Hopp til innhold

– Jihadistene kan være en trussel mot oss

Om få dager sender Norge 60 soldater til verdens farligste FN-oppdrag. Soldatene skal forsøke å skape stabilitet i et land som ødelegges av separatister og terrorgrupper.

En britisk FN-soldat på en fransk militærbase i byen Gao i Mali.

En britisk FN-soldat på en fransk militærbase i byen Gao i Mali. Det er i dette området det norske Hercules-flyet skal utføre transportoppdrag.

Foto: DAPHNE BENOIT / AFP

– Situasjonen i Mali er vanskelig, men vi er godt forberedt på det som venter oss. Vi skal greie å løse de utfordringer som kommer, også det som handler om vår egen sikkerhet, sier kommandérsersjant Staale Granli.

Det afrikanske landet Mali er i dag en stat herjet av krig og uroligheter. Nordlige deler av landet kontrolleres av separatister og terrorgrupper.

Det rapporteres jevnlig i internasjonale medier om massakrer og grove overgrep mot sivilbefolkningen.

Landsbyen Ogossogou i Mali. 134 av innbyggerne ble massakrert her den 23. mars i år.

Landsbyen Ogossogou i Mali. 134 av innbyggerne ble massakrert her den 23. mars i år.

Foto: Tabital Pulaaku / AP

Om få dager drar en ny norsk styrke til landet for å bli en del av FN-styrken MINUSMA. Det norske bidraget har fått navnet NORTAD II.

Norske soldater på fotpatrulje i Bamako, Mali.

Norske soldater på fotpatrulje i en landsby nær flyplassen i Bamako. Bildet er tatt i 2016 da Norge sist deltok i dette FN-oppdraget.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Som i 2016 bidrar Norge med et militært transportfly av typen Hercules C-130j. I tillegg til flybesetning sender Norge eget bakkemannskap og en sikringsstyrke.

Totalt er den norske styrken på nærmere 60 soldater. Flere er veteraner fra tidligere internasjonale oppdrag.

Soldatene i den norske Mali-kontingenten har trent på de fleste situasjoner som kan inntreffe.

Soldatene i den norske Mali-kontingenten har trent på de fleste situasjoner som kan inntreffe.

Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

De fleste tilhører 335-skvadronen på Gardermoen, men det er også hentet inn mannskaper fra andre avdelinger i Luftforsvaret.

Styrken skal være i Mali i seks måneder.

– Vi er en luftkapasitet, men som en del av FN-styrken har vi også mandat til å gripe inn og beskytte sivile hvis det er nødvendig, sier Granli.

Skal fly i områder med høy risiko

Den norske Hercules-maskinen skal frakte både last og militære styrker. Flyet kan bli sendt ut på oppdrag over hele Mali både natt og dag.

– Vi kan lande stort sett overalt, også ute i ørkenen. Vi er ikke kjent med at separatister eller terrorgruppene har rakettvåpen som kan ramme oss i luften. Det er når vi står på bakken vi er sårbare. Derfor har vi også med oss en egen sikringsstyrke om bord under flyvningene, forteller Staale Granli.

Sikringstyrken fra Luftforsvaret har trent på å beskytte flyet under landinger.

Sikringsstyrken fra Luftforsvaret har trent på å beskytte flyet under landinger.

Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

Verdens farligste FN-oppdrag

15 000 FN-soldater har foreløpig ikke greid å få kontroll over Mali. Tallmaterialet er noe sprikende, men nærmere 200 personer fra FN styrken har blitt drept siden oppdraget startet i 2013. Sikkerhetssituasjonen i landet er svært utfordrende.

Den fredsopprettende operasjonen i Mali omtales i dag som verdens farligste FN-oppdrag.

Den fredsopprettende operasjonen i Mali omtales i dag som verdens farligste FN-oppdrag. Dette bildet er fra oktober 2014 og er tatt under en seremoni for drepte FN-soldater fra Niger.

Foto: HABIBOU KOUYATE / Afp

– Særlig i den nordlige delen av landet er situasjonen utrygg. Der blir FN-styrker jevnlig angrepet. Det er svært farlig å bevege seg på grunn av veibomber. Lenger sør og i hovedstaden Bamako er det roligere, men også der blir det gjennomført angrep mot FN, forteller Granli.

– Både jihadister og opprørsgrupper kan være en trussel mot oss.

Forbereder familiene

Forsvaret har gjort flere tiltak overfor familiene til styrken som drar til Mali. Det har blitt arrangert familiedager og samtalegrupper.

Major Kristin Hogganvik er feltprest og er i kontakt med flere av de pårørende.

– Vi skal ivareta både store og små, og det er like viktig å informere og trygge de voksne i forkant av et slikt oppdrag. Mitt beste råd i denne situasjonen er å snakke sammen om følelsene man sitter med, sier Hogganvik til forsvaret.no.

Staale Granli er gift og far til tre. Han har tidligere erfaring fra internasjonale oppdrag.

Kommandérsersjant Staale Granli er en av operasjonsoffiserene i den norske styrken.

Kommandérsersjant Staale Granli er en av operasjonsoffiserene i den norske styrken som nå drar til Mali.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Det tyngste er å reise fra familien. De har alle tanker om at jeg er ute. Barna mine kan føle utrygghet. Jeg forsøker å forberede dem på det så godt jeg kan, men jeg bærer alltid med meg at noen bekymrer seg der hjemme.

SISTE NYTT

Siste nytt