NRK Meny
Normal

– Hellas kan være ute av euroen allerede denne uken

Kreditorene vil nødig strekke seg lenger enn de har gjort, og Hellas kan ikke godta et dårligere forslag enn det folket stemte over. Nå kan det gå mot rask utgang fra euroen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank Norge mener Hellas kan være ute av eurosamarbeidet i løpet av uken.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no / First Securities Foto

Bankene i Hellas har vært stengt i én uke allerede, og til tross for at myndighetene har lovet at de skal åpne tirsdag, tror norske økonomer at de forblir stengt.

Til nå har nemlig greske banker overlevet på såkalt nødlån fra Den europeiske sentralbanken (ESB). Det kan det fort bli slutt på. Taket er satt til nær 100 milliarder euro, og det nærmer seg raskt.

Dersom denne kilden tørker inn, er det over og ut for gresk økonomi i løpet av dager.

– Nei-et gjør det komplisert

– Bankene har knapt kontanter igjen. Hvis ESB kutter nødlånene i dag, er det over for Hellas. Det blir starten på at landet forlater euroen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til NTB.

EUs eurokommissær Vladis Dombrovskis sier Hellas sitt nei gjør avstanden til kreditorene i EU enda større enn den har vært.

– Nei-et gjør det vanskeligere og en løsning mer komplisert. Grekerne ber om nye forhandlinger med kreditorene om et nytt låneprogram, men det er uklart hva kreditorene vil gjøre når det greske folket har sagt nei til vilkårene de stiller om rekort og kutt, sier Dombrovskis i følge NTB.

Hellas

Hellas er i ferd med å gå tom for penger samtidig som kreditorene har stengt kranen for ytterligere kreditt.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Etter helgens folkeavstemming sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank Norge at ting kan skje fort.

– Kan være ute av euro i løpet av uka

– Spørsmålet er hva eurolandene skal gjøre. Der er jeg usikker, men det kan godt ende med at de ikke er villige til å låne bort mer penger til grekerne på vilkår grekerne selv aksepterer. Da må grekerne, på grunn av problemene i bankene, etablere en egen valuta ganske fort. Da går de også ut av euroen.

Kan de komme til å gå ut euroen allerede denne uken?

– Det skjedde så mye i uken som var, at det er umulig å spå hva som vil skje denne uken. Man kan ikke utelukke at Hellas ryker ut av euroen allerede denne uken, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt