NRK Meny
Normal

– EU og de gamle politikerne fikk viljen sin

ATEN (NRK): Ressursterke grekere sier at nattens vedtak er nok et tapt slag for den greske regjeringen, som de tror må gå av snart.

Ionna og Dmitris

Arkeologen Ivonna og regnskapsføreren Spiros diskuterte avstemningen på en kafé i det eksklusive strøket Lycabettus i Aten.

Foto: Kristian Elster / NRK

På en kafé i Atens svar på Frogner, Lycabettus, diskuterer ressurssterke gjester nattens avstemning i den greske nasjonalforsamlingen under frokosten. Et flertall stemte natt til torsdag for avtalen som danner grunnlag for et nytt låneprogram for Hellas.

En av kafégjestene er arkeologen Ivona (57). Hun tror statsminister Alexis Tsipras kommer til å fortsette, men mener at regjeringen kommer til å gå av.

– Nattens avstemning viste hvem som bestemmer. EU og de gamle politikerne fikk viljen sin, sier Ivona til NRK.

– Har oppført seg som en gjeng jomfruer

Dmitris er kelner

Kelneren Dmitris (27) sier at den greske regjeringen aldri burde ha havnet i en situasjon der de var nødt til å gå inn for kriseavtalen.

Foto: Kristian Elster / NRK

Rundt samme kafébord i det litt finere strøket sitter advokaten Spiros (45). Han sier at Hellas aldri skulle ha kommet dit at det var nødvendig med nattens vedtak.

– Syriza-regjeringen har oppført seg som en gjeng jomfruer som ikke har visst hva de drev med. Men når det er blitt som det er blitt, hadde vi ikke noe valg, sier Spiros til NRK.

Kelneren Dmitris (27) er enig med advokaten. Han sier det aldri burde gått så langt at avstemningen fant sted.

– Det er Yanis Varoufakis (tidligere finansminister i Hellas, journ.anm.) sin skyld at vi ikke hadde noen andre valg i natt, sier kelneren mens han serverer morgengjestene.

Statsminister Alexis Tsipras var blant dem som stemte

Statsminister Alexis Tsipras var blant dem som stemte for da det greske parlamentet natt til torsdag gikk med på avtalen som skal sikre nye kriselån til Hellas.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters/NTB Scanpix

– Tror vi får en koalisjonsregjering

Stemningen er rolig i den greske hovedstaden i morgentimene torsdag, etter at rasende demonstranter samlet seg utenfor parlamentet og kastet bensinbomber mot politiet sent onsdag kveld.

I likhet med Ivona tror også regnskapsføreren Dmitris at det blir et regjeringsskifte i Hellas.

– Jeg tror vi får en koalisjonsregjering, men det har vi nå også. Se på hvem som stemte for nattens avtale. Det var mer støtte fra opposisjonen enn fra Syriza, sier han.

Før avstemningen kom Tsipras med en bønn til de folkevalgte om å gå inn for avtalen, til tross for at han selv og regjeringspartiet Syriza mener at långiverne har gått altfor langt i sine krav.

Greske parlamentet

Et flertall i den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for avtalen som danner grunnlag for et nytt låneprogram for Hellas.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp/NTB Scanpix

Massiv motstand

Motstanden mot avtalen er massiv i Syriza. 38 av partiets folkevalgte stemte imot eller avsto fra å stemme.

Den greske nasjonalforsamlingens tilslutning rydder vei for et nytt låneprogram verdt 86 milliarder euro, mot at Hellas i løpet av relativt kort tid gjennomfører omfattende økonomiske reformer.

Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos sa hans avgjørelse om å akseptere avtalen kommer til å «være en byrde for meg i hele mitt liv».

Lønnskutt

Med kreditorenes reformkrav må grekerne belage seg på en til dels kraftig økning i skatter og avgifter, samtidig som det kuttes i lønninger og pensjonsordninger.

Den greske økonomien er fortsatt nær kollaps og trenger umiddelbare lån for å holde seg flytende til en ny lånepakke er på plass.

Allerede mandag trenger statskassa 7 milliarder euro for å dekke inn lån og utgifter. Samtidig holder bankene fortsatt stengt i påvente av en løsning.

Jan Espen Kruse raporterer fra demonstrasjonene i Aten.

Det ble kastet flere titalls molotovcocktails mot politiet i Aten. Flammene sto 6-7 meter opp, rapporter NRKs reporter Jan Espen Kruse. Fotograf: Odd Iversen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt