Hopp til innhold

Frykter katastrofe uten hjelp: – Irak har stanset IS, men vi trenger luftstøtte fra vesten

BAGDAD (NRK): IS-offensiven er en kreftsvulst som vil ende katastrofalt om den når Bagdad, sier talsmannen for Iraks e-tjeneste til NRK. Han mener vesten må trå til – og det raskt.

General Saad Maan

General Saad Maan er talsmann for det irakiske innenriksdepartementet og etterretningsvesenet og mener vestlig media har fremstilt IS feil.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Etter at Mosul og Tikrit falt var vår største utfordring krigen og alle ryktene om at om at IS skulle ta Bagdad, sier general Saad Maan, talsmann for innenriksdepartementet og etterretningsvesenet her i Bagdad, til NRK.

I løpet av en måned

Han påstår at de nå har stansen offensiven og fått kontroll i det strategisk viktige beltet av små byer som ligger rundt Bagdad – men ber vestlig hjelp så raskt som mulig.

– Jeg tror dette kan være over om en måned hvis vi får støtte fra luften, sier han optimistisk, og mener at de kjemper en kamp på vegne av resten av verden.

– Hvis ikke vi kjemper mot IS, vil det bli en katastrofe i Bagdad. Og Gud forby, hvis det skjer noe slikt i Bagdad, så vil det også prege alle land, selv ditt land, selv USA. Fordi dette er en kreftsvulst.

Men IS står ikke langt unna, og den irakiske hæren har for eksempel ikke klart å ta den nærliggende byen Fallujah tilbake. Den har IS og deres allierte kontrollert siden januar. Den irakiske hæren kollapset også fullstendig i Iraks nest største by Mosul.

NRKs midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen befinner seg i Iraks hovedstad, fem mil fra frontlinja hvor IS kriger mot regjeringsstyrkene.

VIDEO: Sigurd Falkenberg Mikkelsen er i Irak og mange frykter at krigen skal spre seg til hovedstaden Bagdad.

Bilbomber og selvmordsbombere

For øyeblikket mener Maan at den største trusselen mot Bagdad nå kommer fra bilbomber og selvmordsbomber. Tidligere denne uken ble minst 28 mennesker drept i flere angrep her i Bagdad.

– De går etter sivile og uskyldige, og angriper steder hvor det bor flest sjiamuslimer for å provosere fram sekterisk splittelse.

General Maan hevder dette ikke er en konflikt mellom sjia- og sunnimuslimer, men at det er irakere som slåss mot IS.

– Min mor er sunni, min far er sjia. Slik er det med de fleste av våre familier og stammer, sier han.

Kritikere hevder derimot at myndighetene også bevisst spiller på den religiøse konflikten.

Delt befolkning

Hæren har et sterkt sjiamuslimsk preg, og alle militsene som er dannet i løpet av sommeren er rekruttert blant sjiamuslimer. Det er frykt i Bagdad for disse militsene, særlig blant hovedstadens sunnimuslimske befolkning.

NRK har fått høre at de på kveldstid har gått til angrep på sunnimuslimer og forretninger tilhørende sunnimuslimer.

Maan sier at ingen skal kunne bære våpen utenfor de offisielle styrkene, men erkjenner at militsene kan være et problem.

– Vi har arresterte et titalls av disse militsmedlemmene fordi noen av dem har benyttet anledningen til å voldta eller stanse folk og det er forbudt, sier Maas, som mener mange vestlige tv-kanaler har gitt heroiske bilde av IS, som noen som ikke kan beseires.

SISTE NYTT

Siste nytt