– Jeg håper det blir en endring nå

PARIS (NRK): Fabrice Giamborino mener det var både riktig og viktig å demonstrere i dag. Sammen med 3,7 millioner gikk han ut i gatene i Frankrike i en markering mot ekstremisme. I Paris var oppslutningen så stor at folk ble stående fast på de brede boulevardene.

Demonstrasjon Paris, Fabrice Giamborino

Fabrice Giamborino mener marsjen var dårlig organisert, men syns like vel det var en rørende opplevelse.

Foto: YVES HERMAN/Marit Kolberg / Reuters/NRK

Innenriksminister Bernard Cazeneuve anslår er dette trolig har vært den største markeringen i Frankrikes historie. I hovedstaden Paris var det over en million mennesker som ønsket å vise se avsky overfor terrorangrepene tidligere denne uka.

Ble stående i stampe

Og selv om det var lagt opp til at demonstrantene skulle gå to forskjellige ruter for å få alle fram, holdt ikke det. Allerede tre timer får avmarsj begynte det å fylles opp på Place de la Republique og etter hvert ble folk stående fast i gatene inn mot plassen før marsjen vekk derfra hadde begynt.

– Den var litt dårlig organisert, men det var likevel litt rørende. Vi var der for en god sak, sa Fabrice Giamborino. NRK møtte ham få vei hjem etter hvert som demonstrasjonen løste seg opp.

Han mener det var en viktig markering.

– Det er faktisk noen som døde for ytringsfriheten og vi var der i dag for å si ifra at vi ikke vil finne oss i at terror skal true den.

Giamborino syne terrorangrepet var forferdelig, og at man må man gjøre noe nå sånt skjer.

– Så får tiden vise hva som vil skje. Jeg vet ikke om en slik demonstrasjon gjør noen forskjell, eller om det blir noen endring nå, men jeg håper jo det av hele mitt hjerte, sier han.

I tog for første gang

Familien Couzinou

Alice syns det var ekkelt at de ble stående fast, men var like vel glad for at hun demonstrerte sammen med mor og far.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Alice på 12 år kom gående sammen med mor og far og en "Je suis Charlie"-plakat i hånden. De tre hadde stått i tre timer på Place de la Republique uten å komme videre.

Hun syns likevel vel at det var fint at det var så mange som kom.

– Det viser at folk står sammen og det var jo for en god sak, sa hun og mente det var litt spennende å gå i tog for første gang.

Moren til Alice innrømmet hun ble litt engstelig i den verste trengselen, men også hun var fornøyd over at de kom.

– Jeg tror det var viktig for folk at det ble mobilisert slik. Det var Charlie Hebdo som ble angrepet, men det var også et angrep på alt det Frankrike står for, sa Natalie Couzinou.

SISTE NYTT

Siste nytt