NRK Meny
Normal

– Det ser ikke bra ut

Det er fortsatt ingen tegn til «Berserk» i Sørishavet. Ifølge Paul Watson på Sea Sheperd-skipet «Steve Irwin» er det små sjanser for å finne igjen det savnede mannskapet.

Et helikopter er satt inn i søket etter Berserk

Helikopteret til skipet «Steve Irwin» er ute på sin femte tur, og søker nordover langs kysten.

Foto: Sea Sheapard

Sea Shepherd-sjef Paul Watson

Paul Watson er om bord i Sea Sheperd-skipet «Steve Irwin».

Foto: LAURENT CIPRIANI / Ap

Watson forteller torsdag kveld at skipet beveger seg nordover langs fjellene nord for McMurdo, og at værforholdene er perfekte.

– Vi har nå dekket omtrent 90 prosent av søkeområdet, og beveger oss nordover med vinden. Det er to fartøy som deltar i letingen. Vi har fortsatt håp, men har fortsatt ikke sett tegn til noe, sier Watson til NRK.

Watson sier de vil fortsette letingen til de får beskjed av newzealandske myndigheter om at det ikke er noe poeng i å fortsette, men understreker at de vil være sikre på å dekke 100 prosent av området før de drar.

Han er imidlertid ikke optimistisk med tanke på å finne de tre savnede som var om bord i «Berserk».

– Med tanke på at nødsignalet gikk av der det gjorde, og forholdene tatt i betraktning, ser det ikke så bra ut. Men det er interessant at vi ikke har funnet noen livbåter eller drivgods i det hele tatt, sier han.

Watson forteller om et voldsomt uvær den dagen nødsignalet ble sendt ut.

– Med tanke på de ekstreme værforholdene på det tidspunktet fartøyet forsvant, kan jeg ikke tenke meg at en så liten båt har klart seg veldig bra, sier Watson.

– Letingen er svært utfordrende

Både skipet «Steve Irwin» og et helikopter har lett etter «Berserk» i snart et døgn, etter at nødpeileren på båten ble utløst tirsdag morgen.

Selv om været i området er bra, er letingen svært utfordrende, sier Luz Ryvas, som også er om bord i «Steve Irwin».

– I dag har vi gått gjennom området fra Ross-øya ned til sørlige McMurdo, og det er et enormt område på cirka 300 kvadratkilometer. Helikopteret er nå på sin femte tur, og skal søke langs kysten og nordover der piloten tror at båten kan være, sa Ryvas til NRK torsdag ettermiddag.

Grafikk: Se området de leter i

Hver tur tar omtrent tre timer, og ifølge Ryvas håper piloten at «Berserk» har drevet nordover med vinden eller strandet langs kysten.

Berserk

Dette bildet skal være blant de siste som ble tatt av «Berserk». Her er mannskapet i møte med et newzealandsk marinefartøy søndag.

Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington / Scanpix

Søket kan bli innstilt i morgen

Leiteaksjon etter Berserk i Rosshavet

Letemannskapene har hittil bare funnet en livbåt fra et annet fartøy.

Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd

– I dag er det veldig bra forhold. Stille vind, lite sjø og veldig god sikt. Så det er veldig bra søkevær i motsetning til i går, da vi hadde 45 minusgrader, 60 knops vind og is på havet. Det var veldig vanskelige forhold, men i dag ser det bra ut, sier Ryvas.

Til tross for intens leting har det ikke dukket opp noen tegn til fartøyet.

– Vi har ikke funnet noenting. Vi har personale på utkikk døgnet rundt, så vi holder øynene åpne. Men vi har dessverre ikke sett noenting hittil, sier hun.

Les: Andhøy er i god behald, tre framleis sakna

Det er den newzealandske hovedredningssentralen som koordinerer leteoperasjonen, og et russisk fartøy er ventet å komme fram til området i morgen formiddag.

Etter ett døgns leting er det fortsatt usikkert hvor lenge søket kommer til å fortsette.

– Det vet vi ikke ennå. Vi venter på at New Zealand skal komme med ny informasjon, men etter det jeg har hørt skulle søket kanskje avsluttes i morgen ettermiddag. Men ingenting er sikkert, sier Ryvas.

Les: – Det er ikke snakk om tid, men områder å lete i

Mannskapet på «Steve Irwin» prøver fortsatt å ringe opp «Berserk» hvert 15. minutt, og har fortsatt håp om å finne de tre i live.

– Jeg håper virkelig det. Det jeg har hørt er at de er profesjonelle seilere og overlevere, så vi håper virkelig det. Det finnes fortsatt et håp, sier Ryvas.

Video Leteaksjon etter "Berserk"

SE VIDEO: Leteaksjon etter «Berserk»

Tror ikke «Berserk» har kantret

Jarle Andhøy

Kaptein Jarle Andhøy.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Klokken halv to natt til torsdag kom meldingen om at kaptein Jarle Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie var i god behold på isen i Antarktis, men fortsatt er det ingen spor etter de tre andre ekspedisjonsdeltakerne, to nordmenn og en sørafrikaner.

Les: Dette er dei sakna på «Berserk»

Jarle Andhøy var urolig da han snakket med NRK torsdag morgen.

– Nå får poler være poler. Sikkerheten til gutta på Berserk er det eneste som gjelder nå, sa Andhøy på telefon fra Antarktis.

Andhøy på vei til kysten for å delta i letingen, en tur som trolig vil ta to eller tre døgn.

– Vi er på vei tilbake til kysten. Vi har hatt fast dialog med Berserk, men de siste dagene har det vært stille fra den kanten. Nå har jeg fått informasjon om at en nødpeilesender er utløst, og det gir grunn til bekymring. Vi er nå på vei til kysten for å bistå, sier han.

Ifølge Andhøys venn, Nils Jørgen Vordahl, er det er lite som tyder på at «Berserk» har kantret.

– Det var fem tonn med utstyr på båten, blant annet to ATV-er. Alt dette er tatt av båten, sier Vordahl.

Vordahl understreker også at båten hadde to tonn med drivstoff, og at noe av dette ville ha flytt opp til overflaten dersom båten hadde kantret. Det er heller ikke funnet noen vrakrester.

Les også: Håpar "Berserk" har tekniske feil

Video Leteaksjon etter "Berserk"
Foto: Nyhetsspiller
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt