

– Dette er bare et triks fra forsvarsadvokatene. I Ley 1008 gjelder det forbrytelser mot menneskeheten. Her er det ingen foreldelsesfrist, sa Mancilla da.

Hun legger til at det ikke er aktuelt for aktoratet å fjerne noen av tiltalepunktene mot noen av tre norske kvinnene. De er alle tiltalt for smugling og for kriminell organisering, og risikerer 30 år i fengsel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt