NRK Meny
Normal

Store opptøyer i Kina

Demonstranter blokkerte søndag trafikken og tente på biler i Xinjiang-regionen nordvest i Kina, ifølge statlige kilder.

Opptøyer i Xinjiang
Foto: AP

Ifølge et øyenvitne braste 3000 uighur-demonstranter sammen med
1000 politifolk, som skjøt i lufta for å få bukt med opptøyene.

Mener seg undertrykket

Ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua angrep demonstrantene forbipasserende og satte fyr på biler.

Befolkningen i Xinjiang er hovedsakelig uighurer, et sentralasiatisk folkeslag som i flere tiår har klaget over politisk og religiøs undertrykkelse. Det bor omtrent 8,3 millioner uighurer i provinsen, og mange frykter at deres særegne kultur trues av innvandringen av andre kinesere.

Uighurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uighurene.

«Terrortrussel» en unnskyldning

Rebiya Kadeer sammen med Thorbjørn Jagland

Rebiya Kadeer fotografert sammen med Thorbjørn Jagland under 20-årsjubileet for Raftoprisen i Bergen. Hun vant Raftoprisen for 2004.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Dissidenten Rebiya Kadeer har symbolisert uighurenes kamp for sine rettigheter, og hun ble kjent i Norge da hun ble tildelt Raftoprisen i 2004.

I forkant av fjorårets Beijing-OL ble Xinjiang rystet av en rekke bombeangrep politiet slo hardt ned på. Blant andre ble to uighurer dømt til døden for et attentat som kostet 17 politimenn livet.

Menneskerettsaktivister hevdet at Beijing overdrev terrortrusselen og brukte den som unnskyldning for å undertrykke minoriteter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt