NRK Meny
Normal

Iran ruster opp atomprogrammet

En statlig iransk TV-kanal melder at Iran har utviklet sitt atomprogram ytterligere. For første gang har Iran selv laget kjernefysiske brenselsstaver, som ble installert på en forskningsaktor onsdag.

Video Ahmadinejad setter inn nye brenselsstaver

President Mahmoud Ahmadinejad setter inn nye brenselsstaver i en sending på statlig iransk fjernsyn.

Atomprogrammet skal nå være mer avansert. Det skal være bygget nye sentrifuger for urananriking, og Iran produserer nå sitt eget kjernefysiske brensel, ifølge TV-kanalen.

Onsdag ble det vist bilder av Irans president Mahmoud Ahmadinejad som overvar at de nye brenselsstavene ble installert.

I den forbindelse ble det også aktivert nye sentrifuger, som vil bidra til at man kan anrike uran fortere, skriver AFP.

– Iran har fått 3000 flere sentrifuger som kan bidra til satsingen på å anrike uran, sa Ahmadinejad da han lettet på sløret om utviklingen i det kontroversielle atomprogrammet.

– Vi hadde om lag 6000 fungerende sentrifuger, 3000 har kommet til, nå er det 9000, sier Ahmadinejad.

Forverrer forhold til USA

Informasjonen, som fortsatt ikke er bekreftet av president Mahmoud Ahmadinejad, vil trolig ytterligere forverre Irans forhold til USA og dets allierte som mener Iran utvikler atomvåpen.

Den statlige TV-kanalen sendte onsdag et innslag der Ahmadinejad var til stede da de nye brenselsstavene ble installeret på en kjernefysisk forskningsreaktor onsdag.

Nyhetsbyrået ISNA melder at dette vil være et stort skritt for Irans atomprogram.

Det var sist måned det ble meldt at Iran hadde lyktes med å lage og teste egne kjernefysiske brenselsstaver. Testingen gikk som planlagt, og det er kjernefysisk brensel av denne typen man nå vil installere på en reaktor.

Brenselsstavene er bygd opp av mange små pellets med lavanriket uran. En stav består av mange små sylindre som er stablet oppå hverandre.

Provokoasjon?

Ifølge BBC virker det som annonseringen av den nye utviklingen er direkte rettet vestlige kritikere, som har uttrykt bekymring over at Iran vil bruke kunnskapene til å utvikle kjernefysiske våpen.

– Vi anriket Uran til 20 prosent, fordi ingen av de vestlige landene ville hjelpe oss, sier Ali Bagheri, assisterende sjef for Irans sikkerhetstråd.

– Disse brenselsstavene, de første som er laget av iranske eksperter, vil bli satt inn i forsøksreaktoren onsdag, med president Ahmadinejad til stede, sier Baheri.

Iran har hele tiden insistert på at det kjernefysiske programmet er fredelig, og kun er ment for å utvikle energi. En FN-rapport fra november mente det var sannsynlig at Iran har begynt å jobbe for å kunne lage kjernefysiske våpen, som blant annet å teste ut mulige bombekomponenter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt