– Flere uigurer sporløst borte

Tre måneder etter de voldsomme opptøyene i Kinas nordvestliggende Xinjiang-region er flere uigurske menn sporløst forsvunnet, ifølge menneskerettorganisasjon.

Ødeleggelser etter opptøyene i Urumqi.

Ødeleggelser etter opptøyene i Urumqi. Bildet er tatt 6. juli i år.

Foto: Xinhua, Shen Qiao / Scanpix/AP

Den New York-baserte menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ( HRW ) skriver i en rapport at 43 menn, flere av dem tenåringer, fortsatt er savnet etter å ha blitt anholdt av politiet etter opptøyene.

Les også: Seks dømt til døden i Xinjiang

Les også: – Tusenvis av uigurer forsvunnet

Flere hundre personer skal ha blitt arrestert etter opptøyene i regionshovedstaden Urumqi 5. juli i år.

Les også: Ytterligere 319 uigurer pågrepet

Ifølge HRW har familiene til 43 arresterte personer ikke blitt informert av myndighetene om hvor de er eller hvorfor de blir anholdt.

Voldsomme opptøyer

Rundt 200 personer skal ha omkommet i urolighetene i juni, da kinesiske muslimer fra uighur-minoriten angrep han-kinesere, som utgjør størstedelen av Kinas befolkning.

Les også: Store opptøyer i Kina

Les også: 156 drept i sammenstøt i Kina

Flere opptøyer brøt ut igjen i september, og denne gangen skal de ha blitt startet av han-kinesere.

Rapporten fra HRW er basert på intervjuer med tilfeldige personer, både uigurer og han-kinesere som enten var vitner til hendelsene eller er i familie med de savnede.

Intervjudatoer og de virkelige navnene til intervjuobjektene er fjernet fra rapporten av sikkerhetsmessige grunner.

Flest 20-åringer

En kvinne som er intervjuet i rapporten, forklarer at hun så sin 14 år gamle bror bli ført bort av soldater 7. august, og at politiet har nektet for å ha anholdt ham.

Flertallet av de 43 savnede er i 20-årsalderen, og de ble pågrepet i sine egne hjem tidlig i juli.

– Det egentlige tallet på «forsvunne» er antageligvis betydelig høyere, heter det i rapporten.

Begrenset informasjon

HRW medgir at organisasjonen hadde begrensede muligheter til å samle inn informasjon, og at flere familier ikke ønsket å fortelle sin historie i frykt for represalier.

Myndighetene i Xinjiang-regionen har ikke kommentert rapporten, men en talskvinne for lokalregjeringen sier til nyhetsbyrået AP at hun vil undersøke anklagene.

Kinesisk politi opplyste først at flere enn 1400 personer ble arrestert etter opptøyene, men forandret dette tallet til 825 tidligere denne måneden.

Ifølge den statlige engelskspråklige avisen China Daily venter flere hundre straffesaker på å bli behandlet, mens 145 anholdte venter på mulig tiltale.

Les hele HRW-rapporten her (ekstern lenke)

SISTE NYTT

Siste nytt