Libyske regjeringsstyrker angrep søndag opprørssoldater i nærheten av den opprørskontrollerte byen Ajdabiyah øst i Libya.
Også rakettangrepene mot Misrata fortsetter og minst seks personer mistet livet. 47 skal være såret.
LES:
USA, Storbritannia og Frankrike sier at det er umulig å tenke seg Libyas framtid med Muammar al-Gaddafi, og at NATO må fortsette de militære operasjonene i Libya til han presses til å gå av. Men flyforbudsonen var for å beskytte sivile, ikke å fjerne Gaddafi fra makten.
LES:
(Saken fortsetter under bildet.)
Leger forsøke å redde en mann etter harde kamper i Misrata.
Foto: PHIL MOORE / AfpBør gå av ved å bruke politisk prosess
Statssekretær Espen Barth Eide.
Foto: NRKSverre Diesen er tidligere forsvarssjef.
Foto: Jens Kyed / NRKForsker Cecilie Hellestveit.
Foto: Privat– I FN-resolusjonen står det at formålet med de militære operasjonene ikke er å kaste Gaddafi, men at landene som støtter resolusjonen ønsker at Gaddafi går av. Det har vi fra norsk side sagt lenge.
– Det at Gaddafi bør gå av må være en del av en politisk prosess, og ikke den militære, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide.
Eide mener det er viktig å huske at det er to resolusjoner.
– Resolusjonen fra 1973 er den som autoriserer militærmakt i Libya. Den er robust når det gjelder militæroperasjonen og presis når det gjelder hva målet er. Vi ønsker ikke at den militære operasjonen skal fjerne Gaddafi, men vi ønsker å få til en politisk prosess med alle parter i Libya til stede.
– Uproblematisk
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier det er uproblematisk at det militære mandatet ikke er å fjerne Gaddafi.
– Spørsmålet er om det er realistisk å beskytte sivilbefolkningen kun ved bruk av luftmakt. Det er vanskelig med de begrensningene mandatet gir. Man skyter bare på Gaddafis styrker når man ser de er i ferd med å skyte på sivile.
Diesen mener det er en restriktiv holdning sammenlignet med den USA, Frankrike og Storbritannia hadde innledningsvis.
– Før NATO tok over ble Gaddafis styrker betraktet som et legitimt mål. I det lange løp bør å fjerne Gaddafi fra makten være en del av å beskytte sivile, sier han.
Hvem er de sivile?
Cecilie Hellestveit er folkerettsjurist og forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI). Hun mener FN-mandatet har få begrensninger.
– Den eneste begrensningen i resolusjonen er at man ikke skal ta i bruk okkupasjonsstyrker på bakken. Spørsmålet i denne konflikten er hva det betyr å beskytte sivile. Dette er en borgerkrig hvor man ikke har den tradisjonelle internasjonale konflikten hvor sivile er utenfor hæren.
– I denne krigen er ikke sivile uskyldige kvinner og barn. Det er først og fremst de som er opposisjonelle til Gaddafis regime som trenger beskyttelse, sier hun.
SE VIDEO: Norske fly bomber luftvernkommandosentral i Libya.