NRK Meny
Normal

– Ingen utenforstående får presse demokrati på Russland

– Russland skal ikke bli påtvunget demokrati fra utenforstående. Det gjør Russlands president Vladimir Putin klart.

 Vladimir Putin

Vladimir Putin under sin tale til nasjonen i dag.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Putin holdt i formiddag den årlige tale til nasjonen i den russiske nasjonalforsamlingen, og det var der den tydelige advarselen kom.

– Direkte eller indirekte innblanding i våre indre politiske anliggender er uakseptabelt, slo han fast.

– Personer som mottar penger fra utlandet i forbindelse med deres politiske aktiviteter – som i hovedsak tjener utenlandske interesser – kan ikke være politikere i Russland, sa Putin videre.

Han har tidligere sagt det samme og har beskyldt demokratiforkjempere og sivile organisasjoner som arbeider for bedre respekt for menneskerettigheter og demokratiske rettigheter for å være spioner for utenlandske interesser.

Må registrere seg som agenter

Tidligere i høst ble en ny lov hastevedtatt. Der kreves det at organisasjoner som mottar støtte fra andre land eller utenlandske privatpersoner og organisasjoner registrerer seg som utenlandske agenter.

Nå ønsker Putin at nasjonalforsamlingen skal vedta en ny lov som begrenser adgangen for russiske politikere og tjenestemenn til å ha bankkonti i utenlandske banker og ha eierandeler i utenlandske selskaper.

Den amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID ble utvist fra landet på grunn av sin støtte til ulike prosjekter hvor hensikten var demokratilæring. Russland mente USAID blandet seg opp i interne russiske forhold.

– Det å forandre og modernisere et politisk system er en naturlig og nødvendig prosess, sa Putin i dag.

Men han lot det skinne igjennom at det skal være på egne premisser, inkludert hva som er det russiske synet på hva et demokrati bør være – altså ikke andres definerte standard.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dmitrij Medvedev, Sergei Ivanov og Vladimir Putin

Statsminister Dmitrij Medvedev, presidentens stabssjef Sergej Ivanov og Vladimir Putin etter at talen til nasjonen er holdt.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / Afp

Krever «sivilisert dialog»

Han serverte også et sterkt spark til sine motstandere, som helt siden i fjor har protestert mot hans tilbakekomst til Kreml som president, etter at det ble tydelig at Dmitrij Medvedev bare ble brukt som et påtvunget hvileskjær.

Talen i dag var hans første tale til nasjonen siden han på ny ble president.

Tusener på tusener har både før og etter vært ute i gate og protestert mot valgfusk og misbruk av makt. Blant annet er det innført store bøter for små protestforseelser. Demokratiaktivister og politiske opposisjonelle er arrestert og hjem og kontorer ransaket.

– En sivilisert dialog er kun mulig med politiske krefter som formulerer og fremsetter sine krav på en sivilisert måte og forsvarer disse kravene i rammen vårt lovverk setter, hevdet Putin i talen uten å nevne protestene direkte.

NRK-korrespondent Hans Wilhelm Steinfeld kommenterer Putins første tale om nasjonens tilstand siden Putin vendte tilbake til Kreml i mai.

NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld analyserer Putins tale.

Vil ha mer moral

Overhodet for den russisk-ortodokse kirke er blitt kritisert for sine nære bånd til Putin og sin klare støtte til ham.

Han bad russerne og nasjonalforsamlingen støtte institusjoner som representerer tradisjonelle åndelige verdier og at Russland trenger mer åndelighet og moral.

Mange knytter kommentaren til det nå så berømte punkbandet Pussy Riot – hvor to av medlemmene fortsatt er i fengsel for sitt kirkestunt, som nettopp var en protest mot Putin og kirken.

Likevel, Putin understreket at det ikke er aktuelt å returnere til et totalitært samfunn, som det sovjetiske var.

– Vår oppgave er å skape et rikt og problemfritt Russland, sa Putin og la til at en regjering ikke bør styre gjennom forbud og restriksjoner. Om han så paradokset til sine egne siste innstramminger, vites ikke.

– Mye ble gjort på de tolv årene etter århundreskiftet, sa han og refererte til sine to første presidentperioder ved makten.

Foruten strengere kontroll av «offisielle» russere med utenlandske bankkonti, varslet Putin kamp mot utflagging fra russiske selskapers side. Så langt er 61 milliarder dollar flyttet utenlands og stadig flere russiske storselskaper registrerer seg utenlands.

Innfører luksusskatter

Presidenten lovet å utvikle det russiske samfunnet – inkludert det å få til 25 millioner nye jobber.

Og han la til at det vil bli innført en ny luksusskatt på ekstra dyre biler og dyre boliger. Skatteforslaget tolkes som et søken etter støtte i folket, hvor Putin på langt nær står så sterkt som før.

Russland sliter med sterkt synkende folketall og presidenten la til at «normen» for russiske familier bør være tre barn

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt