NRK Meny
Normal

Vært beleiret av IS i to måneder: Frykter ny massakre

ERBIL/OSLO (NRK): Innbyggerne i den irakiske byen Amerli frykter at de kan bli utsatt for en massakre.

Soldat i Amerli

En av de sjia-muslimske turkmenere i en stilling ved Amerli 4. august i år.

Foto: ALI AL-BAYATI / AFP

Soldat i Amerli

Innbyggerne i Amerli må beskytte byen med de våpnene de har.

Foto: ALI AL-BAYATI / AFP

Byen har i to måneder vært beleiret av islamistgruppen IS og de vet ikke hvor lenge de kan holde ut uten hjelp.

– Det er ikke noen åpninger for at vi skal komme oss, det er helt umulig. Amerli er en liten by med kanskje 18 000 innbyggere som er beleiret på alle fire kanter av IS fordi vi er sjiamuslimer, sier Nihad El Bayati til NRK på telefon fra den beleirede byen.

Han er ingeniør og har som de andre innbyggerne i Amerli vært beleiret i to måneder.

Amerli ligger rundt 160 kilometer nord for hovedstaden Bagdad og ble avskåret fra resten av området som den irakiske regjeringen kontrollerer etter IS' lynoffensiv i juni.

Se kart nederst i saken.

Innbyggerne får noe nødhjelp fra luften av den irakiske regjeringen, men langt fra nok. Det er lite vann og mat og ingen legehjelp å få ved krisetilfeller.

– Døde da hun skulle føde

– Det er titalls babyer som har dødd av tørst og flere kvinner som har omkommet på grunn av problemer knyttet til graviditet. En kvinne døde da hun skulle føde og ikke fikk ta keisersnitt, hevder El Beyati.

Ifølge organisasjonen Save Turkmen Foundation har 20 kvinner blitt fløyet med helikopter til Bagdad etter dette for kompliserte fødsler.

Organisasjonen forteller også at i noen hjem er det allerede blitt laget graver og de frykter at byens innbyggere vil selv drepe sine kvinner heller enn at de skal falle i IS` hender. Slik vil i det minste dere ære være reddet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Soldater i Amerli

Irakiske sikkerhetsstyrker og sjia-muslimske turkmenske militsmedlemmer sikrer en stilling ved Amerli 4. august i år. Byen har vært omringet i to måneder.

Foto: ALI AL-BAYATI / AFP

Sjia-muslimske turkmenere

Innbyggerne i Amerli er sjia-muslimske turkmenere, en av Iraks mange minoriteter som trues av IS framrykking. Byen ligger mellom den kurdiske regionen og hovedstaden Bagdad.

Etter at IS inntok Mosul i juni tok organisasjonen også kontrollen over av landsbyene rundt Amerli. De skal har drept innbyggerne og viste frem likene utenfor landsbyene, skriver BBC.

Innbyggerne i Amerli har for det meste forsvarte byen selv, men Bayati vet ikke hvor lenge dette kan holde.

Han oppfordrer sin egen regjering og det internasjonale samfunnet om å reagere for å unngå en massakre.

– Gjennom denne respektable mediekanal ber jeg FN og Sikkerhetsrådet, religiøse myndigheter og alle gode mennesker verden rundt om å være med oss i dette og beskytte Amerli før det skjer en massakre i denne lille byen, sier Nihad El Bayati.

FN frykter massakre

Vi snakker ikke med terrorister og det er et prinsipp for oss. Det er ingen måte noen kan ha noen form for positiv innflytelse på disse folkene.

FNs viseutsending til Irak, Gyorgy Busztin / BBC

– Situasjonen for folket i Amerli er desperat og umiddelbar handling er nødvendig for å hindre en massakre på innbyggerne, sa FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov i en uttalelse søndag.

Mladenovs nestkommanderende, Gyorgy Busztin, sier til BBC at FN ikke har noen kontakt med IS.

– Vi snakker ikke med terrorister og det er et prinsipp for oss. Det er ingen måte noen kan ha noen form for positiv innflytelse på disse folkene, sier Gyorgy Busztin.

Iraks påtroppende statsminister Haidar al-Abidi sier han vil hjelpe byen og lover alle typer militær og logistisk støtte til Amerli.

Abidi rykket ut etter at den fremste sjialederen i Irak, Ali al-Sistani, ba om hjelp til Amerli fredag.

– Amerli lider under en stram blokade som har vart i to måneder, sa Sistani.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt